Peste 5000 de gălăţeni vor ajunge de Bobotează la malul Dunării. Află ce evenimente au loc şi care sunt tradiţiile

Peste 5000 de gălăţeni vor ajunge de Bobotează la malul Dunării. Află ce evenimente au loc şi care sunt tradiţiile

De Bobotează, curajoşii scot crucea din Dunărea aproape îngheţată. Foto: Bogdan Dimofte

Slujba religioasă de sfinţire a apelor începe, pe 6 ianuarie, la ora 13.00. Gălăţenii vor putea lua aghizmă din vasele special amenajate pe Faleză, în zona Bisericii "Precista". Nu vor lipsi crucile din gheaţă şi nici momentul spectaculos al recuperării din Dunăre, de către înotători, a crucii sfinţite aruncate de arhiepiscopul Casian.

Slujba de Bobotează este unul dintre cele mai importante pelerinaje care au loc la Galaţi, la malul Dunării. An de an, între 5000 şi 10.000 de gălăţeni vin pe faleza fluviului pentru a asista la sfinţirea a apelor, la momentul scoaterii crucii din Dunăre de către înotătorii curajoşi şi pentru a lua aghiazmă.

Pregătirile de Bobotează începp cu două-trei zile înainte, cu construirea crucii de gheaţă. În trecut, crucea era cioplită cu toporul din gheaţa care se forma la suprafaţa Dunării sau a unuia dintre lacurile de la marginea oraşului. Cum în ultimele decenii gerul Bobotezei a fost mai mult o amintire, s-a ajuns la o soluţie de compromis: crucea este fabricată cu ajutorul instalaţiilor frigorifice de la fabrica de pâine din Galaţi.


Prima dată când crucea s-a fabricat a fost în 1978, apoi acest lucru a devenit tradiţie. „Eu am preluat această tradiţie în 1983, când am venit la Galmopan. Se proceda aşa de câţiva ani, deja", ne-a spus ing. Mihaela Nejneru, şefa Departamentului Calitate de la Galmopan SA.

Pentru anul acesta, cei de la Galmopan au pregătit două cruci de gheaţă. Fiecare dintre acestea are o înălţime de 1,50 metri şi o lăţime de 0.80 centimetri.

Un alt moment important al zilei de Bobotează este aruncarea, de către arhiepiscopul Casian, a unei cruci sfinţite, de lemn, în apele Dunării. În fiecare an, 10-15 curajoşi plonjează în apa care are doar 1-2 grade Celsius pentru a recupera crucea sfântă.

Anul trecut a câştigat Costel Dumitriu, care se afla la al treilea succes din „carieră".

Botezul cailor la Zaclău

Pe malul celălalt al Dunării, la Zaclău, se ţine un alt obicei foarte interesant legat de Bobotează: botezul cailor.

Evenimentul are loc imediat după ce crucea a fost recuperată din apă, caii din sat fiind sfinţiţi, pe un imaş din apropiere, de către preotul comunei. Se pare că obiceiul provine de la tătari şi că a fost „creştinat" ulterior, în urmă cu circa 300 de ani. După botezul cailor, are loc o întrecere hipică, la care premiul este în jur de 200 de lei.

Tradiţia spune că toţi caii botezaţi de preot vor fi perfect sănătoţi în cursul anului.

citeste totul despre: