Galaţi: Nicolae Rainea -Un campion al arbitrajului internaţional (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Nicolae Rainea -Un campion al arbitrajului internaţional (PORTRET)
Galaţi: Nicolae Rainea -Un campion al arbitrajului internaţional (PORTRET)

Gălăţeanul, care este cetăţean de onoare al municipiului nostru, a reuşit să stabilească câteva performanţe unice la nivel mondial, printre care se numără arbitrarea meciurilor de la trei campionate mondiale consecutive şi a patru finale europene.

Nicolae Rainea este un om căruia i-a plăcut să-şi stabilească priorităţile în viaţă. Iar pentru el priorităţile au fost familia, sportul şi „activitatea de producţie”, cum o numeşte.

„Fiecare a fost pe locul întâi când a fost nevoie”
,  recunoaşte fără ezitare fostul mare arbitru internaţional. A ajuns „cavaler al fluierului” dintr-o întâmplare. În timp ce asista la un meci de fotbal, arbitrul de centru a venit la Rainea, pe care îl cunoştea ca jucător de fotbal, şi i-a propus să fie tuşier.

La scurt timp, s-a înscris la Şcoala de arbitri, iar după absolvire a devenit arbitru. Din 1959, când a intrat în arbitraj şi până în 1984,  a parcurs toate treptele în această profesie, ajungând pe lista FIFA.

Performanţe fără egal

Palmaresul lui Nicolae Rainea este atât de bogat, încât este greu să înţelegi cum un singur om a reuşit ceea ce nici măcar zece arbitri români împreună nu ar putea realiza. A arbitrat 145 de meciuri internaţionale, printre care se numără partidele de la trei campionate mondiale şi patru finale europene.

Este vorba de finala Cupei UEFA (1978) PSV Eindhoven-Bastia, Supercupa Europei (1978), finala Cupei Europei interţări (1980) Belgia-RFG şi finala Cupei Campionilor (1983) Juventus-Hamburg. La acestea, se adaugă trei finale ale Cupei Balcanice şi trei finale ale Cupei României.

Din 1990 şi până în prezent, a făcut parte permanent din Comisia Centrală a Arbitrilor, iar acum este preşedintele de onoare al acestei structuri. Timp de 15 ani a fost observator UEFA iar în momentul de faţă este abservator pentru toate ligile de fotbal din România. Nu poate sta departe de arbitraj, motiv pentru care este şi profesor la Şcoala de Arbitri din Galaţi.

120.000 de kilometri parcurşi la antrenamente

Pe lista recordurilor personale, fostul mare cavaler al fluierului şi-a trecut printre altele arbitrarea tuturor echipelor care au câştigat un campionat mondial: Brazilia, Uruguay, Argentina, Anglia, Germania, Italia şi Franţa.

„Performanţele mele internaţionale echivalează cu performanţele tuturor arbitrilor FIFA din ultimii 50 de ani”, ne-a declarat Nicolae Rainea. În prezent, doar 13 arbitri  din întreaga lume au arbitrat la trei campionate mondiale, dar numai cinci au făcut acest lucru consecutiv, iar Nicolae Rainea se numără printre ei.

Nu a fost deloc uşor, iar drumul spre marea performanţă a fost presărat cu multe sacrificii. Calculând distanţa parcursă în medie la antrenamente, rezultă că a fugit până acum peste 120.000 de kilometri, o performanţă la fel de greu de egalat ca şi cele enumerate anterior.

Întrebări şi răspunsuri

Cum aţi reuşit să vă menţineţi în elita arbitrajului internaţional?

Mi-a plăcut atât de mult, încât am renunţat la alte plăceri. Am făcut multe sacrificii. Câteodată, când nu aveam somn,  mă întreba soţia ce am şi eu îi răspundeam 1-1. Am considerat că toate meciurile sunt la fel de importante, dar important pentru mine a fost că mi-am reprezentat ţara pe unde am arbitrat şi sunt mândru să afirm că sunt şi căpitan de artilerie în rezervă.

De ce aţi ales să treceţi de la sport la politică?

Mi s-a părut normal să fac asta. Sunt la al patrulea mandat de consilier local şi mă ocup tot de probleme de sport şi fac ce pot ca să ajut sportul şi pe cei nevoiaşi. Acum sunt preşedintele comisiei pentru ajutoare de urgenţă, calitate în care îi ajut în măsura posibilităţilor pe gălăţenii fără posibilităţi materiale.

Ce îi place:

Tot ce este frumos pe lume. Îmi plac oamenii, mâncarea şi locurile pe unde am fost. Am lăsat loc de bună ziua pe oriunde am trecut.

Ce nu-i place:

Nu îmi place să vorbesc despre alte persoane. De-a lungul anilor i-am trecut cu vederea pe alţii, care erau altfel decât ar trebui să fie.

Profil:

Data naşterii: 19.11.1933

Studii: Studii superioare de scurtă durată (Şcoala Superioară de Ofiţeri din Sibiu)

Stare civilă: căsătorit, doi copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite