Sfaturi de la medici: cum ne ferim de trichineloză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum putem evita îmbolnăvirea? Evitând consumul de carne şi produse de carne crudă (afumătură, salamuri) obţinute din tăieri necontrolate sanitar-veterinar. De asemenea, trebuie efectuat examenul trichinoscopic al cărnii la orice dispensar veterinar sau laborator al Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor.

Având în vedere că în această perioadă, a sărbătorilor de iarnă, în mod tradiţional, foarte mulţi dintre gălăţeni vor consuma carne de porc din gospodăriile proprii sau din comerţ, venim în întâmpinarea populaţiei cu informaţii ce privesc prevenţia trichinelozei.

Trichineloza este o boală infecţioasă acută determinată de infestarea omului, pe cale digestivă, cu un mic vierme nematod, ale cărui larve sunt introduse odată cu carnea infestată în intestin, de unde migrează apoi în masele musculare, provocând dureri difuze, stare de febră şi manifestări alergice.

Porcinele constituie principalul rezervor de infecţie, dar Trichinella spiralis se mai poate localiza şi la mistreţi, urşi, lupi, vulpi sau şobolani şi rozătoare de câmp. La om, trichinela se transmite numai prin consumul de carne de porc sau de vânat insuficient fiartă sau friptă, astfel încât larvele vii conţinute de aceasta, ajung în tubul său digestiv unde, prin digerarea chistului de către sucurile gastrice, acestea devin libere şi, în 5-7 zile se transformă în viermi adulţi. 

Gravitatea bolii depinde de numărul larvelor ingerate şi de starea de imunitate a pacientului. Boala debutează cu tulburări gastrointestinale, greaţă, dureri abdominale difuze, vomă şi diaree abundentă. Durata perioadelor febrile este de 2-3 săptămâni. În formele medii în decurs de două săptămâni se trece la faza de stare (alergică, musculară), în care migrarea larvelor provoacă o hipersensibilitate locală şi sistemică cu febră (380 – 400C) şi hipereozinofilie. În această perioadă starea generală a bolnavului se alterează, pacientul fiind adinamic, delirează, iar temperatura se menţine ridicată. Edemele sunt primele semne de boală şi sunt localizate la nivelul feţei, fiind albe, moi şi nedureroase. Ele apar ca rezultat al hiperproteinemiei. Prezenţa edemelor la nivelul feţei determină denumirea de boala "capetelor umflate" acordată trichinelozei. Ulterior, în momentul localizării larvelor la nivelul muscular determină dureri musculare, astenie şi dificultăţi de mers. La majoritatea bolnavilor aceste simptome ating un punct culminant la aproximativ 2-3 săptămâni de la infecţie. Există şi forme grave de boală, atunci când larvele ajung în plămâni, inimă, sistem nervos central.

Cum putem evita îmbolnăvirea? Evitând consumul de carne şi produse de carne crudă (afumătură, salamuri) obţinute din tăieri necontrolate sanitar-veterinar. De asemenea, trebuie efectuat examenul trichinoscopic al cărnii la orice dispensar veterinar sau laborator al Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor. Pentru aceasta se vor recolta câte 20 - 30 grame carne din zona lombară, porţiuni de diafragmă, muşchi ce se desprind de pe şira spinării, muşchi intercostali, muşchi de la baza limbii. Larvele se pot preleva şi din preparate proaspete din carne, cârnaţi, şuncă, pastramă. Pentru crescătorii de porci, este bine de ştiut că porcii se infestează de cele mai multe ori consumând cadavre de şobolani infestaţi, ceea ce impune creşterea animalelor în condiţii igienice. Se va duce o luptă continuă contra şobolanilor din preajma crescătoriilor de porci precum şi din jurul gospodăriilor particulare, prin deratizări sistematice cu strângerea şi incinerarea tuturor cadavrelor. Populaţia generală trebuie să aibă în vedere înainte de a cumpăra carnea, existenţa ştampilelor de control sanitar-veterinar, iar consumarea cărnii se va face după prelucrarea termică corectă (fierbere sau frigere).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite