Cele mai frumoase staţiuni montane din România. Oferta bogată a Munţilor Carpaţi pentru iubitorii vacanţelor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poiana Braşov.
Poiana Braşov.

Iarna trezeşte la viaţă staţiunile montane ale României, iar turiştii sunt invitaţi să aleagă dintre numeroasele destinaţii de poveste.

Carpaţii oferă turiştilor nenumărate motive pentru a petrece vacaţele de iarnă în staţiunile înfiinţate în şirul munţilor. Iată câteva dintre cele mai atractive locuri, pe timp de iarnă.

1 Cavnic şi Borşa, perlele Maramureşului
Staţiunea Cavnic se află la în Munţii Gutîi, într-o zonă de basm din judeţul Maramureş, la jumătatea distanţei dintre Baia Mare şi Sighetul Marmaţiei. Oraşul Cavnic are circa 5.000 de locuitori şi a devenit cunoscut şi apreciat în ultimii ani datorită „satului de vacanţă” unde îşi petrec sărbătorile mii de turişti. Borşa este o staţiune climaterică din Munţii Rodnei, situată în judeţul Maramureş şi recunoscută ca una dintre zonele bogate în folclor şi obiceiuri populare. Este, ttodată şi un loc atractiv pentru amatorii de schi.

2 Stâna de Vale şi Arieşeni, staţiunile Apusenilor
Cea mai cunoscută staţiune din judeţul Bihor este Stâna de Vale. A fost înfiinţată într-o căldare a Munţilor Bihorului, înconjurată de versanţi, iar între atracţiile sale turistice se numără Izvorul Minunilor,    Cascada Iadolina, Peşterile Urşilor şi Meziad, Cetăţile Ponorului, Valea Iadului şi Peştera cu apă. Staţiunea Arieşeni se află în Munţii Apuseni, iar în ultimii ani a devenit un loc atractiv pentru pasionaţii de schi. În zonă se află Gheţarul Scărişoara, Gheţarul Focul Viu, Cetăţile ponorului şi o mulţime de peşteri şi chei, pe valea Arieşului, care oferă privelişti săectaculoase.

image

3 Semenic şi Muntele Mic, atracţiile Banatului montan
Una dintre cele mai cunoscute staţiuni montane din Banat a fost înfiinţată în Munţii Semenicului. Zona turistică se află la peste 1.400 de metri altitudine, între vârfurile Piatra Goznei şi Semenic, în judeţul Caraş-Severin, în apropiere de Reşiţa. O altă staţiune cunoscută din Banat este Muntele Mic. Locul atractiv pentru schiori se află în partea sudică a Munţilor Ţarcu în apropierea oraşului Caranesbeş.

4 Vatra Dornei, inima Bucovinei
Aflată în nordul României, Vatra Dornei se numără printre cele mai căutate localităţi turistice din Românie, faima sa fiind datorată apelor termale, izvoarelor şi priveliştilor de munte. Oraşul-staţiune este înconjurat de Munţii Giumalău, Munţii Bistriţei, Munţii Călimani, Munţii Rodnei, Obcina Mestecăniş. Zona Vatra Dornei este atractivă şi pentru mănăstirile din Bucovina: Voroneţ, Humor, Moldoviţa, Suceviţa şi Putna.

image

5 Bâlea Lac, locul spectaculos din Munţii Făgăraş
Bâlea Lac din Munţii Făgăraş se află în vecinătatea unui lac glaciar, iar zona este accesibilă din legendarul drum Transfăgărăşan, care traversează locuri aflate la o altitudine de peste 2.000 de metri deasupra nivelului mării. Lacul Bâlea se află la circa 77 kilometri de Sibiu, 68 de kilometri de Făgăraş şi 85 de kilometri de la Curtea de Argeş. În Munţii Făgăraş se mai află şi lacurile Capra, Podrăgel, Podragu, Avrig, Urlea.

6 Straja şi Parâng – turism în Valea Jiului
Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan este un loc atractiv pentru iubitorii de schi, dar şi unul cu  istorie aparte. În masivul Straja, în Primul Război Mondial au murit peste 800 de soldaţi. În memoria lor a fost ridicat, pe munte schitul Sfinţilor Constantin şi Elena, devenit unul dintre obiectivele turistice importante din zonă. În vecinătate se află staţiunea Parâng şi zona turistică Pasul Vâlcan.

Straja

7 Staţiunile de la „polul frigului”
Harghita Băi se află în cea mai răcoroasă zonă a României, la „polul frigului”. Este cunoscută în special pentru izvoarele de ape minerale cu efecte terapeutice, dar şi pentru pârtiile de schi. Alături de staţiunea din judeţul Hargita, la „polul frigului” sunt şi zonele turistice Băile Homorod şi Mădăraş.

8 Sovata şi lacurile sărate
Staţiunea este considerată unică în Europa, datorită lacului salin Ursu, renumit prin efectele balneoclimaterice pe care le ofera turistilor. Tot aici, alte patru lacuri saline îi atrag pe turişti: Aluniş, Negru, Roşu şi Verde, iar amatorii de schi sunt invitaţi la pârtiile din zona Praid şi Pasul Bucin, aflate în apropiere.

9 Rânca şi Vidra - Transalpina
Aflată în Munţii Lotrului, pe malurile Lacului Vidra, staţiunea cu acelaşi nume impresionează prin frumuseţea peisajelor ce pot fi admirate şi de pe şoseaua Transalpina. La un alt capăt al şoselei de munte se află staţiunea Rânca, pe versantul sudic al Munţilor Parâng, devenită pe timp de iarnă un centru atractiv pentru iubitorii de schi şi snowboard.

image

10 Valea Prahovei
Cele mai populare staţiuni montane ale României au rămas locurile de pe Valea Prahovei şi Poiana Braşov. Şirul staţiunilor cuprinde oraşele Comarnic, Breaza, Sinaia, Buşteni şi Azuga, în judeţul Prahova, precum şi Predeal, din judeţul Braşov. Poiana Braşov, din Masivul Postăvaru se află în topul celor mai vizitate zone turistice pe timp de iarnă şi cea mai ofertantă în ce priveşte pârtiile de schi.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Drumul Crucii în Straja: sute de oameni au parcurs traseul ce aminteşte patimile lui Iisus înaintea Răstignirii

Pe o vreme ploioasă şi rece, sute de oameni au pornit pe Drumul Crucii, un traseu de zece kilometri care porneşte din Lupeni şi urcă spre Schitul Straja din Masivul Vâlcan. Evenimentul, devenit o tradiţie locală, de 17 ani, reeditează traseul lui Iisus pe Dealul Golgotei, înainte de Răstignire.

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Aniversarea ursului Baloo, vedeta staţiunii Straja. Mărturia celui care l-a salvat: „L-am găsit inconştient, înfometat şi pierdut de familie“

Mii de turişti sunt invitaţi în weekend, la sărbătoarea dedicată ursului Baloo, „mascota“ staţiunii Straja, care va împlini 16 ani. „Cetăţeanul de onoare“ al staţiunii are o poveste fascinantă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite