Frigul agravează bolile de inimă. Cât de mult creşte riscul de infarct în timpul iernii şi ce ne sfătuiesc medicii să facem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sezonul rece creşte riscul de infarct miocardiac. foto: Adevărul
Sezonul rece creşte riscul de infarct miocardiac. foto: Adevărul

Sezonul rece, prin scăderea presiunii atmosferice, prin temperaturile scăzute şi creşterea umidităţii aerului, reuşeşte să accentueze anumite suferinţe deja existente. La asta se adaugă şi lumina naturală insuficientă, dar şi un sistem imunar mai slăbit. O grijă deosebită trebuie să aibă în această perioadă cei care suferă de boli cardiovasculare, pentru că se ştie: iarna creşte riscul de infarct.

Atunci când temperaturile sunt scăzute sau când se face o trecere de la cald la foarte frig, vasele de sânge se contractă, ceea ce îngreunează capacitatea inimii de a pompa sângele în corp. De asemenea, la frig, vâscozitatea sângelui este mai ridicată şi ritmul cardiac creşte. Nu e de mirare că temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile au dus la creşterea numărului şi a gravităţii cazurilor de angină pectorală, hipertensiune arterială şi infarct miocardic.

Potrivit medicului Valentin Boldea, “de la primele ore ale dimineţii se înregistrează, la camera de gardă a oricărui spital de urgenţe, cel puţin 5-10 pacienţi cu patologie cardiacă determinată sau agravată de frig. Jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool, iar căderea în stradă, în frig şi umezeală, face ca gravitatea acestor cazuri să crească. Nu beţi alcool când este frig pentru că favorizează pierderile de căldură din cauza vasodilataţiei şi a riscului crescut de instalare a degerăturilor şi a hipotermiei”.

Angina pectorală, cea mai gravă afecţiune cardiacă

Angina pectorală constă din crize foarte dureroase, de intensităţi variate, apărute la nivelul musculaturii inimii şi al arterelor coronare care irigă inima, cu reflexe spre umărul, omoplatul şi braţul stâng sau către abdomen şi stern.  

În general, boala este cauzată de o îngustare, organică sau spastică, a arterelor coronare, ceea ce diminuează aportul de sânge şi de oxigen la nivelul miocardului. Frecvenţa durerilor este mai mare noaptea şi dimineaţa (decât în cursul zilei), mai ales în momentele de activitate foarte intensă. Ca măsuri de prevenire se impune să “evitaţi deplasările la primele ore ale dimineţii sau seara, când temperaturile sunt extrem de scăzute, şi purtaţi îmbrăcămnite groasă şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor. Fără efort, urcat scări sau sporturi de performanţă. De asemenea, beţi lichide calde şi alternaţi expunerile la frig cu pauze în locuri încălzite (benzinării, magazine etc.)”, a declarat medicul Valentin Boldea. 

Atenţie la infarctul miocardic

Cunoscut şi sub denumirea de atac de cord, infarctul este boala cea mai severă şi mai frecventă a inimii, cu potenţial letal, fiind principala cauză de spitalizare a persoanelor de peste 65 de ani şi a treia cauză de deces în ţările occidentale. Peste 25% dintre decesele cardiovasculare sunt cauzate de infarctul miocardic. Potrivit specialiştilor, la fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic creşte cu 2%, astfel încât, în aceste zile, depăşeşte chiar 30%. De aceea, este bine să eviţi să ieşi din casă atunci când este foarte frig şi să respecţi întocmai tratamentul prescris de medic.

“Femeile sunt mult mai expuse riscului de infarct decât bărbaţii, în special femeile aflate în cea de-a doua parte a vieţii. Factori precum fumatul sau consumul de alcool măresc riscul de infarct şi duc la complicaţii grave. Alţi factori care favorizează infarctul sunt şi sarcina, naşterile premature, pilulele anticoncepţionale sau depresia”, a explicat medical Valentin Boldea.

Pentru a evita această problemă de sănătate, este indicat să renunţi la fumat, să limitezi consumul de alcool, să consumi multe fructe şi legume proaspete şi să ai grijă la greutatea corporală. De asemenea, este foarte important să menţii zahărul din sange la cote normale şi să îţi verifici tensiunea arterială.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite