Galati: Coşarii aduc noroc şi pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galati:  Coşarii aduc noroc şi pe timp de criză
Galati: Coşarii aduc noroc şi pe timp de criză

Curăţatul hornurilor are căutare şi pe timp de criză

Indiferent de vremuri, soba şi coşul de fum trebuie curăţate. Tot mai puţinii coşari au îmbătrânit, iar urmaşii lor preferă să se îndrepte spre meserii mai curate.

Deşi poate părea ciudat, reporterii cotidianului Adevărul de Seară Galaţi l-au găsit pe cel mai priceput coşar din regiune cu ajutorul internetului.

Teofil Hagiu are 61 de ani şi curăţă hornuri încă din adolescenţă. A învăţat coşăria şi sobăria la Vatra Dornei, iar profesor i-a fost un ucrainean surdo-mut. Câştigul era frumos, dar tânărul coşar nu era prea încântat de noua sa meserie.

„L-a început mi-a fost ruşine. Aveam 17 ani şi nu îmi plăcea că mereu eram numai funingine. Cu trecerea timpului însă, m-am obişnuit”, îşi aminteşte nea Hagiu.

1967 este anul în care a reparat prima sobă stricată. Comanda a venit de la un miner, iar tânărul meseriaş şi-a îndeplinit sarcina într-o singură noapte. „Am început să lucrez pe la cinci după-amiază, iar dimineaţă la şapte am făcut focul în sobă. În câteva ore, am demolat-o şi apoi am făcut-o la loc, ca să meargă”, povesteşte coşarul.

Nea Hagiu se mândreşte cu faptul este cel mai îndrăgit om din sat. Toată lumea vrea să îl vădă pentru că, aşa cum spune tradiţia populară, coşarul aduce noroc.

 „Mă opresc vecinii pe stradă să mă atingă. Îmi spun că aşa vor avea parte de noroc. Spre exemplu, iarna trecută, am fost cu o echipă de coşari prin toată ţara pentru a lucra la oficiile poştale comunale, care sunt încălzite cu sobe. Când am ajuns într-o localitate din Gorj, unde oficiul poştal era la Primărie, toate femeile de acolo au venit şi m-au pupat, pentru noroc”, mărturiseşte gălăţeanul.

Sobar „on-line”

Deşi nu mai este la prima tinereţe, coşarul nu se lasă intimidat de timpurile moderne şi profită de avantajele tehnologiei informatice pentru a-şi face reclamă:  „Am fost la un ţigan, un prieten de-al meu, pentru o sobă. Înainte să mă apuc de treabă, mi-a spus că o să îmi dea toţi banii pe care i-am cerut şi, în plus, mă va da pe internet, dacă o să fie mulţumit de munca mea”, spune cu mândrie Nea Hagiu.

Chiar dacă e criză, coşarul nu duce lipsă de comenzi. „Noi avem mereu de lucru. Nu cureţi coşul la timp, e belea. Ferească Dumnezeu să se înfunde coşul”, spune nea Hagiu.

Coşarul din Suceveni primeşte cele mai multe comenzi de la oameni simpli, dar are şi clienţi din lumea oamenilor politici şi cu bani, care îl caută atunci când se apropie sezonul rece căci vilele şi casele lor de vacanţă au şeminee.

 Nea Hagiu are o singură mare supărare. Nici unul dintre cei trei băieţii săi nu doreşte să-i ducă mai departe meşteşugul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite