A murit istoricul Simion Molnar. Deveanul a condus Asociaţia Profesorilor de Istorie "Clio" - Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A murit istoricul hunedorean Simion Molnar, omul care a condus Asociaţia Profesorilor de Istorie din România "Clio" - filiala Hunedoara, şi revista "Perspective istorice".

A murit istoricul hunedorean Simion Molnar, omul care a condus Asociaţia Profesorilor de Istorie din România "Clio" - filiala Hunedoara, şi revista "Perspective istorice".

Într-un mesaj de condoleanţie transmis de Primăria Deva, a fost anunţat decesul istoricului.

"După o lungă şi grea suferinţă, profesorul şi istoricul Simion Molnar ne-a părăsit discret, poate puţin trist că nu a apucat să ne împărtăşească toate proiectele sale, toate rezultatele muncii sale titanice de cercetare a istoriei noastre locale şi naţionale.

Simion Molnar a fost un om special, cu o mare pasiune pentru cunoaştere şi autodepăşire. A plecat un profesor. Ca şi dascăl de istorie la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva a modelat caractere, a fomat tineri, le-a insuflat dragostea pentru istorie şi mulţi i-au călcat pe urme. A fost pe rând director al acestei instituţii de învăţământ, inspector şcolar general adjunct, director adjunct al CNS „Cetate” Deva şi în ultimii ani şef al Biroului Administrare Unităţi de Învăţământ în cadrul Primăriei Municipiului Deva.

A plecat un istoric. A lăsat în urma sa un gol care cu greu va putea fi înlăturat. Spiritual, cu un dezvoltat simţ al umorului, dar mai presus de toate, o adevărată enciclopedie vie, aşa va rămâne în inimile tututor istoricul Simion Molnar. Proiectul său de suflet, revista „Perspective istorice” şi Asociaţia Profesorilor de Istorie „Clio” – Filiala Hunedoara, al cărei preşedinte era, vor continua să trăiască în amintirea sa. A fost şi om politic. O vreme a fost în eşalonul întâi. Apoi s-a retras discret şi a ales să formeze oameni politici noi, care să continue linia elegantă impusă de marii oameni de stat ai României interbelice, dar care să fie, totodată, în acord cu vremurile actuale. Acesta a fost omul, profesorul, istoricul, omul politic Simion Molnar. Acum va rămâne ca o amintire vie şi frumoasă în inimile tuturor celor care l-au cunoscut şi stimat.  Dumnezeu să-l odihnească în pace!", au informat, într-un mesaj de condoleanţe, reprezentanţii Primăriei Deva.


Vă recomandăm şi:

Carte poştală misterioasă semnată de Maniu: primarul Hunedoarei a ajuns în posesia ilustratei vechi din anul 1927

Primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, a intrat întâmplător în posesia unei vederi trimise de faimosul om politic unei femei căreia i se adresează, cu „Dragă Luminiţa“.

Petru Groza şi blestemele care l-au urmărit în dragoste. De ce a fost părăsit în ziua nunţii şi cum i-a refuzat o altă domniţă cererea în căsătorie

Petru Groza a fost un personaj istoric important din Româna secolului XX. Omul politic din Deva care a ajuns în fruntea primului guvern comunist de la 1946 a avut o viaţă personală tumultoasă. Logodna cu prima sa iubire i-a fost refuzată, iar spiritul său aventuros din tinereţe i-au transformat ziua nunţii într-un eşec total. Câteva dintre aventurile amoroase ale „burghezului roşu” au fost povestite în volumul său de memorii.

Petru Groza, magnatul cu probleme penale: dosarele cu afaceri dubioase şi calomnii au zguduit România interbelică

CONTROVERSE Avocatul Petru Groza, fost şef de guvern, a fost în perioada interbelică unul dintre cei mai mari magnaţi ai ţării. Afacerile prospere i-au adus şi necazuri în justiţie. Arhivele naţionale din Hunedoara păstrează mai multe dosare în care omul politic era reclamat pentru infracţiuni economice, dar şi reclamant în procese de calomnie.

Apostolii lui Stalin: Petru Groza, ultimul burghez. De la tentativa eşuată de suicid la idila cu Elena Lupescu şi „divorţul decent şi elegant de monarhie“

A fost moşier, fin intelectual şi apropiat al ţăranilor. A fost „tovarăşul de drum“ preferat al comuniştilor români şi al lui Stalin. A girat, din postul de prim-ministru al României, instaurarea regimului comunist şi politicile represive. Petru Groza a fost ultimul burghez.

„Acesta este Petru Groza!” Cum l-au caracterizat jurnaliştii americani pe capitalistul din Deva devenit şeful primului guvern comunist

„Este genul de om pe care sovieticii l-ar exila inevitabil în Siberia. Şi totuşi conduce un guvern comunist”, titrau ziarele americane după ce avocatul şi moşierul din Deva fusese impus de sovietici la conducerea primului guvern comunist. Povestea celui mai important om politic din trecutul Hunedoarei devenea astfel, în 1946, subiect de presă în Statele Unite ale Americii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite