Tânărul din Turkmenistan care a venit să studieze în România. „Stăteam şi învăţam până mă dădeau portarii afară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suleyman Uygurov Foto: Facebook/pagina personală
Suleyman Uygurov Foto: Facebook/pagina personală

Suleyman Uygurov (26 de ani), originar din Turkmenistan, a primit o bursă din partea statului să studieze în Europa, iar el a ales România, pentru că aici se trăieşte bine cu costuri reduse, dar şi pentru calitatea învăţământului superior. A venit la Galaţi şi a absolvit Facultatea de Inginerie, angajându-se ulterior la o cunoscută companie petrolieră.

Suleyman Uygurov a ales să vină în România pentru că, spune el, are oameni buni şi nu este scump de trăit. A optat pentru Facultatea de Inginerie din Galaţi, specializarea Ştiinta şi Ingineria Materialelor, deoarece este nevoie de ingineri în Turkmenistan, ţara din care tânărul provine, dar mai ales de specialişti în industria de petrol şi gaze, principalele resurse ale acestui stat.

Nu a fost deloc amuzant pentru Suleyman când a ajuns în România, mai ales pentru că nu ştia deloc limba şi i-a fost destul de greu să o înveţe. I-a trebuit un an ca să înveţe să vorbească şi să scrie decent româneşte, dar ne destăinuie că profesorii au avut răbdare cu el  şi l-au ajutat permanent pentru a depăşi dificultăţile cu care se confrunta.

„Colegii de facultate şi profesorii şi-au dat seama că eu înţelegeam ce spun ei, dar mă exprimam mai greu în română. Profesorii vorbeau repede şi, de multe ori, eu nu reuşeam să scriu tot, dar colegii mei români mă ajutau mereu şi îmi dădeau cursurile. Am ales bine ingineria pentru că nu trebuie să ştii multe cuvinte despre ea, ci să înţelegi fenomenul“, ne declară cu umor tânărul.

Şansa tânărului din Turkmenistan a fost Florin Marin Bogdan (35 de ani), doctor inginer şi şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi, care l-a introdus într-un cerc ştiinţific, denumit generic Cercul Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor. Din acest grup ajung să facă parte studenţii dornici să-şi testeze creativitatea şi rezistenţa la efort, prin rezolvarea unor probleme al căror grad de dificultate creşte odată cu avansarea în anii de facultate.

Ei ajung în cele din urmă să creeze maşinării complexe, constatând că tot ce au creat în anii de facultate au fost părţi ale unui mecanism complex. Tânărul din Turkmenistan a trecut prin acest proces, care l-a ajutat să ajungă la nivelul la care este astăzi. Glumeşte, spunându-ne că a lucrat şi la crearea unei biciclete, o nimica toată pe lângă instalaţiile petroliere pe care operează acum. 

Suleyman a învăţat numeroase programe de operare pe calculator, dar şi să facă simulări în 3D, iar ulterior a decis să îşi susţină proiectul de licenţă cu profesorul Florin Marin Bogdan, cu care a şi inventat un dispozitiv care poate revoluţiona industria petrolului.

„Mă dădeau portarii afară“

Este vorba despre un dispozitiv menit să calculeze cât nămol există pe conductele de petrol, astfel încât să se poată interveni înainte de producerea unei explozii. Dispozitivul se alimentează cu energie printr-o elice propulsată de forţa petrolului care curge pe conductă şi transmite wireless date, ce vor fi preluate de un operator poziţionat lângă instalaţia petrolieră.

Invenţia sa şi a profesorului gălăţean se află deja în perioada de teste la compania petrolieră unde munceşte în prezent Suleyman, urmând ca apoi să fie omologată şi pusă în practică. Interesant de amintit este că studentul a gândit cu profesorul său coordonator un material pentru aceste dispozitiv, care îi permite să stea 20 de ani în conducta de petrol fără să se altereze.

student Turkmenistan 1

Suleyman alături de colegii săi la absolvirea facultăţii Foto: Facebook/pagina personală

În momentul de faţă, companiile petroliere au o problemă serioasă în estimarea cantităţii de nămol care se găseşte pe o conductă de petrol tocmai pentru că nu există o modalitate eficientă de a face un calcul cât de cât exact. Varianta tăierii conductei sau a opririi acesteia este exclusă pentru că ar aduce companiei pagube de sute de milioane de dolari, ca să nu mai vorbim de riscurile unei explozii. 

Pentru a putea ajunge la acest rezultat, inginerul din Turkmenistan a folosit cunoştinţe din termotehnică, matematică şi alte câteva materii, efectuând apoi sute de simulări în 3D pe calculator pentru a obţine un rezultat cât mai apropiat de condiţiile dintr-o conductă de petrol.

Munca la o companie petrolieră nu este lipsită de privaţiuni. Suleyman şi colegii săi nu pot folosi telefonul mobil sau internetul decât foarte rar, tocmai pentru că acestea sunt lucruri care îi împiedică să se concentreze pe munca la instalaţiile petroliere, o simplă clipă de neatenţie fiind suficientă pentru producerea unei tragedii. 

Tânărul şi-a câştigat respectul colegilor săi şi al dascălilor prin multă muncă şi perseverenţă, care îşi arată roadele acum. „Am învăţat foarte mult, stăteam în fiecare zi la facultate până la 9.00 seara, de mă dădeau portarii afară, ca să poată închide sala“, ne descrie Suleyman programul pe care şi l-a impus pentru a putea absolvi cu succes Facultatea de Inginerie de la Galaţi.

Master la Galaţi şi două noi proiecte de invenţii

Cu astfel de rezultate, una dintre cele mai importante companii petroliere din Turkmenistan l-a angajat imediat după absolvire, iar acum şi rudele tânărului vor să vină la Galaţi pentru a se specializa  în ştiinta şi ingineria materialelor.

„Ingineria este ca Filozofia. Tot universul participă la crearea unei piese“, ne descrie Suleyman sentimentul pe care îl încearcă când lucrează la un proiect. Suleyman a decis să revină la Facultatea de Inginerie de la Galaţi cât de curând pentru a se înscrie la master, cel mai probabil anul viitor, dar şi pentru a realiza noi invenţii pe care le poate aplica la instalaţiile petroliere din Turkmenistan.

student Turkmenistan

Aşa arată instalaţiile petroliere pe care lucrează în prezent Suleyman FOTO arhiva personală

Se gândeşte să creeze un nou dispozitiv care să stabilească cât de mult se mişcă o conductă cu petrol când bate puternic vântul, motivul fiind evident: evitarea fisurării sau chiar a spargerii acesteia dacă se produce o mişcare mult prea puternică.

O altă invenţie  vizează motoarele care operează diversele sisteme din industria petrolieră. Acestea se pot încălzi repede, iar Suleyman intenţionează să creeze un senzor care să detecteze orice schimbare de temperatură a motorului, astfel încât muncitorii să poată interveni la timp, evitând producerea unei explozii.

Deşi este îndrăgostit de România în general şi de Galaţi în special, tânărul plănuieşte să revină în ţara sa de baştină la finalizarea studiilor pentru a pune în practică tot ce a învăţat. „România are oameni foarte buni şi o şcoală de inginerie extraordinară. Mi se încălzeşte inima când văd că am pus în funcţiune o instalaţie de petrol şi merge totul bine“, ne spune cu emoţie tânărul din Turkmenistan. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite