VIDEO Angajaţii unei mari companii din România, daţi în judecată pentru că au chiulit pentru a merge la proteste. Au fost prinşi cu ajutorul Facebook-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la protestele de la ArcelorMittal Galaţi FOTO Arhiva Adevărul
Imagine de la protestele de la ArcelorMittal Galaţi FOTO Arhiva Adevărul

Conducerea companiei ArcelorMittal Galaţi susţine în cererea de chemare în judecată că participarea unor angajaţi la protestele spontane legate de negocierile salariale s-a făcut prin întreruperea ilegală a lucrului în câteva sectoare-cheie, ceea ce a produs prejudicii materiale importante.

Protestele de la ArcelorMittal Galaţi, desfăşurate în luna ianuarie a acestui an, au avut efecte cu totul surprinzătoare. Dincolo de faptul că presiunea pusă pe patronat de miile de oameni adunaţi în faţa sediului administrativ a dus la o majorare a lefurilor cu mult peste ceea ce oferea iniţial conducerea companiei multinaţionale, o parte dintre salariaţii care au fost la proteste s-a pomenit cu dosare în Instanţă pentru „grevă ilegală”.

Totul a pornit de la faptul că la protestele spontane din 25-27 ianuarie 2018 ar fi participat şi o serie de angajaţi (sunt citaţi în instanţă 55 dintre aceştia) care şi-ar fi părăsit posturile de lucru. Potrivit liderilor de sindicat, la mitinguri au participat doar salariaţii care ieşiseră deja din schimb, însă administraţia ArcelorMittal a demonstrat contrariul, respectiv că în mulţime se aflau şi oameni care în acel moment ar fi trebuit să muncească în sectoarele-cheie ale companiei.

Mai mult decât atât, conducerea combinatului siderurgic gălăţean susţine, în întâmpinarea depusă la Tribunalul Galaţi (dosarul a fost înregistrat pe 12 februarie 2018, cu numărul 498/121/2018) că greva ilegală ar fi produs firmei prejudicii materiale (încă neprecizate) şi de imagine, dar şi că şi a pus în pericol siguranţa angajaţilor şi a utilajelor din anumite secţii.

„Oprirea liniilor nu a fost doar ilegală, ci a adus şi pierderi financiare suplimentare. Trebuie să înţelegem că acest lucru afectează nu doar situaţia Combinatului, ci şi situaţia privată a fiecăruia dintre noi. Banii pierduţi reprezintă o pagubă”, a declarat, la câteva zile după incidente, Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galaţi.

Probele video puse la dispoziţia judecătorilor de către ArcelorMittal Galaţi au fost obţinute de reprezentanţii firmei de pe Facebook şi de pe Youtube, acolo unde a fost postate chiar de către protestatari. Conducerea Sindicatului Siderurgistul AMG (singurul reprezentativ de pe platforma siderurgică de la Galaţi) a anunţat că-şi va ajuta membrii să se apere în Instanţă.

Potrivit datelor de pe portalul instanţelor de judecată (portal.just.ro), cei 55 de pârâţi sunt: Groza Mihai, Şerban Mircea Adrian, Milea Gabriel, Iftode Florin, Axente Nicu, Petcu Marian, Manole Ştefan, Pintilie Costel, Boboescu Gheorghe Mircea, Varnali Lucian, Aldea Cristian, Andronache C. Gigi, Biclea D. Ionel, Boza Gr. Dănuţ, Budescu P. Vasilica, Buganu D. Dumitru Marius, Buhociu Gh. Cornel, Buiuc V. Daniel Tudor, Buzenche Adrian, Cehan Sorin, Constantin Vasilescu, Frunză Aurel, Grigoraş I. Mihăiţă, Halapciug I. Cristinel, Hîrşină A. Săndel, Ioan Bogdan Cosmin, Ionaşcu Gh. Neculae, Iorga Gabriel, Lepădatu I. Adrian Marius, Munteanu Adrian, Petrea Mihăiţă, Pepelea Cătălin, Pleşca Nicuşor, Profir N. Mihai, Renta George, Slabu I. Ionuţ Marcel, Spiru Maricel, Ştefan Silviu, Stegaru T. Costel, Ioniţă P. Neculai, Ursu Cătălin, Zaldea I. Eugen, Bangata P. Ionel, Gavrilescu Georgeta, Ginghină Gh. Sorin Gabriel, Melinte V. Florentin, Drăguţ Aurel, Sava Lucian, Materniuc A. Dănuţ Ionel, Mocanu Aurelian Gheorghe, Munteanu Adriana, Materniuc Gheorghe, Prodan Ilie Liviu, Vasile Mazilu şi Marian Gelu Panaitescu.

Proteste la ArcelorMittal Galaţi, 22 ianuarie 2018

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite