Tot mai mulţi gălăţeni sunt obezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o treime din populaţia judeţului nostru este supraponderală şi se confruntă cu probleme de sănătate legate de surplusul de kilograme.Conform statisticilor oficiale, actualmente, la nivelul judeţului Galaţi există 186.880 de obezi, o cifră de-a dreptul uriaşă

Stresul, mesele neregulate şi în general stilul de viaţă nesănătos a dus la o situaţie de-a dreptul alarmantă. Peste o treime din populaţia judeţului Galaţi, adică mai exact 186.880 de persoane,  este fie obeză, fie în pragul obezităţii. Contrar zicerilor populare, gen „gras şi frumos”, obezitatea este o boală periculoasă.

Cristina Mistodie, medic primar specialist în Diabet şi Boli de nutriţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean, a explicat care sunt cauzele care duc la creşterea  greutăţii corporale peste limita normală.

„Aportul energetic crescut, din cauza faptului că mâncăm mult şi dezordonat precum şi consumul energetic scăzut datorat unui stilk de viaţă sedentar la care ne obligă în general multe dintre profesii sunt cauzele principale. Avem din ce în ce mai puţin timp să facem mişcare. Foarte puţină lume mai face mişcare, fie în aer liber, fie în săli de fitness”, a declarat doctoriţa Mistodie.

Oamenii obezi sunt în general predispuşi la foarte multe afecţiuni medicale, consecutive, greutatea excesivă  putând duce , în cazuri extreme, chiar şi la deces. Alarmantă din punctul de vedere al medicilor este constatarea că, în ultimul timp, din ce în ce mai mulţi copii şi tineri sunt supraponderali.

„Obezitatea duce la o mulţime de complicaţii. Cea mai importantă este reprezentată de diabetul de tip II. Această boală apare din ce în ce mai des la persoane tinere, inclusiv la copii. Alte boli ar fi hipertensiunea arterială, dislipedemia, reumatismul. Obezitatea duce la solicitarea articulaţiilor de susţinere respectiv ale coloanei şi picioarelor. Chiar şi cancerele se corelează cu obezitatea”, mai spune Cristina Mistodie. 

Suntem premianţi şi la nivel european

Conform rapoartelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), România este pe locul trei în Europa în privinţa obezităţii la copii.

Potrivit Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Infecţioase, un român din patru este obez, iar fiecare al doilea român este supraponderal.
Toate acestea, în contextul în care tot mai mulţi români consumă alimente de tip fast-food şi duc o viaţă sedentară.
Ca să scapi de greutatea în plus nu este suficient să ţii o cură de slăbire drastic, ci este necesar un program coordonat de un medic nutriţionist.
Vox
Dr. Cristina Mistodie
"Această boală apare din ce în ce mai des la persoane tinere, inclusiv la copii"


Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite