VIDEO Cum este vandalizată în faţa camerelor video cea mai veche statuie a lui Eminescu din România. Monumentul este construit din marmură de Carrara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un tânăr vandal se îndreaptă nonşalant spre statuia lui Eminescu şi-i rupe mâna cu făclie
Un tânăr vandal se îndreaptă nonşalant spre statuia lui Eminescu şi-i rupe mâna cu făclie

Un fragment al monumentului, respectiv mâna cu făclie a muzei poetului, a fost furat de un necunoscut, deşi zona statuii este supravegheată video, iar paza ei este sub contract cu o firmă privată specializată. Poliţia a declanşat o anchetă, iar partea furată din statuie a fost înlocuită cu un mulaj din ghips.

Monumentul închinat la Galaţi poetului naţional Mihai Eminescu are o istorie aparte. Primul şi cel mai important aspect este acela că, spre mândria locuitorilor din oraşul dunărean, este vorba de prima statuie din România închinată poetului. A fost realizată de cunoscutul sculptor Frederick Stork şi a fost dezvelită pe 16 octombrie 1911, în prezenţa Ministrului Lucrărilor Publice de la acea vreme, la fel de cunoscutul Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Al doilea aspect al chestiunii, de-a dreptul ruşinos, este că în ultimii 15 ani monumentul a fost vandalizat de zece ori, de fiecare dată de persoane neidentificate, prilej cu care a fost furat exact aceeaşi parte din el: mâna cu făclie a muzei poetului.

Un furt ţinut la secret

Ultima oară, bucata de statuie a fost furată pe 17 decembrie 2017 dar, din motive neclare, autorităţile au evitat să informeze opinia publică despre actul de vandalism.

Momentul a fost surprins pe camerele de supraveghere ale firmei care are contract de pază pentru zona respectivă (parcul Eminesc, din plin centrul Galaţiului), însă imaginile nu au fost făcut publice decât acum, cu puţine ore înainte de împlinirea a 168 de ani de la naşterea lui Eminescu (15 ianuarie), cu toate că autorităţile ar fi avut nevoie de ajutorul populaţiei pentru identificarea vandalului.


Sculptorul Gheorghe Andreescu repară statuia vandalizată a lui Eminescu FOTO gazetagalatiului.ro

Sculptorul Gheorghe Andreescu repară statuia vandalizată a lui Eminescu FOTO gazetagalatiului.ro

„Organele abilitate au demarat o anchetă, în vederea depistării autorilor incidentului. La finalizarea acesteia se va putea stabili gradul şi forma prin care firma de pază va răspunde pentru prejudiciul creat. Obiectivul are asigurată paza de către SC Dialfa Security SRL, societate care a demarat o anchetă internă în cazul acestui incident. Cetăţenii care pot recunoaşte sau furniza poliţiei informaţii despre persoanele din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă sunt rugaţi să o facă la dispeceratul secţiei 1 Poliţie,  tel. 0236 407000/int. 21102”, a informat, pe 11 ianuarie 2018, Primăria Galaţi.

Potrivit informaţiilor furnizate de Poliţia Locală Galaţi, la actul de vandalism au fost de faţă încă alte patru persoane, care-l însoţeau pe cel care a distrus statuia. „Este vorba despre cinci indivizi care au acţionat pe timp de noapte. A doua zi, poliţiştii locali care erau în zonă, parcul Eminescu fiind unul dintre obiectivele noastre, au depistat acest lucru. Pentru că se apropie ziua de 15 ianuarie, Poliţia Locală are în atenţie acest obiectiv. Am mărit măsurile de ordine publică, patrulele noastre vor fi în zonă 24 din 24 iar pe timp de noapte inclusiv cei de la intervenţie rapidă”, declarat Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Din imaginile alăturate se poate vedea cum cele cinci persoane se opresc la stauie pentru a-şi face fotografii, după care un alt individ, posibil din acelaşi grup, se repede şi loveşte statuia până când se rupe mâna cu făclie a muzei. Apoi, ia bucata căzută şi pleacă.

Cârpită cu ghips

Partea de statuie furată nu a mai putut fi recuperată  încă de la primul act d evandalim, aşa că, de atunci, mâna cu torţă a muzei este înlocuită, de fiecare dată, cu o replică din ghips făcută de artisul gălăţean Gheorghe Andreescu.

Artistul este de părere că lăsarea monumentului, în continuare, la îndemâna vandalilor şi a intemperiilor, este un act de iresponsabilitate. „Ar trebui executată o lucrare amplă, de consolidare a statuii, căci în timp ea se deteriorează. Deşi vorbim de o statuie din marmură de Carrara, gerul şi ploaia o afectează, de aceea ar trebui luate măsuri de protecţie. Am putea face o copie a acestei statui iar originalul să îl punem într-un muzeu”, a declarat artistul.

La rândul ei, Primăria Galaţi a anunţat că în acest an va demara lucrări de modernizare a Parcului Eminescu, prilej cu care se studiază oportunitatea restaurării şi conservării adecvate a monumentului închinat poetului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite