Galaţi: Judecătorii nu îşi asumă răspunderea pentru efectele grevei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Judecătorii nu îşi asumă răspunderea pentru efectele grevei
Galaţi: Judecătorii nu îşi asumă răspunderea pentru efectele grevei

Preşedintele Tribunalului Galaţi consideră că magistraţii nu pot fi traşi la răspundere pentru prejudiciile suferite de companii după ce activitatea la Registrul Comerţului a fost paralizată în perioada protestului.

Întreprinzătorii gălăţeni s-au săturat să piardă bani din cauza protestelor declanşate de magistraţi şi au decis să-i acţioneze în judecată pentru a le cere daune.

 „Oamenii de afaceri din Galaţi vor deschide procese împotriva judecătorilor nu numai pentru că au blocat activitatea la Registrul Comerţului, dar şi pentru că au amânat sute de litigii comerciale aflate pe rolul instanţelor, unde era vorba de foarte mulţi bani”, ne-a declarat preşedintele Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi, Marian Filimon.

Întrebată cine trebuie să răspundă pentru această situaţie, preşedintele Tribunalului Galaţi, judecătoarea Carmen Sandu, ne-a spus că este complicat să dai un răspuns în momentul de faţă.

 „Este o situaţie delicată. Dacă întreprinderile mici şi mijlocii dovedesc că au suferit un prejudiciu, nu ştiu cine poate fi făcut responsabil de asta. Vă pot spune totuşi că judecătorii au protestat pentru că nu le-au fost asigurate condiţiile ca să-şi desfăşoare activitatea. Nu înţeleg de ce li s-ar imputa judecătorilor o pagubă de care nu sunt responsabili? Când ceferiştii au făcut grevă, li s-au imputat costurile acestui lucru?”, se întreabă judecătoarea Carmen Sandu.

Judecătoria Galaţi continuă protestul

Adunarea Generală din cadrul Judecătoriei Galaţi a decis să continue acţiunea de protest până pe data de 5 octombrie. Vestea bună pentru gălăţeni este că programul de activitate cu publicul la arhive va fi menţinut timp de două zile pe săptămână. Astfel, marţea şi joia se vor primi acte între orele 9.00-12.00 iar în intervalul orar 13.00-14.00 vor fi eliberate documente.

„Nu se vor soluţiona dosarele care se prescriu în următoarele şase luni, pentru că la noi sunt puţine cazuri de acest gen, spre deosebire de Tribunal. În materie penală, vom analiza cererile de eliberare condiţionată, cele care se se soluţionează în camera de consiliu, măsurile asigurătorii şi ordonanţele preşedinţiale. Am decis să judecăm şi cererile de suspendare din cadrul contestaţiilor la executare pentru că am considerat că nu este corect ca oamenii să aibă de suferit, dacă situaţia nu o impune”, ne-a declarat preşedintele Judecătoriei Galaţi, judecătoarea Diana Oancea.

Magistraţii gălăţeni sunt decişi să îşi continue protestele până la soluţionarea revendicărilor salariale, a celor care privesc independenţa justiţiei şi finanţarea sistemului judiciar. Până atunci, judecătorii au decis să se ocupe în principal doar de redactarea hotărârilor judecătoreşti iar numărul de dosare repartizate pe fiecare şedinţă a fost redus semnificativ. În actualul ritm de lucru, noile dosare înregistrate vor primi termene de judecată peste câteva luni.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite