Sfatul specialistului: Cum deosebeşti pâinea neagră autentică de cea cu coloranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu cât
termenul de valabilitate al pâinii este mai mare, cu atât aceasta conţine mai
multe substanţe chimice. Foto: Shutterstock
Cu cât termenul de valabilitate al pâinii este mai mare, cu atât aceasta conţine mai multe substanţe chimice. Foto: Shutterstock

Un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) interzice producătorilor să mai folosească coloranţi sau E-uri în procesul de producere a pâinii negre. „Adevărul“ vă arată cum ar trebui să fie pâinea.

De pe data de 15 ianuarie, un ordin al ANPC opreşte producătorii de pâine neagră să mai folosească E-uri sau coloranţi în reţetele lor. Astfel, cel puţin în teorie, brutarii vor fi nevoiţi să renunţe şi la caramel, una dintre substanţele cel mai des folosite pentru a da impresia de pâine neagră.

„Decizia vine după ce inspectorii noştri au făcut mai multe controale tematice, propuse la nivel naţional, în cadrul cărora s-a constatat că se vând în mod frecvent sortimente de pâine denumite ca fiind pâine neagră, deşi acestea aveau în componenţă făină albă de grâu, la care se adăugau coloranţi alimentari, în special caramel“, spune Carmen Tudor, şefa Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi.

Specialiştii în domeniu spun că ordinul ANPC este bine-venit, pentru ca brutarii să nu mai vândă consumatorilor pâine din făină albă, colorată mai apoi. „Cei mai păcăliţi sunt tinerii, pentru că cei mai în vârstă cunosc pâinea neagră de pe vremuri, înainte să apară moda asta cu folosirea amelioratorilor, şi ştiu să facă diferenţa“, spune conferenţiarul universitar doctor Iuliana Banu, profesor în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi. Caramelul, cunoscut şi sub denumirea de E 150, se găseşte sub forma a patru aditivi: caramelul natural, caramelul sulfit de sodiu, caramelul sulfit de amoniu şi caramelul amoniacal.

Produse de panificaţie autentice

Conferenţiarul universitar Iuliana Banu spune că românii ar trebui să ştie mai multe despre cum arată o pâine neagră veritabilă, pentru a nu fi totuşi păcăliţi, în ciuda ordinului ANPC, şi pentru a nu cumpăra produse cu chimicale: „Totul începe de la procesul de fabricaţie al pâinii negre sau graham, care pentru unii producători presupune folosirea de făină albă colorată cu diverşi aditivi. Consumatorii se pot însă feri de această pâine, dacă sunt atenţi la aspect. Astfel, pâinea neagră autentică nu va fi niciodată pufoasă, ci va avea un aspect compact şi o greutate pe măsură“.

iuliana banu profesor galati

Dacă punem alături două pâini, una neagră de 300 de grame şi o alta albă cu colorant, de aceeaşi greutate, pâinea neagră adevărată trebuie să aibă un volum mai mic. Totuşi, ea trebuie să fie mai grea, pentru că miezul este mai dens. „Există pâinea neagră, clasică, tradiţională, făcută din făină neagă. O serie de producători, şi aici mă refer în special la cei mici, cumpărau făina albă şi tărâţele de grâu şi fac ei un amestec pe care-l folosesc la obţinerea unei pâini negre. Acest amestec nu este interzis prin ordinul ANPC. Nici nu ar fi putut face acest lucru atât timp cât vorbim de ingrediente naturale, nu un amestec chimic. Referirea ordinului este strict la colorant. Acesta este permis în continuare, dar în pâinea din malţ. Nu este însă voie a se folosi cu scopul de a închide la culoare un produs. De exemplu, nu am voie să folosesc făină albă şi să o închid la culoare cu acest caramel, cu scopul de a induce în eroare cumpărătorul“, spune conferenţiarul universitar.

Făina neagră, benefică

Prevederile ordinului ANPC nu au vreo influenţă asupra termenelor de valabilitate ale produselor de panificaţie vizate. „Nu se modifică nimic în privinţa termenului de valabilitate. Aceasta va fi valabilă ca o pâine obişnuită. Dacă oamenii vor să cumpere un produs cu mai puţini aditivi, din start trebuie să-l aleagă pe cel cu termenul de valabilitate mai mic. Cu cât termenul este mai mare, cu atât în acel produs s-a băgat ceva care să-i mărească durata de conservabilitate“, adaugă Iuliana Banu. 

Mai mult, autorităţile spun că brutarii şi panificatorii nu au motive în vreun fel să scumpească pâinea. „Nu au de ce să spună că folosesc mai multă făină neagră. Ei trebuie să pună în pâinea neagră făină neagră. La un control al ANPC, se poate verifica câtă făină neagră au consumat şi se poate vedea dacă umblă cu prostii în continuare şi pun coloranţi“, explică şi Carmen Tudor, şefa Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi.

Cumpărătorii sunt mulţumiţi că pâinea lor va fi mai sănătoasă, dar spun că vor rămâne nostalgici după pâinea pufoasă. „Dacă după noile norme pâinea neagră va fi mai compactă, atunci o să-mi fie dor de pâinea aia pufoasă“, declară şi George Baniaş, un pensionar din Galaţi.

CITIŢI ŞI:

În curând vom mânca pâine fără coloranţi. Medic: „Din păcate, ce-au făcut E-urile introduse în produsele alimentare vom vedea în timp”

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite