Programul Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou ,,Tudor Pamfile”, ediţia 2019
0Evenimentul organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” se va desfăşura la Galaţi în zilele de 21 şi 22 decembrie. Sunt aşteptaţi peste 1.000 de artişti reprezentând ansambluri folclorice din şase judeţe.
Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, instituţie aflată în subordinea Consiliul Judeţean Galaţi, invită gălăţenii şi în acest an, la Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou ,,Tudor Pamfile”, în zilele de 21-22 decembrie, eveniment de tradiţii româneşti nealterate de trecerea timpului.
Ajuns la a XXIX-a ediţie, festivalul reuneşte ansambluri folclorice din ţară (Botoşani, Maramureş, Neamţ, Vaslui, Bacău ) şi din judeţul Galaţi şi îşi propune să aducă în faţa gălăţenilor obiceiurile dragi specifice sărbătorilor de iarnă, cu Pluguşor, cu măşti, urşi şi capre, cu snoave, urături şi colinde de altădată.
Partenerul Consiliului Judeţean Galaţi şi al Centrului Cultural “Dunărea de Jos” în organizarea Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou “Tudor Pamfile” este ca de fiecare dată, Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Evenimentul va debuta pe 21 decembrie, la ora 17:00, cu un spectacol de tradiţii şi obiceiuri de iarnă, susţinut de grupuri folclorice şi ansambluri din ţară, găzduit de Teatrul Dramatic ,,Fani Tradini”, cu intrarea liberă.
Duminică, 22 decembrie, de la ora 12,00, festivalul va continua pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale, unde va avea loc colindarea ierarhului locului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a oficialităţilor, dar şi a gălăţenilor prezenţi la Sfânta Liturghie.
Tudor Pamfile este unul dintre cei mai cunoscuţi etnologi şi folclorişti români. S-a născut în anul 1883 în localitatea Ţepu din judeţul Galaţi şi a murit în 1921, la Chişinău. Deşi a trăit doar 38 de ani, a scris mii de pagini de culegeri etnografice şi folcloristice, circa 4.200 dintre acestea fiind publicate sub egida Academiei Române, care în 1909 i-a acordat prestigiosul premiu „Neuschotz”.