Cetatea Devei are „gardă medievală”. Turiştii sunt primiţi de ostaşi care defilează în straie colorate de epocă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTOGRAFII: Primăria Deva.
FOTOGRAFII: Primăria Deva.

Ostaşi în straie inspirate din costumaţia gărzilor din secolul al XV-lea vor defila în fiecare sâmbătă dimineaţa pe aleile Cetăţii Devei şi îi vor întâmpina pe vizitatori.

Sâmbătă dimineaţa, turiştii şi localnicii care vizitează Cetatea Deva vor avea ocazia să asiste la defilarea Gărzii Cetăţii, precum şi la antrenamente de spadă şi tir cu arcul sau dansuri medievale oferite de străjeri şi domniţe.

„În timpul ceremonialului, care va avea loc la fiecare sfârşit de săptămână, străjerii vor purta noul echipament – o copie fidelă a ţinutei Garnizoanei Cetăţii Deva din secolul al XV-lea, care este descrisă în documentele istorice ale vremii, păstrate în muzee din Austria şi Ungaria”, a informat Primăria Deva.

Echipamentul unui străjer cântăreşte aproximativ 40 de kilograme, este confecţionat din metal, în cea mai mare parte, şi se compune din coif, scut, platoşă-faţă, platoşă-spate, spadă, blazoane şi uniformă. Noua ţinută a fost achiziţionată printr-o finanţare nerambursabilă de 26.000 de lei, aprobată de administraţia locală, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice.

garda devei

„Cu această sumă am reuşit să achiziţionăm piesele importante ale echipamentului pentru şase străjeri şi pentru stegarul Gărzii”, a afirmat Cristi Stan, şeful Gărzii. Potrivit acestuia, un echipament complet pentru un străjer se ridică la 1.000-1.300 de euro. Din Garda Cetăţii Deva fac parte 20 de voluntari (străjeri şi domniţe), cu vârste cuprinse între 5 şi 55 de ani.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum au fost batjocorite marile cetăţi în trecut. Localnicii profitau de dezastrul aşezărilor, dar străinii se cutremurau

Mărturii din secolul al XIX-lea arată cum au fost distruse unele dintre cele mai importante cetăţi, castele şi biserici din vestul ţării chiar de către localnici. Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost vândută „pe bucăţi”, Cetatea Devei a fost demolată, Castelul Corvinilor a fost lăsat de izbelişte, iar biserica din Densuş a scăpat cu greu de la distrugere.

Topul celor mai periculoase monumente istorice din vestul României, locuri unde turiştii îşi riscă viaţa pentru o fotografie

Cele mai atractive monumente istorice din judeţ prezintă numeroase riscuri pentru cei care le vizitează. În Cetatea Devei, un tânăr a murit zdrobit de stânci, însă şi alte cetăţi şi castele din Hunedoara îi pot pune în pericol pe turiştii aventurieri.

Poveştile celor mai faimoase statui dispărute: ce soartă au avut sfinţii de pe Cetatea Devei şi buzduganul lui Iancu

Statui impresionante din trecutul Hunedoarei au avut o soartă tristă. Au dispărut de-a lungul timpului iar în urma lor au rămas amintirile, dar şi poveşti interesante.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite