PORTRET/ Cornel Corcăcel - Pictorul clovnilor din viaţa de zi cu zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cornel Corcăcel este unul dintre cei mai talentaţi pictori din Galaţi, iar lucrările sale sunt considerate în contextul artei gălăţene din ultimele decenii printre cele mai reuşite.

Artistul este de departe unul dintre cei mai inspiraţi plasticieni din Galaţi şi nu numai. Majoritatea criticilor de ară consideră că marea calitate a lucrărilor plasticianului este iluzia de joc care reiese din lucrările sale. Oricât de dificilă ar fi o lucrare, Cornel Corcăcel lasă impresia că nimic nu e prea greu pentru el.


Aparent Cornel Ciorcăcel se joaca în pictură, aşa cum afirmă criticul de artă Dan Basarab Nanu: „Se joacă între pastel şi acrilic, între supradimensionăari şi detalii de expresie".


Clovnii
În ultimii zece ani Cornel Corcăcel şi-a construit una dintre cele mai frumoase cariere din arta plastică gălăţeană. Artistul este mereu în căutare de noi provocări, noi teme pe care să le abordeze.
De la portretele Tabaragiilor în cadrul taberei de creatie „Arta ca Viaţa", la impresiile vieneze expuse pe simezele Muzeului de Arta Vizuală şi apoi se poate continua cu expoziţia „Joc".


Motivul plastic care a fost desăvârşit de tânărul grafician este cel al clovnului. În anul 2004, Cornel Corcăcel vernisa la Galeriile „Nicolae Mantu" prima sa expoziţie dedicată personajului care stârneşte hohote de râs sub cupola circului..
„A fost o expoziţie unică din toate punctele de vedere. Mi se pare că un clovn este una dintre figurile cele mai expresive. Un clovn vesel saun un clovn trist sunt portrete pline de expresivitate", explică Cornel Corcăcel.


Nici după şase ani de la acest debut al al clovnului în arta sa, Cornel Corcăcel nu pare să fi epuizat din punct de vedere creativ. Mereu vine cu lucrări noi.
Cornel Corcăcel reţine şi prin reflectarea psihologicului în portretele pe care le creată. Deasemenea, mai atrage atenţia prin dramatismul culorilor din lucrările sale şi prin deosebita tehnică a pastelului.


Arta are viitor, artistul nu
Plasticianul consideră că în ţara noastră condiţia artistului este atât din punct de vedere social cât şi material este una submodestă şi lipseşte orice perspectivă.
„Este foarte greu să te descurci, să trăieşti din artă în România. Aici de-abia poţi vine un tablou, la preţuri modice", este de părere Cornel Corcăcel.
În schimb gălăţeanul consideră că în ciuda tuturor dificultăţilor arta va continua mereu să existe, pentru că arta atrege mereu noi „adepţi".

Ce-i place
Îmi place să petrec timpul în rândul familiei. Îmi mai place să mă întâlnesc cu prietenii. Desigur, ca majoritatea oamenilor, îmi plac vacanţele, îmi place să călătoresc

Ce nu-i place
Nu-mi place minciuna, iar societatea noastră este construită pe minciună în acest moment. Dacă eşti atent la orice discuţie care se vrea serioasă observi minciuni la tot pasul. Minciuna ascunde lipsa de pregătire şi deficienţele de caracter

Profil
Născut. 17 septembrie 1972, Negreşti, judeţul Vaslui
Studii. Facultatii de Arte Plastice si Design, sectia grafica, de la Universitatea de Arte "George Enescu", Iasi

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite