Arheologul care a sesizat UNESCO despre situaţia reală a cetăţilor dacice a fost alungat de la şedinţa festivă: „Concluzia este tragică. S-a minţit ca în codru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurora Peţan susţine că nu a fost lăsate să intre la şedinţa festivă dedicată cetăţilor dacice.
Aurora Peţan susţine că nu a fost lăsate să intre la şedinţa festivă dedicată cetăţilor dacice.

Arhelogul care a reclamat la UNESCO faptul că autorităţile române au ascuns situaţia dramatică în care se află cetăţile dacice şi au transmis un raport mincinos către forul internaţional susţine că a fost dat afară de la şedinţa festivă siturilor UNESCO.

Arheologul Aurora Peţan susţine că a fost dată afară de la şedinţa festivă organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara şi Comisia parlamentară pentru relaţia cu UNESCO, pentru marca 20 de ani de când cetăţile dacice se află în patrimoniul UNESCO.

Recent, fundaţia condusă de Aurora Peţan a sesizat World Heritage Centre UNESCO cu privire la situaţia dramatică în care se află Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. De asemenea, arheologul a reclamat, în trecut, faptul că managerii de sit au transmis o mulţime de date false despre situaţia cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei în raportul trimis la UNESCO, astfel că adevărul despre starea aşezărilor antice a fost ascuns, susţinea Aurora Peţan. În schimb, au fost omise problemele legate de căutătorii de comori care au devastat siturile şi de degradarea acestora.

Acuzaţii grave
„Mă scuzaţi că mă amuz, dar chiar e de râs. Tocmai m-au dat afară de la Consiliul Judeţean, am vrut să particip şi eu la şedinţa de ziua monumentelor, dedicată Cetăţilor dacice. Aşa, în calitate de preşedinte al Fundaţiei Dacica, cea care a sesizat UNESCO cu privire la situaţia cetăţilor, cea care a pus în mişcare această comisie parlamentară. Sau în calitate de specialist. Cică n-am fost invitată. Sigur că n-am fost invitată, niciodată nu sunt invitată. Au venit ţintit la mine şi m-au scos afară. Vă felicit, aţi făcut treabă bună, ca de obicei”, a scris Aurora Peţan, pe pagina sa de Facebook. Aceasta i-a acuzat pe reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara de ipocrizie.

„Iată, azi, de Ziua Internaţională a Monumentelor, ipocrizia de la Consiliul Judeţean Hunedoara a atins cote maxime. La măreaţa şedinţă festivă de azi s-a vorbit despre datele false care au fost trimise la UNESCO cu privire la cetăţile dacice. Date care au fost furnizate chiar de către cei de la Consiliul Judeţean Hunedoara. Managerul de sit care a fost raportor pentru cele 5 cetăţi a fost numit prin decizie a preşedintelui CJ şi a fost plătit de CJ. Înţeleg din asta că s-au adunat acolo la o festivitate şi la un balmoş ca să povestească între ei cum fentează organismele internaţionale”, a adăugat Aurora Peţan.

Şedinţa, cu invitaţii
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara susţin că a accesul la şedinţă s-a făcut pe bază de invitaţii, iar Aurora Peţan nu a fost invitată.

Înainte de şedinţă, Consiliul Judeţean Hunedoara a trimis on-line invitaţii la şedinţa festivă, organizată pentru a marca 20 de ani de la includerea celor şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei în patrimoniul UNESCO.

„Evenimentul se doreşte şi un omagiu adus Zilei Internaţionale a Siturilor şi Monumentelor, care se sărbătoreşte în fiecare an pe 18 aprilie”, informează Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a trimis o atenţionare prin care îşi exprimă îngrijorarea pentru starea cetăţilor dacice, iar tonul este unul imperativ, UNESCO solicitând un raport detaliat privind starea de conservare şi pune problema unei noi examinări tehnice. „Riscăm să pierdem statutul oferit de forul internaţional, iar pentru asta ne-am face vinovaţi toţi cei care nu am reuşit să oferim reglementări clare, care să ducă la remedierea tuturor aspectelor semnalate”, a spus Ionel Palăr, preşedintele Comisiei parlamentare pentru UNESCO.

Situaţia cetăţilor dacice ascunsă de UNESCO
În prezent, din cele şase cetăţi dacice aflate în patrimoniul mondial UNESCO, Sarmizegetusa Regia este administrată şi îngrijită printr-un serviciu înfiinţat în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, iar siturile Căpâlna, Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa, gestionate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale nu beneficiază de pază şi îngrijire adecvate şi, de asemenea, nu au mai fost cercetate arheologic în ultimii ani. Deşi situaţia mai multor cetăţi dacice aflate în patrimoniul UNESCO este tragică, autorităţile din România au preferat să o ascundă reprezentanţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, informa Fundaţia Dacica, într-un studiu al raportului trimis UNESCO despre aceste situri.

„Concluzia este tragică: s-a minţit ca în codru. S-a minţit că nu există factori negativi care să afecteze cetăţile în mod curent, că starea lor de conservare este bună, s-au inventat factori pozitivi care ajută cetăţile, dar care în realitate nu există, s-au inventat şapte surse de finanţare pentru restaurarea cetăţilor, inclusiv donaţii internaţionale, s-a inventat un muzeu de sit, căi de acces adecvate la toate cele şase cetăţi, mijloace de informare adecvate, programe de cercetare cu ample rezultate difuzate la nivel internaţional. Concluziile raportului: starea de conservare a cetăţilor este bună şi nu există nevoi în ce priveşte managementul lor”, scrie Aurora Peţan, în evlauarea pe care a publicat-o în 2016 şi a transmiso UNESCO. Recent, a precizat arheologul, World Heritage Centre a reacţionat foarte prompt şi a notificat statul român, solicitând un raport detaliat cu privire la starea cetăţilor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretul celui mai enigmatic monument antic: marele templu din Sarmizegetusa Regia. Calendar sau altar dacic?

FOTO Fagii din Sarmizegetusa Regia s-au rupt sub greutatea zăpezii. Imaginile care arată cât de riscantă poate fi o plimbare de iarnă prin cetatea dacilor

Marea enigmă a Sarmizegetusei Regia: unde au dispărut necropolele regilor şi rămăşiţe umane din capitala dacilor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite