Galaţi: Stomatologul columbofil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Stomatologul columbofil
Galaţi: Stomatologul columbofil

Medicul stomatolog Mircea Nicolau creşte porumbei de la vârsta de cinci ani şi nu s-ar despărţi de ei pentru nimic în lume. Are în prezent peste 200 de păsări din diverse rase. Este atât de pasionat încât a riscat transportând clandestin, în SUA,  câteva zeci de ouă destinate unui prieten columbofil.

Doctorul Nicolau şi-a descoperit pasiunea pentru porumbei la o vârstă foarte fragedă.
Când avea cinci ani, a primit doi porumbei, despre care îi plăcea să spună că sunt coloraţi în culorile tricolorului. A început să-i încrucişeze pentru a obţine o varietate cât mai mare de culori şi a reuşit.

Dragostea faţă de aceste păsări o descrie sugestiv vorbind despre un incident din timpul studenţiei. ”La un moment dat,  tata a tăiat porumbeii pentru că i se părea că, din cauza lor, nu învăţam suficient. Am aflat  şi i-am spus că îmi cumpăr alţii şi că, dacă îi taie şi pe aceştia, mă las de facultate. Cine credeţi că a avut de atunci cea mai mare grijă de ei? Tatăl meu ! Nu ştia ce să le mai facă… Dacă se îmbolnăvea  unul, îmi dădea imediat telefon la Bucureşti”, îşi aminteşte acum amuzat doctorul Nicolau.

Cât a locuit lângă Piaţa Centrală, toată lumea îl cunoştea pe medicul stomatolog datorită pasiunii sale, mai ales că stătea chiar vizavi de piaţa de păsări. Greul a început după ce a fost nevoit să se mute cu familia din zonă, la bloc, ca urmare a demolărilor impuse de regimul comunist şi s-a văzut în situaţia de a nu mai avea unde să-şi crească porumbeii. ”M-a salvat conducerea combinatului siderurgic. CSG-ul, cum se numea pe atunci, avea o autobază în Ţiglina 1, între blocuri. Am ţinut porumbeii vreo cinci ani acolo. Aveam un apartament foarte frumos, dar după aceea am fost nevoit să mă mut din nou la casă. Nu puteam să-mi las porumbeii pe drumuri…” mărturiseşte medicul stomatolog.  Pânã la urmã, s-a stabilit pe strada Tudor Vladimirescu, unde locuieşte şi în prezent.




Mai ştiţi câţi porumbei aveţi?

Cred că în jur de 200. Unii sunt voiajori. le dădeam drumul de la distanţă. De exemplu,  i-am lăsat liberi  la graniţa de nord a României şi au venit înapoi. E drept, nu toţi. Din 15 s-au întors 11. Au parcurs 850 de kilometri.

Care a fost cea mai amuzantă întâmplare pe care aţi trăit-o de când creşteţi porumbei?

”Am fost în Statele Unite, în urmă cu vreo 8-10 ani. Un prieten de acolo m-a rugat să îi aduc nişte ouă de porumbel pentru că îşi dorea să aibă şi exemplare obţinute de mine prin încrucişări. Nu prea ştiam cum să procedez pentru a le putea scoate din ţară, având în vedere regulile foarte stricte de la aeroport. Am convenit cu soţia mea să le bage în sutien. Aşa am dus 20 de ouă din care au ieşit cinci pui. Dacã ne prindeau, în cel mai fericit caz ni le-ar fi confiscat, iar în cel mai rău, ne-ar fi oprit din drum.  Încercasem  să ducem şi porumbei acolo, dar i-au reţinut la vamă, şase luni, pentru  carantină, după care i-au sacrificat”.

Ce îi place

Este îndrăgostit de naturã. A cumpărat curtea unui vecin şi şi-a amenajat un mic paradis vegetal. În minunata grădină se regăsesc meri, gutui, smochini, viţă de vie, flori din diverse specii şi brazi.

Ce nu-i place

Îi displac oamenii care găsesc vinovate animale, ceea ce în opinia sa nu este correct. Crede că problema câinilor vagabonzi se poate rezolva prin castrare şi nu prin eutanasiere. 

Profil

Născut: 12 iulie 1942- comuna Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi

Studii: absolvent al Facultăţii de Stomatologie din Bucureşti în 1969

Profesie: medic stomatolog


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite