Începe mineritul la Certej ? Extragerea celor 56 de tone de aur tot mai aproape de certitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mineritul la Certej a încetat în 1996
Mineritul la Certej a încetat în 1996

Extragerea aurului de la Certej ar putea începe în primăvara lui 2012. La această dată există aproape toate avizele de mediu. Mai rămâne ca Ungaria să semneze acest aviz după care mineritul de la Certej ar intra în linie dreapta.

 Potrivit lui Nicolae Stanca, director general DevaGold, ultimul aviz de mediu va fi obţinut până la finele acestui an, iar construcţia noii exploatări miniere de la Certej va începe în primăvara lui 2012. “Avizele autorităţilor de mediu din Republica Serbia şi Ungaria privitor la investiţia care se va face la Certej au caracter consultativ, dar sunt necesare în dosarul în baza căruia Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara eliberează autorizaţia. Partea sârbească ne-a acordat avizul în doar două zile dar maghiarii tergiversează semnarea avizului”, a spus  Stanca.
Deva Gold reprezintă o asociere între Statul român și compania European Goldfields care deține 80 la sută din acest proiect. DevaGold va prelucra la Certej circa 28 de milioane de tone de minereu, cu o concentraţie medie de două grame de aur la tonă. Afacerea Certej înseamnă finalmente circa 56 de tone de aur. La Bursa newyorkeză acest aur ar fi cotat acum la peste 40 de milioane de euro. Din aceşti bani, statul român va încasa maxim 10.000.000 de dolari reprezentând redevenţa de 4% și participațiunea de 19,25 % cu care statul este acționar. Investiția de la Certej se ridică la 180 de milioane de euro, se va derula pe o perioadă de 15 ani și va genera aproximativ 700 de locuri de muncă. Dincolo de acest aspect, al investiției directe, trebuie ținut cont și de faptul că proiectul de la Certej va implica și o dezvoltare pe orizontală a economiei din zonă.
Un alt proiect minier de extragere a aurului, început în 1997 și neconcretizat, este cel de la Roșia Montană.  Prin acest proiect compania Roșia Montană Gold Corporation controlată de firma canadiană Gabriel Resources, își propune să extragă aproximativ 300 de tone de aur din zonă. Investiția se ridică la aproximativ două miliarde de dolari, din care Roșia Montană Gold Corporation a investit până în prezent circa 450 de milioane de dolari, deși proiectul nu a început încă. Cu toate acestea oficialii companiei susțin că dacă lucrurile decurg conform planului, primul lingou de aur va fi turnat la Roşia Montană în 2014.


Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite