Reguli noi la depunerea dosarului de pensionare

 Începând cu această lună, cererea de pensionare se depune de către solicitant sau angajator cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii condiţiilor

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă înainte puteau trece şi trei luni de la îndeplinirea condiţiilor de pensionare până la depunerea dosarului, în funcţie de categoria de pensie la care se încadrau solicitanţii, Legea 49/2010 aduce câteva schimbări.

Astfel, cererea de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor de pensionare se depun la Casa judeţeană de Pensii, cu 30 de zile calendaristice de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare prevăzute de lege.

În caz contrar, tot cel care iese la pensie are de pierdut. „Dacă nu se depune la timp documentaţia, pensia se va acorda abia de la data depunerii cererii şi nu de la cea a îndeplinirii condiţiilor”, a precizat directorul Casei Judeţene de Pensii ( CJP) Galaţi, Ana Denis Aramă.

Modificări şi în cazul funcţionarilor

Contractul îndividual de muncă şi raportul de serviciu existent în cazul funcţionarilor publici încetează la data împlinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.  Tot potrivit noilor reglementări, angajatorul are obligaţia de a constata cazul privind încetarea de drept a contractului de muncă, în scris, în termen de cinci zile lucrătoare de la data la care asiguratul a împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută de lege.

citeste totul despre: