La Gârboavele/ Leii şi tigrii, condamnaţi să rămână în celule

Parcul Zoo din Galaţi nu a primit încă fonduri pentru mutarea felinelor în spaţii mai primitoare. Cel puţin două milioane de euro sunt necesare pentru modernizarea grădinii zoologice de la Gârboavele

Ştiri pe aceeaşi temă

Singurul Parc Zoo din judeţul Galaţi se află într-o situaţie dificilă. Legislaţia Uniunii Europene impune amenajarea unor spaţii generoase pentru găzduirea animalelor sălbatice, iar conducerea grădinii zoologice de la Gârboavele trebuie să renunţe la "celule de detenţie" în care sunt găzduite feline precum leii şi tigri.

Cu toate acestea, lipsa banilor este motivul pentru care gălăţenii continuă să vadă aceste animale printre gratiile unor cuşti improprii.
Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi, unitate ce administrează Parcul Zoo, a depus solicitări la Ministerul Mediului pentru accesarea unor fonduri necesare modernizării.

"Suntem pe drumul cel bun"

Însă până în acest moment ministerul de resort nu a alocat fondurile necesare reabilitării grădinii zoo. "Tot ce pot să precizez la acest moment este că proiectul este pe făgaşul cel bun", ne-a declarat Daniel Mihalaşcu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţului Galaţi (Complexul Muzeal este o unitate bugetată de CJ Galaţi).

Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată iniţial printr-un studiu efectuat în 2007 şi a fost de minim două milioane de euro.
În cazul în care nu se va obţine această finanţare, grădina zoologică este în pericol de a-şi restrânge activitatea, să renunţe la o parte din animale, său chiar să-şi închidă porţile.

Cu toate acestea, Florin Matei, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal, ne-a declarat că nu este niciun pericol ca parcul zoo să dispară.
Dacă se va obţine finanţarea de la Ministerul Mediului, Grădina Zoo de la Gârboavele - ce se întinde acum pe o suprafaţă de şapte hectare - va avea la sfârşitul lui 2013 - o suprafaţă de 14 hectare.

În proiect este prevăzută şi construirea unei clădiri administrative. Aleile pe care vor circula vizitatorii vor fi modificate, iar pentru Tigrul siberian se va amenja un pavilion de 400 de metri pătraţi. Se doreşte şi proiectarea unui pavilion destinat primatelor.

Tecuciul a renunţat la Zoo

Din cauza lipsei banilor necesari amenajării unor spaţii conform reglementărilor UE, Primăria Tecuci a decis anul trecut închiderea parcului zoo din municipiu. Animalele au fost donate unor parcuri tematice din ţară şi din lume. Astfel, cei doi lei au ajuns în parcul Lionsrock din Africa de Sud.

citeste totul despre: