Cine este vinovat pentru drama din Retezat? Expediţia de familie plănuită împotriva simţului primar de conservare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, tinerii alpinişti care au decedat în avalanşa din Retezat
Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, tinerii alpinişti care au decedat în avalanşa din Retezat

O avalanşă a surprins un grup de şapte turişti care a urcat sâmbătă, 22 aprilie, pe vârful Peleaga din Munţii Retezat. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), alpinişti profesionişti, au decedat în accident.

Lumea alpinismului românesc a fost lovită sâmbătă, 22 aprilie, de o veste cruntă. Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), doi dintre cei mai mari performeri din istoria alpinismului românesc, în ciuda vârstelor fragede, au pierit într-o avalanşă în timp ce urcau spre Vârful Peleaga (2.509 metri), al şaptelea din România şi cel mai înalt din masivul Retezat.

Filmul accidentului tragic, reconstituit de salvamontiştii şi jandarmii montani din Hunedoara, arată că cei doi adolescenţi se aflau într-un grup de şapte persoane, care a început ascensiunea la primele ore ale dimineţii. Porniseră de la punctul numit Refugiul Genţiana pe un traseu care ar fi putut fi terminat în patru ore.

Două grupuri separate

Una dintre posibilele cauze ale declanşării avalanşei ar putea legătură cu faptul că, pe acelaşi traseu montan, ceva mai sus, se afla un alt grup, de 51 de oameni, plecaţi din Bucureşti, participanţi la un curs de ghizi montani. Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara, spune că prezenţa grupului numeros care se deplasa în şir indian prin zăpada de peste un metru a crescut riscul ruperii zăpezii.

Dor Geta Popescu

Dor Geta Popescu a fost cea mai bună alpinistă a României. FOTOArhivă Personală

„Grupul mare, fiind pe traseu mai sus de grupul de şapte persoane, a observat când s-a produs avalanşa, auzind şi strigătele de ajutor. Au coborât spre ei. Acolo i-au identificat pe cei cinci răniţi şi pe cei doi copii“, explică Ovidiu Bodean.

Alerta privitoare la producerea avalanşei a fost înregistrată sâmbătă, la ora 14.25. Cei cinci supravieţuitori s-au întors de pe munte alături de grupul celorlalţi 51 de turişti. Au fost transportaţi la spitalele din Haţeg şi Hunedoara şi sunt în afara oricărui pericol. Din păcate, cei doi copii au fost înghiţiţi de valul uriaş de zăpadă şi pietre care s-a dislocat de sub ei. Trupurile neînsufleţite au putut fi recuperate abia duminică, în jurul orei 12.00, la aproape 24 de ore de la producerea accidentului. Cei aproape 25 de salvamontiştii şi jandarmi montani mobilizaţi au fost nevoiţi să înceteze operaţiunile de căutare în cursul serii de sâmbătă, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Erik Gulacsi

dor geta

Expediţie de familie

Expediţia celor şapte din Retezat a fost organizată în cadrul Clubului Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, judeţul Braşov, al cărui preşedinte şi coordonator este Ovidiu Popescu, tatăl Dor Getei Popescu, care se afla şi el pe munte, alături de fiica lui. De altfel, din grup mai făcea parte şi tatăl adolescentului mort, Bela Gulacsi, precum şi sora acestuia, Karla Gulacsi (16 ani). Din grup mai făceau parte încă două femei, de 38 şi 40 de ani, despre care autorităţile spun că nu făceau parte din familiile celor doi copii.

Cu toţii aveau o experienţă montană uriaşă, dar performerii grupului erau, de departe, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani).

Dor Geta Popescu era considerată alpinista fenomen a României. La doar 13 ani, intrase deja în Cartea Recordurilor. A reuşit în mai 2016 să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună, după ce a atins vârful Denali din Alaska şi Pico de Orizaba din Mexic. Avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. Denali (6.190 de metri) este cel mai înalt munte al continentului nord american şi al treilea cel mai înalt vârf din Circuitul „7 Summits“ cucerit de Dor Geta Popescu, după Everest (Nepal) şi Aconcagua (Argentina).

retezat

Salbă de recorduri

Dor Geta Popescu a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, Coco Popescu, în 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei.

În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893 de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008. În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă, când a urcat pe Aconcagua (6.960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America.

Erik Gulacsi a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri altitudine, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru. În Ianuarie 2017 a stability un nou record european de vârstă cânbd a atins vârful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani. La fel ca si Dor Geta Popescu, Erik Gulacsi îşi dorea mult să înceapă şi să termine două circuite extrem de dificile: Seven Summits (escaladarea celor îna înalte vârfuri de pe fiecare continent) şi Seven Volcanoes (escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent).

„Din greutatea lor au dat drumul la avalanşă. Noi de două zile am dat comunicate că e risc de avalanşă pentru că a nins şi nu avea când să se stabilizeze zăpada. Ei, a doua zi, au plecat în ascensiune“ Ovidiu Bodean, şeful Serviciului judeţean Salvamont Hunedoara

 Salvamontiştii hunedoreni îşi arată nemulţumirea faţă de decizia grupului din Braşov de a urca pe munte, chiar în condiţiile în care au avertizat încă de vineri că riscul producerii unei avalanşe în Retezat era de 5, pe o scală de la 1 la 5.

bucura poiana pelegii FOTO negura-istoriei.blogspot.ro

Zona Bucura - Poiana Pelegii FOTO negura-istoriei.blogspot.ro

„Cei care făceau parte din grup aveau ceva experienţă, dar se pare că nu le-a folosit la nimic. Nu trebuie să fii expert să îţi dai seama că după o ninsoare de două zile, proaspătă, nu e bine să mergi în ascensiuni montane. Şi un novice îşi poate da seama de acest lucru. Cum stă pe acoperiş zăpada când dă soarele şi afară e cald? Alunecă. Aşa e şi pe creste. Ca pe acoperişul casei, lucios şi umed, şi cei care merg n-au priză să urce pe el şi alunecă singuri la vale. Din greutatea lor au dat drumul la avalanşă. Aşa s-a produs, din acţiunea propriilor lor persoane, ei înşişi au declanşat avalanşa. Noi de două zile am dat comunicate că e risc de avalanşă pentru că a nins şi nu avea când să se stabilizeze zăpada. Ei, a doua zi, au plecat în ascensiune“, povesteşte Ovidiu Bodean, şeful Serviciului judeţean Salvamont Hunedoara.

Reprezentanţii Salvamont Neamţ şi-au arătat compasiunea faţă de tragedia din weekend şi au încercat să explice de ce s-a ajuns aici. 

„Trecând peste tragedia în sine, peste dramatismul situaţiei, peste poveşti şi legende precum că muntele îşi ia din când în când jertfa, există un mare semn de întrebare, un mare DE CE?“, spun salvamontiştii din Neamţ, într-o postare pe Facebook.  

Specialiştii serviciului de salvare montană din Neamţ au atras atenţia că acest lucru s-a întâmplat pentru că nu au fost respectate avertizările colegilor de la Salvamont Hunedoara. 

„DE CE...când de zile întregi SALVAMONT Hunedoara emitea avertizări de pericol iminent de avalanşă? Mai mult de atât, aceste avertizări sunt emise pentru turistul obişnuit, nu pentru alpinişti cu mare experienţă care au călcat în picioare vârfuri de mii de metri...DE CE?“  

Răspunsul celor de la Salvamont Neamţ vine la finalul postării, în care enunţă şi cele 10 legi ale muntelui:

„Există o lege a muntelui uitată de mult şi de mulţi, ultima din cele 10: <Nu profana munţii prin mania recordurilor. Înţelege-le sufletul !>. R.I.P Geta Popescu“.

Dosar penal pentru ucidere din culpă
Un dosar penal a fost deschis de poliţiştii hunedoreni pentru ucidere din culpă, după moartea celor doi adolescenţi campioni la alpinism, în avalanşa de sâmbătă din Retezat.

„E prematur să ne pronunţăm cu privire la vinovăţia unei persoane. Aceste aspecte vor fi lămurite pe parcursul anchetei. Se iau în calcul mai multe variante, e posibil ca zăpada să fi fost fortuită, e posibil ca avalanşa să fi fost provocată. Oricum, va trebui făcută o expertizare. Urmează să se stabilească dacă se face cineva vinovat de acest accident“, a declarat Laura Bradu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Avalanşa mortală din Retezat: salvatorii montani au preluat trupurile celor doi copii, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

Salvatorii montani au ajuns, duminică după-amiază, în zona în care se află trupurile celor doi copii decedaţi în urma avalanşei din Masivul Retezat.

Filmul avalanşei mortale din Retezat, în care au căzut victime alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

De la primele ore ale dimineţii jandarmii montani şi salvamontiştii au pornit pe munte, spre locul unde se află cele două victime ale avalanşei, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Traseul este unul anevoios, fiind un drum care durează opt ore dus-întors. Autorităţile au reconstituit filmul tragediei din Retezat.

Avalanşă mortală în Retezat: şapte oameni au fost surprinşi de căderile de zăpadă, iar doi copii au murit. Alpinista Dor Geta Popescu este printre victime

Doi copii au murit în Masivul Retezat în urma unei avalanşe produse sâmbătă după-amiază în zona Lacului Bucura. Aceştia se aflau într-un gup de şapte persoane surpinse de avalanşă. Printre victime se află şi alipinsta Dor Geta Popescu, potrivit Salvamont Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite