Robert Râclea, genialul la chimie care vrea să găsească leacul pentru cancer: „Cred că este visul oricărui cercetător“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din toamnă, tânărul gălăţean va urma cursurile University College of London, la specializarea „Chimie medicinală”. Îşi doreşte să fie unul dintre cei care vor revoluţiona tratamentul medicamentos al maladiilor grave ce macină omenirea.

Fără niciun fel de îndoială, se poate spune că gălăţeanul Robert Cristian Râclea, la cei doar 18 ani ai săi, este un fenomen. Abonat de ani buni la podiumurile olimpiadelor naţionale şi internaţionale de chimie (a luat medalii de aur sau de argint cinci ani consecutiv), Robert a demonstrat deja că este un geniu în complicata ştiinţă faţă de care a făcut o pasiune.

În urmă cu doar câteva zeci de ore, tânărul gălăţean  (care în acest an a încheiat ca şef de promoţie prestigiosul Colegiu Naţional „Vasile Alecsandri”) a mai reuşit o performanţă de răsunet: medalia de aur (a treia de acest fel din carieră) la a 48-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, care s-a desfăşurat în perioada 23 iulie-1 august la Tbilisi (Georgia).

De altfel, întreg lotul naţional al României a reuşit o performanţă de excepţie la amintita olimpiadă, obţinând trei medalii de aur şi o medalie de argint. Medaliile de aur au fost luate de Andrei Iliescu, Robert Cristian Râclea şi Paul Haidu-Gerea, iar medalia de argint a revenit Alexandrei Dima.

A uimit şi va continua să uimească

Foştii profesori ai lui Robert Cristian Râclea spun că acesta este un fenomen şi că este greu de crezut că un talent ca al lui se va mai naşte prea curând.

De altfel, şi viitorul tânărului gălăţean pare să se anunţe ca fiind special. Din toamnă, Robert va merge la University College of London, la specializarea „Chimie medicinală”, iar apoi vrea să continue studiile aprofundate tot în Marea Britanie.

Delor lipsit de relevanţă (talentul îl recomandă), Robert îşi doreşte să fie unul dintre cei care vor revoluţiona tratamentele medicamentoase ale maladiilor grave ce macină omenirea.

„Cred că este visul oricărui cercetător din acest domeniu să creeze un medicament care să vindece cancerul. Vorbesc de un tratament eficient pentru cancer, care să nu fie la fel de complicat ca protonoterapia şi să nu aibă efecte negative. Sunt şi alte boli, cum ar fi SIDA, şi cred că m-ar satisface să găsesc un tratament bun pentru oricare dintre aceste boli“, spune tânărul.

Performanţe bune, un sistem care scârţâie

Deşi are, în general, vorbe bune despre învăţământul românesc, Robert nu poate să nu constate că, de fapt, performanţele ţin în multe cazuri de efortul individual al elevului sau al unui grup restrâns, eficienţa sistemului în ansamblu lăsând de dorit în România.

image

Lotul României la Olimpiada de la Tbilisi FOTO Robert Râclea/arhiva personală 

„Ştim cu toţii că învăţământul românesc nu o duce foarte bine, că ar trebui să se aducă multe îmbunătăţiri. O parte bună este însă seriozitatea elevilor şi a profesorilor, fapt pentru care ar trebui să fiu recunoscător în mod special Colegiului Naţional «Vasile Alecsandri». Văzând profesori cu vechime şi elevi cu realizări minunate, simţi că nu poţi devia de la această normă a calităţii, ci doar să o depăşeşti şi să creezi noi recorduri“, spune tânărul.

Când vine vorba despre viitor, tânărul gălăţean se declară dezamăgit de modul în care sunt trataţi oamenii de valoare în România şi nu-şi vede cariera legată de sistemul ştiinţific din ţara natală, chiar dacă îşi doreşte să revină în ţară la un moment dat.

„Scopul meu este să am parte de o educaţie universitară cât mai bună, urmată de oportunităţi demne de eforturile pe care le-am depus. În momentul de faţă, cel mai mult mă atrage ideea de cercetare în domeniul chimiei şi nu numai: biochimia sună foarte tentant, deoarece sunt multe lucruri despre om care încă necesită explicaţii, dar la fel de interesant este şi studiul structurii substanţelor chimice la nivel cuantic, nivel la care intervine şi o cantitate considerabilă de fizică. În România, din păcate, cercetarea este aproape la pământ, existând puţine centre active şi recunoscute pe plan internaţional, şi acelea cu puţini membri şi cred că şansa cea mai mare o am în străinătate“, este de părere elevul gălăţean.

„A învăţa încontinuu este cea mai proastă soluţie"

Contrar prejudecăţilor, Robert nu este un tocilar, un „sclav“ al învăţăturii, ci un tânăr modern, cu multe alte pasiuni decât chimia. Îi place muzica, îi plac filmele şi, evident, are timp şi pentru site-urile de socializare, în special pentru Facebook, prin intermediul căruia ţine legătura cu prietenii din toată lumea.

„Vă asigur că a învăţa încontinuu este cea mai proastă soluţie de a face performanţă. Deci da, petrec ceva timp fără să mă gândesc la chimie sau la şcoală. Având două chitare şi un pian, majoritatea timpului mi-l petrec cântând. Mai studiez şi câteva cărţi după care învaţă studenţii la conservator. Mă uit şi la destul de multe filme, mai ales documentare sau filme horror“, spune tânărul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite