Poliţia Locală a luat în colimator spălătoriile auto din Galaţi. Ce amenzi riscă firmele care nu încheie contracte de salubrizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Există suspiciuni că o parte din mizeria de la spălătoriile auto este depozitată în locuri nepermise Foto: arhivă Adevărul
Există suspiciuni că o parte din mizeria de la spălătoriile auto este depozitată în locuri nepermise Foto: arhivă Adevărul

Începând de astăzi, 19 iunie, Poliţia Locală Galaţi, prin Serviciul de Protecţie a Mediului, demarează un plan de măsuri intitulat sugestiv „Spălătorii auto”. Acţiunea vine în urma constatărilor făcute în teren de poliţiştii locali cu privire la faptul că, în unele zone limitrofe ale Galaţiului, sunt depozitate necontrolat nămoluri de la separatoare de ulei şi apă (separatoare de hidrocarburi), provenite de la spălătorii auto.

Mizeria provenită de la separatoarele de ulei şi apă din spălătoriile auto este o categorie de deşeuri periculoase, necesitând un management adecvat, aşa cum se şi menţionează în legea 211/2011, privind regimul deşeurilor şi a H.G. 856/2002, privind aprobarea evidenţei gestiunii deşeurilor şi a catalogului european al deşeurilor.

”La nivelul instituţiei gălăţene, efectivele de poliţişti locali din cadrul Serviciului de Protecţie a Mediului, vor fi angrenate în acţiuni specifice, zilnic, pe o perioadă de o lună de zile. Pe toată această perioadă, oamenii legii vor întreprinde o serie de controale la operatorii economici ce au declarat ca obiect de activitate, întreţinerea şi repararea autovehiculelor – spălătorie auto. Se va urmări modul în care sunt gestionate deşeurile rezultate din această activitate”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale Galaţi.

În cazul în care se constată nerespectarea prevederilor legale, vor fi luate măsuri. Astfel, în conformitate cu prevederile HCL 307/2006 şi HCL 79/2002, pot fi aplicate sancţiuni pentru: neîncheierea contractelor pentru colectarea deşeurilor (200 – 1.500 lei), neasigurarea curăţeniei la locurile de depozitare (1.000 – 1.600 lei) sau depozitarea deşeurilor menajere şi industriale în alte locuri decât cele special amenajate (1.000 – 6.000 lei).

“Reînfiinţarea la nivelul Poliţiei Locale Galaţi, în conformitate cu prevederile Legii 155/2010, a Serviciului de Protecţie a Mediului, este un punct câştigat pentru comunitatea locală având în vedere că, această structură monitorizează cu maximă atenţie problemele de mediu, şi intervine pentru stoparea unor situaţii de încălcarea a legislaţiei din acest domeniu. Din luna martie şi până în prezent, poliţiştii locali din cadrul Serviciului de Protecţie a Mediului au acţionat în baza unor planuri ferme de măsuri, efectuând verificări cu privire la existenţa unor împrejmuiri şi adăposturi de animale construite pe domeniul public, şi totodată au fost controlaţi parte a operatorilor economici. În acest caz s-a urmărit dacă agenţii economici deţin contracte de salubrizare încheiate cu operatorul autorizat”, a declarat Petrică Hahui, directorul general al Poliţiei Locale Galaţi.

În ultima perioadă, poliţiştii locali din cadrul Serviciului de Protecţie a Mediului au verificat dacă au încheiate contracte de salubrizare, un număr de 74 de operatori economici. Oamenii legii au aplicat 39 sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 10.900 lei. Agenţii economici care nu deţin asemenea contracte riscă amenzi de până la 1.500 lei (HCL 307/2006), iar cei care refuză să încheie contracte cu operatorul de salubritate autorizat, poate plăti sancţiuni cuprinse între 500 şi 1.000 lei (Legea 101/2006).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite