Trei tone şi jumătate de mâncare pe toate gusturile zilnic, la Penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătarii gătesc alături de deţinuţi, de la ora 5.00 până la 20.00, iar meniurile sunt pregătite în funcţie de sănătatea deţinuţilor de la Penitenciarul Giurgiu, masa fiind servită „la cameră”.

Persoanelor private de libertate de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu nu le lipseşte nimic atunci când vine vorba despre mâncare. Deţinuţii iau masa de trei ori pe zi, alimentele fiind “securizate” din punct de vedere al calităţii.

Aceasta înseamnă pe de-o parte că produsele alimentare ajung în farfuriile puşcăriaşilor după ce probele prelevate de specialişti, relevă că mâncarea nu a fost contaminată. În acelaşi timp, meniurile de laPenitenciarul Giurgiu sunt alcătuite în funcţie de starea de sănătate a deţinuţilor.
Astfel, nu au restricţii la vreun aliment cei sănătoşi tun, dar distroficii şi diabeticii trebuie să se supună unui regim alimentar corespunzător. Musulmanii primesc alimentele permise consumului prin prisma religiei în  care au fost crescuţi.


Chiar dacă informaţiile curpinse într-un meniu standard sunt “confidenţiale”, am reuşit să aflăm ce mănâncă, în general, persoanele private de libertate.

Mult şi bun

Deşi nimeni nu-şi doreşte să ajungă la Penitenciar doar ca să ia masa „în oraş”, totuşi la puşcărie se mănâncă bine şi fără niciun ban.
Dimineaţa, persoanele private de libertate primesc, în funcţie de starea lor de sănătate, omletă, ceai, biscuiţi, marmeladă, margarină, lapte, măr copt, parizer, sau ou fiert.

Deţinuţilor le sunt servite la prânz, în funcţie de regim, ciorbă de fasole cu jumări, ardelenească, ciorbă de pui sau de legume.
Felul doi poate fi mâncare de cartofi cu carne de porc sau de pasăre, ghiveci de legume sau friptură cu piure. Seara, nu lipsesc pastele făinoase cu brânză sau grişul cu lapte.

Tone de mâncare zilnic

Bucătarul şef, agent principal Petrişor Janea, declară pentru „Adevărul de Seară” că lucrează în fiecare zi de la ora 5.00 dimineaţa până la 20.00 seara, pentru a pregăti masa puşcăriaşilor. „ Facem aproximativ 3,5 tone de mâncare zilnic. Eu gătesc efectiv, dar sunt mai mulţi deţinuţi cu ajutorul cărora pregătesc alimentele. Ei lucrează la bucătărie în schimburi, noi nu. Se verifică fiecare recipient şi bidoanele sunt transportate pe secţii, tot de deţinuţi”, spune Janea.


Bucătăria Penitenciarului Giurgiu are tot ce-i trebuie, şase cazane de maximum 500 de litri, bidoane pentru transportul hranei, între 25 şi 100 de litri, plite, mese pentru pregătirea meniurilor. Puşcăriaşii iau masa „la cameră”, fiecare având vesela proprie.



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite