Autorităţile „invită“ hoţii la şcoală. O treime dintre unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi nu au sistem de pază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paza la şcoli, o imagine tot mai rară FOTO Arhiva Adevărul
Paza la şcoli, o imagine tot mai rară FOTO Arhiva Adevărul

Cea mai gravă situaţie este în mediul rural, acolo unde mai bine de jumătate din şcoli şi grădiniţe nu au nici pază, nici sisteme de supraveghere. Practic, sunt lăsate de izbelişte în caz de furturi sau de vandalizări.

Paza unităţilor şcolare din judeţul Galaţi nu pare să fie deloc o prioritate pentru autorităţi. Conform datelor furnizate de Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Galaţi, circa 33% dintre unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi nu dispun nici de pază şi nici de de sisteme de supraveghere.

În judeţ există 442 de şcoli, licee şi grădiniţe, dintre care 160 sunt în oraşele Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Bereşti, iar celălalte 282 sunt în sate. O verificare făcută în luna iunie a acestui an de către poliţişti a relevat că 147 de unităţi şcolare nu au niciun sistem de pază, 136 dintre acestea fiind la ţară. Cifrele arată, aşadar, că în mediu rural avem de-a face 52,1% dintre şcoli sunt lipsite complet de apărare în caz de furturi sau de distrugeri.

Între pază umană şi camere

În 139 dintre şcolile din judeţ paza este asigurată de oameni în carne şi oase, iar mai bine de jumătate dintre acestea şi-au organizat propriile servicii de pază. Alte 39 de şcoli au apelat la firme specializate, iar 16 au adoptat un sistem mixt (pază proprie ziua şi pază pe factură noaptea).

În 127 de şcoli (28,7% din total), cele care asigură paza sunt sistemele de supraveghere video. 90 dintre ele sunt pentru imobil şi curte, 18 au rază de acţiune doar în interiorul clădirii, iar 19 doar pentru exterior.
Doar 29 de unităţi şcolare din tot judeţul au şi pază umană şi sisteme de supraveghere video, fiind cât se poate de surprinzător că împărţirea acestora este aproape egală între urban şi rural: 15 la 14.

Poliţiştii atrag atenţia că 25 dintre şcolile din judeţ se află în zone iluminate prost, trei sunt periferice sau izolate, iar patru nu au niciun fel de împrejmuire a imobilului, deşi legea stabileşte că ar trebui să aibă.

Lipsa pazei încurajează infractorii

Oamenii legii sunt de părere că lipsa pazei sau existenţa unui sistem de pază de o slabă calitate nu face altceva decât să încurajeze infractorii. „Cele mai multe incidente au loc tocmai în scolile care dispun de astfel de măsuri asiguratorii”, se arată în analiza făcută de IPJ Galaţi.

De altfel, în anul şcolar 2016-2017 au fost înregistrate la Galaţi 51 de infracţiuni comise în şcoli, iar în anul de învăţământ2017-2018 numărul acestora a scăzut la 37 (dar statistica nu include luna iunie). Dintre aceste fapte penale, 24 sunt cu autori identificaţi, iar 13 cu autor necunoscut.

Printre autorii de infracţiuni identificaţi se numără 18 elevi, trei profesori şi trei „externi”. Dintre cel 37 de victime ale infracţiunilor, 31 sunt elevi. Mai trebui să adaugăm aici (dintr-o altă statistică) şi cele  31 de spargeri de şcoli şi de grădiniţe din ultimul an de învăţământ, cele mai multe autor necunoscut, precum şi cele peste 100 de distrugeri şi/sau vandalizări ale bunurilor şcolare (împrejmuiri, clădiri, terenuri de sport samd).

Primarii comunelor în care există şcoli unde nu este asigurată paza explică faptul că totul pleacă de lipsa banilor.  Ei spun că majorările salariale şi reducerea alocărilor bugetare au dus la situaţia că nu mai pot asigura bani pentru paza şcolilor. În majoritatea satelor, principalele obiective edilitare (incluzând aici şcolile, grădiniţele, dispensarele, căminele culturale samd)  nu au pază, ci sunt supravegheate cel mult de o patrulă obştească care cutreieră uliţele noaptea.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite