Varza à la Cluj, produsul 100% românesc bun de înlocuit sarmalele. Secretul aşezării ingredientelor în straturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varză à la Cluj Foto: retete.unica.ro
Varză à la Cluj Foto: retete.unica.ro

Varza à la Cluj este un preparat tradiţional specific zonei Ardealului, pe care orice gurmand trebuie să înveţe să-l facă. Este delicios şi se găteşte foarte repede.

Varza à la Cluj este un soi de sarmale amestecate, pe înţelesul tuturor. Ardelenii mănâncă sarmale destul de rar, preferând varza a la Cluj pentru că este delicioasă şi uşor de pregătit.

”Avem aceleaşi ingrediente ca la sarmale, diferenţa fiind că se aşează în straturi”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru o tavă cu opt porţii:

-Varză, de preferat murată-1,5-2 kilograme;

-Ceapă-un kilogram;

-Cimbru, chimen, boia dulce;

-Sare, piper;

-Pastă de tomate sau bulion;

-Ulei-200 de mililitri;

-Orez-300 de grame;

-Carne, de preferat să fie de porc-aproximativ un kilogram;

-Smântână (concentraţie de grăsime 12-20%)-300 de grame.

Primul pas este să tocăm varza mărunt, după care o punem la fiert cam 30 de minute într-o primă fază. Curăţăm apoi ceapa şi o tocăm, ca şi carnea de porc. ”Stingem” seminţele de chimen în 100 de mililitri de ulei, apoi adăugăm jumătate din cantitatea de ceapă folosită pentru această reţetă.

Ingredientele amintite se amestecă permanent la foc moderat, iar când ceapa s-a înmuiat, răsturnăm varza peste ea, adăugând şi cimbrul. Compoziţia se lasă apoi la sotat, amestecând continuu pentru a nu se lipi, dar şi pentru ca ingredientele să se întrepătrundă.

Ceapa se înmoaie în ulei, nu se prăjeşte

În paralel, punem la fiert 300 de grame de orez într-un litru de apă şi adăugăm o linguriţă de sare. Carnea de porc tocată va fi pusă şi ea în alt recipient cu 100 de mililitri de ulei, prăjind-o uşor, astfel încât să nu se caramelizeze.

”După ce s-a înmuiat ceapa în ulei, adăugăm puţină sare şi punem şi carnea de porc tocată, amestecând ingredientele până când carnea începe să se albească. În acel moment, dăm cratiţa de pe foc, punem piperul, cimbrul şi puţină boia dulce, uşor picante”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Luăm apoi o tavă, o ungem cu ulei, împărţim varza în două, adăugând o primă parte în recipient. Al doilea strat pus în tavă va fi cel din carnea tocată de porc şi orez. Vom pune apoi şi restul de varză, apăsând cu vârful unei linguri pentru a nivela bine straturile din tavă.

Pasta de tomate va fi amestecată cu zeama care a rămas de la varză şi o vom turna peste preparatul nostru. Batem apoi smântâna cu un tel pentru a deveni mai cremoasă şi o răsturnăm peste ultimul strat de varză, uniformizând-o apoi în tavă.

Fixăm aragazul la o temperatură de 170 de grade şi băgăm tava cu varza la cuptor, unde o lăsăm o oră. În acest interval, e musai să monitorizaţi procesul termic pentru că fiecare cuptor coace diferit, astfel încât să nu aveţi surpriza ca preparatul să se ardă.

După ce am scos tava cu varză de la cuptor, putem servi preparatul cu o lingură de smântână. Varza a la Cluj merge foarte bine cu mămăliguţă şi un pahar de vin alb, de preferat sec.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite