Mica unire de la malul Prutului. Cum i-au determinat banii europeni pe basarabeni şi pe români să-şi dea mâna temporar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Chiriloaie şi Nicolae Dandiş FOTO Florin Matei

Primarul din comuna Oancea (judeţul Galaţi) şi cel din oraşul Cahul (Republica Moldova) au ajuns la concluzia că doar cu o mică unire, după modelul consacrat de celebrul ţăran moldovean Ion Roată, pot aduce prosperitatea în localităţile pe care le conduc.

Chiar la nivel de stat între România şi Republica Moldova lucrurile nu merg de aşa natură încât mult-discutata unire să fie pe un orizont de aşteptare prea apropiat, la nivel micro lucrurile arată mult mai bine. Nu de alta dar zilele trecute, primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie, şi primarul din oraşul Cahul, Nicolae Dandiş, au pus la cale embrionul unei uniri mici, dar extrem de folositoare celor două localităţi aflate de-o parte şi de alta a Prutului, la doar cîţiva kilometri distanţă. 

După câte ne-a informat Victor Chiriloaie, discuţiile au avut loc la sediul Primăriei Cahul şi au avut ca temă punerea bazelor unei înfrăţiri între cele două localităţi precum şi identificarea domeniilor de colaborare în vederea accesării de fonduri europene.

Dezvoltarea infrastructurii rutiere de pe ambele maluri ale Prutului este principalul punct care va fi trecut în cadrul unui viitor proiect pe care cele două unităţi administrative îl vor depune împreună pentru a beneficia de finanţare de la Uniunea Europeană. Asta cu atât mai mult cu cât ambele localităţi se confruntă cu probleme asemănătoare: populaţia săracă, migraţie, lipsă de perspectivă, buget redus, infrastructură deficitară.

“Oancea şi oraşul Cahul beneficiază de acestă poziţionare avantajoasă, într-o zonă de interes pentru locuitorii ambelor ţări. Români sau moldoveni, cu toţii circulăm pe drumurile dintre cele două localităţi şi este necesar să asigurăm cetăţenilor condiţii optime de trafic rutier. Cred eu că acest proiect, pe care vrem să-l depunem cu prietenii de la Cahul, va deschide drumul către mai multe oportunităţi de dezvoltare în acestă zonă”, a declarat Victor Chiriloiae, primarul comunei Oancea.

De cealaltă parte, primarul din Cahul a precizat că proiectele europene reprezintă o şansă de dezvoltare care nu trebuie ratată.

“Oraşul Cahul are tot interesul să dezvolte infrastructura rutieră alături de fraţii din Oancea, pentru că rezultatul va fi benefic pentru toţi. Avem mulţi profesori de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi care trec graniţa de mai multe ori pe săptămână pentru a ajunge la Cahul să predea, sunt cetăţenii din judeţul Galaţi care vin în Moldova să facă cumpărături, dar şi moldovenii care trec în Galaţi pentru a-şi vinde produsele. Dacă infrastructura rutieră este bine pusă la punct, atunci multe oportunităţi economice pot să se dezvolte în zonă”, a spus Nicolae Dandiş, primarul de la Cahul.

În afară de drumuri asfaltate, cei doi edili se gândesc şi la extinderea reţelelor de apă şi de canalizare, dar şi la ceva evenimente culturale comune.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite