Giurgiu: Datornicii, lăsaţi în frig de racordarea pe orizontală

Locatarii plătesc aproximativ 14 milioane de lei vechi, pentru a nu mai face frigul la iarnă din cauza datornicilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pînă la sfârşitul acestui an, peste 100 de apartamente dintre cele 850, câte sunt în blocurile din municipiul Giurgiu, vor trece  la sistemul de racordare „pe orizontală” la termoficare.

Aceasta presupune ca fiecare apartament să se lege la conductele amplasate pe palier, ceea ce va duce la scoaterea din funcţiune  a conductelor care trec prin apartamente, sistem folosit în prezent şi denumit „pe verticală”.

„Avantajul constă în faptul că cei care nu au datorii şi sunt racordaţi la noul sistem,  vor fi separaţi de datornicii la care se întrerupe furnizarea căldurii. De asemenea, orice deconectare, pentru viitoare datorii, se va putea face de pe palierul blocului, fără a mai fi nevoie să se intre în apartament”, a explicat inginerul Ion Mesaroş, şeful compartimentului de Monitorizare a Serviciilor Publice din Primăria Giurgiu, cel care a iniţiat implementarea acestui proiect în oraş.

Înglodaţi în datorii

 În prezent, datoriile municipiului Girgiu către S.C. Uzina Termoelectrica Giurgiu S.A., (SCUT) sunt de peste 100 miliarde lei vechi şi 70% dintre scările de bloc au datorii de peste 50 de milioane de lei vechi, spune Mesaroş.

Din propria experienţă de locatar la bloc, Ion Mesaroş spune că datoriile asociaţiilor de locatari către SCUT s-au acumulat în ultimii şase-opt ani, din cauza rău-platnicilor  care există pe fiecare scară de bloc.

„Sunt unii neglijenţii, care <uită > să-şi plătească obligaţiile şi la apă şi la gunoi şi la administraţia blocului, nu doar la termoficare! ” spune Mesaroş.

De aceeaşi părere este şi Nicolae Marinescu, preşedintele Asociaţiei de locatari de la scara C din blocul 45/853 din zona Pati-Bar. „Avem şi noi clienţii noştri, vreo cinci, cu datorii, an de an. O locatară are de plătit la SCUT penalităţi de 35 milioane lei vechi”, spune exasperat Marinescu.

Primul bloc racordat pe orizontală

Pentru că anul trecut îi aştepta o nouă iarnă în frig, vecinii de scară ai inginerului Mesaroş i-au ascultat sfatul, după ce până pe 9 decembrie 2009, fuseseră deconectaţi de la termoficare din cauza a trei datornici.

„Atunci am trecut la fapte şi până pe 16 decembrie, eram racordaţi orizontal şi nu mai avem probleme”, spune Ion Mesaroş. „Aşa am devenit noi, cei de la scara E din blocul 42/853 de la Pati-Bar, primii giurgiuveni care au pus capăt amestecului cu rău-planici. Imediat, încă o scară ne-a urmat exemplul, iar anul acesta încă 40 de asociaţii de locatari au obţinut avizul de racordare orizontală. Până la sfârşitul anului, 10% din totalul scărilor de bloc din Giurgiu ne vor urma exemplul”, a spus Ion Mesaroş.

citeste totul despre: