Anchetă după moartea tânărului prăbuşit pe stânci, în Cetatea Devei. Ce primejdii ascunde cel mai vizitat monument

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost întocmit de poliţişti, după moartea accidentală a tânărului de 28 de ani, care duminică seara s-a prăbuşit de pe zidurile Cetăţii Devei. În ultimele luni, mai multe incidente, care ar fi putut avea urmări grave, s-au petrecut în zona monumentului istoric.

Duminică seara, Florin G., un tânăr de 28 de ani, din Deva, a murit după ce s-ar fi prăbuşit de pe un zid al Cetăţii Devei, de la o înălţime de peste patru metri. Bărbatul se afla împreună cu o prietenă, pentru a face fotografii şi pentru a admira panorama oraşului, însă a ajuns într-o zonă în care accesul publicului este interzis, informau anchetatorii. S-a dezechilibrat şi a căzut, zdrobindu-se de stânci.

„În acest caz, a fost deschisă o anchetă penală, pentru ucidere din culpă, cercetările fiind efectuate cu privire la faptă”, a precizat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara. Tragedia petrecută pe Cetatea Devei a dat naştere unor controverse, cu privire la siguranţa oferită turiştilor care vizitează monumentul istoric. Reprezentanţii Primăriei Deva susţin că în cetate sunt indicatoare în care turiştii sunt atenţionaţi cu privire la interdicţia accesului în unele zone ale cetăţii.

Încă două incidente
Moartea tânărului de 28 de ani este al treilea incident petrecut în ultimele luni pe Dealul Cetăţii Devei. În luna august a anului trecut, un devean de 21 de ani s-a aflat în pericol după ce a escaladat stâncile de la poalele Cetăţii Devei şi, la un moment dat, nu a mai putut urca. Tânărul nu era echipat corespunzător pentru escaladă. A rămas căţărat pe un versant, la aproximativ 20 de metri deasupra solului, de unde a început să strige, iar un poliţist local care se afla în apropiere l-a auzit şi a sunat la 112. Bărbatul a fost salvat. Tot în august 2016, o tânără a rămas blocată pe un versant abrupt al Cetăţii Devei, cu o înălţime de aproximativ 50 de metri. Alţi turişti au sunat la 112, pentru că exista riscul ca tânăra să se prăbuşească de la înălţime, iar la faţa locului au intervenit pompierii, care au coborât la turistă în rapel. În ambele cazuri, intervenţia a fost dificilă. Autorităţile le recomandau amatorilor de alpinism pe Dealul Cetăţii să nu se aventureze pe stânci fără a avea echipamantul şi pregătirea necesare pentru asemenea acţiuni.

Cetatea Devei a fost redeschisă publicului în urmă cu un an, după trei ani în care incintele II şi III au fost reabilitate în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Accesul în incinta I (palatul cetăţii) a rămas interzis, zona fiind propusă pentru a fi reabilitată. Peste 200.000 de turişti au vizitat monumentul, în ultimul an.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Moartea alpiniştilor Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi a fost fulgerătoare: căştile de protecţie le-ar fi putut schimba soarta

Medicii legişti au efectuat necropsia celor doi alpinişti decedaţi în urma avalanşei petrecute sâmbătă, în Masivul Retezat. Victimele, cu vârste de 12 şi 13 ani, au avut o moarte rapidă, în urma traumatismelor cranio-cerebrale suferite.

VIDEO Primele imagini de la locul tragediei din Retezat. Salvatorii au adus de pe munte trupurile celor doi copii

Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au recuperat şi adus la poalele Retezatului cele două victime ale avalanşei mortale din Masivul Retezat. Operaţiunile s-au derulat pe durata a aproape 12 ore.

Martor al tragediei din Retezat: „A trebuit să-i convingem pe părinţi să-şi abandoneze copiii decedaţi pe munte“

Cătălin Berenghi este coordonatorul grupului de 51 persoane care a asistat sâmbătă, 22 aprilie, la avalanşa din munţii Rertezat în care şi-au pierdut viaţa doi copii. Bărbatul povesteşte punctul lui de vedere despre tragedia care a îndoliat alpinismul românesc.

Cine este vinovat pentru drama din Retezat? Expediţia de familie plănuită împotriva simţului primar de conservare

O avalanşă a surprins un grup de şapte turişti care a urcat sâmbătă, 22 aprilie, pe vârful Peleaga din Munţii Retezat. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), alpinişti profesionişti, au decedat în accident.

Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, ucisă în urma avalanşei din Retezat, a rămas internat. Ceilalţi au avut răni uşoare

Trei dintre răniţii în urma avalanşei produsă sâmbătă, în Masivul Retezat, au fost aduşi la spitalul din Hunedoara, însă doar Ovidiu Popescu, tatăl fetei, a rămas internat, susţin surse medicale. Alte două femei au fost externate de la Hunedoara, la fel şi pacienţii aduşi la spitalul din Haţeg.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite