Cea mai mare petrecere a ciobanilor din Hunedoara: mii de oameni au sărbătorit ziua dedicată Ţurcanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de oi au fost prezentate la expoziţia de la Costeşti. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Sute de oi au fost prezentate la expoziţia de la Costeşti. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Mii de oameni au participat la „Sărbătoarea crescătorilor de ovine – Ţurcana, regina munţilor”, un eveniment care a avut loc duminică pe platoul de la marginea satului Costeşti, la poalele cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Comunităţile din satele aflate la poalele cetăţilor dacice din Munţii Orăştie au avut o zi specială duminică, la „Sărbătoarea crescătorilor de ovine – Ţurcana, regina munţilor”. A fost un adevărat festival dedicat tradiţiilor populare din zonă şi, în special, oieritului. Sute de oi din rasa Ţurcana au fost prezentate la expoziţia din cadrul evenimentului organizat în comuna Orăştioara de Sus.

Duminică dimineaţa, platoul de la marginea satului Costeşti şi de la poalele cetăţilor dacice Blidaru şi Costeşti – Cetăţuie a fost ocupat de mii de oameni: localnici din satele din Munţii Orăştiei şi turişti veniţi toate colţurile judeţului şi din mai multe zone ale ţării.

Unii dintre vizitatori au declarat că au venit pentru a lua parte la sărbătoarea tradiţională, în timp ce alţi curioşi s-au îndreptat spre cele peste 100 de boxe unde au fost expuse cele mai frumoase oi din turmele crescătorilor din regiune, dar şi din judeţe ca Maramureş sau Constanţa.

turcana
turcana
turcana

Vă recomandăm şi:

Misterul sfinţilor care vegheau asupra oraşului Deva de pe Dealul Cetăţii

Unul dintre locurile cele mai misterioase ale municipiului Deva se numeşte „La sfinţi”. Este o stâncă a dealului pe care a fost ridicată cetatea medievală Devei, pe care în trecut fuseseră ridicate trei statuete ale unor sfinţi catolici. Statuetele nu au rezistat trecerii timpului, iar ultima dintre ele a fost doborâtă înainte de 1989.

Hunedoara secolului XIX, descrisă de un londonez: şocat de traiul ţiganilor, dar fascinat de castel şi de ţinutul aurului

Un publicist şi geolog englez a dezvăluit într-un jurnal de călătorie apărut în Londra, în 1862, cât de mare a fost şocul primelor sale întâlniri cu comunităţile de ţigani care locuiau în tabere de corturi pe malul râurilor Mureş şi Strei şi la marginea orăşelelor hunedorene ale secolului XIX.

FOTO Castelul bântuit, cetatea infestată de vipere. Cum au descris vedetele Travel Channel excursia în Hunedoara

Realizatorii seriei de documentare Ghost Adventures, difuzată de Travel Channel, au dedicat un episod special Castelului Corvinilor din Hunedoara, care va fi prezentat de postul TV în seara de Halloween.

FOTO Zece monumente din Hunedoara pe care turiştii nu trebuie să le rateze

Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Mănăstirea Prislop se află pe lista celor mai vizitate monumente istorice ale Hunedoarei. Oferta turistică a judeţului este însă mult mai mare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite