VIDEO Contribuabilul român, bătaia de joc a Fiscului. După ce încasează bani din cauza greşelii unui funcţionar, ANAF refuză să-i restituie. Ce motive invocă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozi la ghişeele ANAF FOTO Costel Crângan
Cozi la ghişeele ANAF FOTO Costel Crângan

Calvarul trăit de o gălăţeancă pe holurile Agenţiei Naţionale de Adninistrare Fiscală (ANAF) – Direcţia Regională Galaţi scoate la iveală haosul creat de hăţişul birocratic al statului, care în loc să ajute mai rău încurcă.

O întâmplare aparent banală, a cărei victimă a fost gălăţeanca Gina Bradea (autoarea unuia dintre cele mai cunoscute bloguri culinare în limba română) arată cât haos „guvernează” activitatea Fiscului din România. Preţ de câteva ore, contribuabilul amintit s-a pomenit prins într-un vârtej birocratic ameţitor, prilej cu care i s-a încasat în mod eronat o sumă de bani, iar apoi i s-a răspuns că s-a greşit – asta e! – însă banii nu i se pot da înapoi pe loc, ci după parcurgerea unei proceduri administrative stufoase şi îndelungate.

„Filmul” întregii poveşti pare desprins dintr-o scenă de teatru absurd. „Pe 3 mai am mers la ANAF Galaţi (N.R.: Gina Bradea s-a mutat de puţină vreme în judeţul Tulcea), ca un cetăţean  responsabil şi cinstit, să plătesc impozitul pe primul trimestru, plus o regularizare. Am primit o înştiinţare că am de plătit, din 2015, o diferenţă de vreo 250 lei la sănătate. Ok, am mers să plătesc, fără să bănuiesc ce coşmar mă aşteaptă”, ne-a povestit aceasta.

Acţiunea are un prim-plan un funcţionar al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) – Direcţia Regională Galaţi. Numele lui nu ne-a fost comunicat (iar la Fiscul din Galaţi ecusoanele sunt, se pare, opţionale, după cum rezultă şi din materialul video realizat de contribuabilul în discuţie), însă am aflat că, potrivit fişei postului, acesta se ocupă de informarea publicului cu privire la sumele de plată existente în sistem informatic.

„Nu este prima oară când interacţionăm. El niciodată nu ştie cât e de plată, deşi ar trebui să ştie. Mi-a spus  că eu trebuie să-i spun cât vreau să plătesc şi doar dacă vreau să dau, că nu e treaba lui, dar el mă informează că e bine să plătesc, ca aşa fac oamenii corecţi, dar că nu poate să-mi spuna suma exactă, că el îmi zice doar ce e în calculator. Nu se mai oprea din trăncănit, pur şi simplu. A dat-o şi pe politică, viaţă personală şi altele, în timp ce eu aşteptam să aflu ce sumă am de dat statului”, ne-a declarat femeia.

Trei ghişee, trei cozi, trei „bule” birocratice

În cele din urmă, a aflat că ar mai fi de achitat încă o regularizare, în valoare de 627 de lei, despre care, deşi a insistat, nu a reuşit să obţină detalii. A decis însă să achite suma, pentru a nu se pomeni că va trebui să suporte penalităţi. Asta nu se putea face însă la ghişeul de unde a obţinut informaţia, ci parcurgând o morişcă halucinantă de alte două ghişee, fiecare cu coada şi cu „bula” lui birocratică.

Sediul ANAF de la Galaţi FOTO Costel Crângan

Sediul ANAF de la Galaţi FOTO Costel Crângan

„La următorul ghişeu mi s-a dat hârtia cu suma de plată. Am întrebat de unde e regularizarea de 627 de lei, dar funcţionara de acolo a ridicat din umeri, sictirită: «Dar eu de unde să ştiu, întrebaţi la colega, eu doar vă fac chitanţa». Ok, merg la ghişeul 3, să plătesc, cu hârtia luata de la ghişeul 2, cu suma calculata de la ghişeul 1. Peste tot, coadă”, rememorează acţiunea Gina Bradea.

De-abia la ghişeul 3 părea să se facă lumină, căci contribuabilul a aflat că, de fapt, ar putea să-ţi verifice datoriile la ghişeele marcate cu numerele 10 şi 11. Aici, surpriză! Află că, de fapt este victima unei erori cu parfum de abuz birocratic.

Gina Bradea FOTO arhiva personală

Gina Bradea FOTO arhiva personală

„Sistemul se încarcă foarte greu. Am aşteptat minute bune până când doamna de la ghişeul 11, foarte amabilă de altfel, mi-a spus «bomba»: de fapt nu aveam nimic de plătit, căci suma de 627 de lei pretinsă de funcţionarul de la ghişeul 1 era chiar bonificaţia de care beneficiasem pentru că plătisem impozitul cu anticipaţie, înainte de 15 decembrie”, a mai povestit Gina.

Lacom la luat, zgârcit la returnat

După logica elementară, o astfel de eroare ar fi trebuit îndreptată pe loc. Orice chitanţă se poate anula în câteva secunde, iar suma încasată greşit (mai ales că nu s-a întâmplat din vina contribuabilului) poate fi returnată. La Fiscul românesc, însă, lucrurile nu funcţionează aşa.

„Doamna de la ghişeul 11 mi-a spus că mai bine las banii în cont şi beneficiez de o compensare a datoriilor viitoare. Adică eu devin sponsorul statului, cum ar veni. Când am atras atenţia că nu prea se mai poate, că între timp mi-am trecut activitatea pe persoană juridică, deci nu se poate compensa cu ce am plătit pe persoană fizică, mi s-a zis că ar mai fi şi varianta să fac o cerere de returnare. Adică noi cozi şi luni sau ani de aşteptare. Ştiu ce înseamnă, că mă amână de aproape un an cu taxa auto. Au să-mi dea 10.000 de lei”, a mai povestit femeia.

Înainte de a-şi încheia ziua memorabilă pierdută prin hăţişul birocratic al Fiscului românesc, Gina Bradea s-a întors la ghişeul de la care a pornit totul. Acolo (scena a fost filmată cu telefonul mobil şi este disponibilă aici) funcţionarul vinovat de toată tevatura încearcă să se disculpe şi, într-un final, învins de argumente, îşi cere scuze şi dă vina pe sistemul informatic care, după spusele lui, nu ar fi înregistrat bonificaţia pentru plata anticipată.

Funcţionarul ANAF care a generat toată bulibăşeala FOTO captură video

Funcţionarul ANAF care a generat toată bulibăşeala FOTO captură video

Nu poate explica, însă, de ce pe calculatorul de la ghişeul 11 (care este conectat la acelaşi sistem unic de gestiune al ANAF) lucrurile au arătat altfel. Într-un răspuns lung lung cât o zi de post şi plin de citate din lege, ANAF încearcă să dezamorseze situaţia.

„Cazul face obiectul unei cercetări disciplinare interne, informaţiile despre aceasta neavând caracter public”, afirmă instituţia.

Birocraţia n-are treabă cu logica

În ceea ce priveşte procedura de returnarea a sumelor încasate în plus de către stat, ni s-a sugerat că birocraţia nu poate fi învinsă de logică şi că „situaţia este reglementată de Ordinul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 187/2018, pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare, publicat în Monitorul Oficial nr. 80 din 26 ianuarie 2019”.

Potrivit acestui document, contribuabilul îndreptăţit trebuie să facă o cerere, iar statul are obligaţia să-i răspundă în termen de 15 zile, iar dacă răspunsul este favorabil, mai trec încă şase zile procedurale până la virarea sumei. În cazul de faţă, însă, lucrurile sunt şi mai complicate căci, fiind vorba de o persoană fizică, returnarea în numerar se poate face doar titularului cererii, nu în cont.

„Acum aştept să fiu anunţată când mi se dau banii, că trebuie să merg personal la Galaţi. Plătesc drumul de la Tulcea la Galaţi şi înapoi, plătesc taxa de trecere cu bacul, pierd încă o zi. Cap la cap, pierd aproape încă o dată suma, din cauza nepăsării şi incompetenţei celor de Fisc. Mi-ar plăcea să îşi ceară măcar scuze, oficial, pentru nepăsarea şi incompetenţa angajaţilor lor. Dar nu cred că o vor face. Sincer, nici nu-mi vine să cred în ce hal a ajuns bătaia de joc la adresa contribuabililor din ţara asta”, ne-a mai declarat Gina Bradea.

CITIŢI ŞI:

Sfânta birocraţie din România pune beţe în roate noului pod ce urmează să traverseze Dunărea, la Brăila

„Lecţie“ de birocraţie în România. Cum au refuzat autorităţile să preschimbe un permis de conducere şi l-au pus pe şofer pe drumuri timp de un an

Povestea românului răpus la 29 de ani de birocraţie. „Nu mai am putere să mă lupt şi cu statul“
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite