Alexandru Gheorghe vrea să unească Giurgiu şi Ruse prin Insula Ramadan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul arhitect peisagist are un proiect de dezvoltare turistică şi a început colaborarea cu autorităţile bulgare

Alexandru Gheorghe are doar 25 de ani şi este arhitectul-peisagist recomandat de istorici şi muzeografi, când vine vorba despre opinia unui expert în aspectul municipiului Giurgiu. Tânărul a pregătit împreună cu mai mulţi specialişti, un proiect menit să schimbe destinul oraşului Giurgiu, din punct de vedere turistic şi, implicit, economic. „Insula Ramadan, noul centru european” este denumirea proiectului, iar Alexandru spune că în demersul său a pornit de la relaţia dintre fronturile româneşti şi bulgăreşti, la nivel vizual şi funcţional.
„Giurgiu şi Ruse se constituie într-o euroregiune şi ar puta fi considerat cel mai mare pol urban. Proiectul nu se referă doar la o planificare a peisajului ci la o planificare economico-socială de dezvoltare în timp”, spune Alexandru.
Mai concret, Insula Ramadan având un potenţial turistic foarte mare, poate fi transformată, prin intermediul investiţiilor, dintr-un teren „gol”, într-un spaţiu plin cu turişti din România şi Bulgaria.

Insula, o mică Deltă

„Puţini ştiu că în Insula Ramadan există cuiburi şi viaţă sălbatică la fel ca în Deltă. Sunt lebede acolo, şi pelicani, cormorani şi chiar vulturi dunăreni. Primul pas al proiectului presupune realizarea unei infrastructuri de acces şi apoi soluţionarea problemelor de mediu. Apoi, acolo, pot fi dezvoltate afaceri, dar de agrement şi nu de industrie”, mai spune Alexandru.
Arhitectul a cuprins în proiectul său şi Cetatea lui Mircea cel Bătrân, situată în aceeaşi zonă. Tânărul peisagist consideră că sunt suficiente date pentru refacerea cel puţin a fostului turn al cetăţii. „ Pot fi făcute acolo bazine, un sistem hidro de scoatere a apei din zonă, atunci când o inundă apele Canalului Plantelor. Poate rămâne un şantier arheologic deschis, dar dacă turnul se va reface, acolo ar putea fi amenajat un muzeu al cetăţii”, spune arhitectul.

Colaborează cu bulgarii

Alexandru Gheorghe a luat deja legătura cu autorităţile din Ruse, Bulgaria, şi aşteaptă răspunsul instituţiilor giurgiuvene care ar putea da o mână de ajutor în proiect. „ Cu autorităţile din Ruse am stabilit o colaborare la nivel de asociaţii peisagistice. Îmi mai rămâne să fac cunoscută ideea şi potenţialul estetic al Insule Ramadan în faţa giurgiuvenilor. Oamenii încă nu cunosc zona şi nu o protejează”, precizează Gheorghe.
Pentru că spune că este încă entuziast fiind foarte tânăr, Alexandru este şi încrezător că în următorii ani, acest proiect va putea fi pus în aplicare. „ Eu tot cred că pot schimba lumea, asta am învăţat din meseria asta, nu prea am răbdare, pentru că sunt tânăr, dar cred că nici prea multă răbdare nu este bună aşa că o să insist să duc proiectul la capăt”, spune zâmbind tânărul peisagist.

PROFIL

NĂSCUT: 23 iulie 1985
STUDII: Facultatea de Peisagistică în cadrul USAMUB
FAMILIE: necăsătorit

CE-I PLACE: „ Îmi place faptul că pentru mine, Giurgiu este şi acum o insulă de linişte şi că-l văd ca fiind mai sus decât Capitala, ca potenţial”, spune el

CE NU-I PLACE: „ Nu-mi place nu vede mai multă lume acest potenţial în ceea ce priveşte municipiul Giurgiu”, mai spune Alexandru.


ÎNTREBĂRI:

1.    Dacă vei obţine sprijin de la autorităţi pentru proiect, ce aşteptări ai de la opinia publică?
„ În România încă se practică << hai să facem mai întâi şi vedem apoi ce fac oamenii cu ele>>. Unii giurgiuveni nu se simt ataşaţi de lucrurile acestea, dar aţii da, şi aceia mă sprijină”.

2.    De când ai pasiunea pentru arhitectură şi peisagistică?
“ Au fost tot felul de căutări, cele mai multe în domeniul artelor. În clasa a XI-a am decis, vroiam să devin artist plastic. Şi am ales facultatea de peisagistică, iar aceasta a fost cea mai potrivită cale spre drumul pe care l-am dorit eu”.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite