EXCLUSIV 31 de ani sub teroarea Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Alecsandru Capotă a stat 1.488 de zile în închisoare, timp în care familia credea că a murit. Apoi a fost persecutat de Securitate aproape trei decenii. Viaţa preotului Alecsandru Capotă este o continuă dramă. Începând cu octombrie 1958 şi până în decembrie 1989, el a trecut prin suferinţe inimaginabile.

A stat timp de 1.488 de zile în închisoare, ca deţinut politic, şi a îndurat apoi, timp de trei decenii, persecuţii înfiorătoare.

La momentul arestării, în 1958, era funcţionar la Episcopia din Galaţi. Nici măcar nu i s-a spus de ce este încătuşat. Tipic vremurilor de inspiraţie stalinistă.

A fost încarcerat la Penitenciarele Culmea, Periprava, Galaţi şi Văcăreşti, unde a fost obligat la muncă forţată. Iarna tăia stuf în Deltă, iar în celelalte anotimpuri lucra în construcţii şi agricultură.

Familia îl credea mort!

În cele 1.488 de zile de persecuţie, preotul Capotă nu a avut dreptul la corespondenţă, vorbitor, pachet cu haine şi alimente, iar familia a crezut că a murit.

Hrana în puşcărie era sub orice critică", îşi aminteşte preotul. „Culmea ororii este că nici măcar de acesta nu aveam parte. Neîndeplinirea normelor de muncă - care erau uriaşe, imposibile - era sancţionată cu reducerea hranei, izolare severă şi adeseori tortură", adaugă el.

În urma acestor tratamente barbare, sănătatea i-a fost afectată iremediabil.

„Am fost stigmatizat ca un duşman al poporului"

Nici după eliberare, Securitatea nu l-a lăsat în pace. Au urmat alţi ani de coşmar cu urmăriri, anchete şi percheziţii. Alecsandru Capotă şi familia sa au fost agresaţi de nenumărate ori iar de acelaşi tratament au avut parte şi rudele şi prietenii de familie ai preotului. Calvarul acestuia a ţinut nu mai puţin de 31 de ani.

După eliberarea din puşcărie, bărbatul a fost obligat să muncească ca hamal la fabrica de biscuiţi „Dunăreana" din Galaţi.

Mi-au fost sacrificate de-a lungul odioasei tiranii comuniste, tinereţea şi o parte din viaţă, profesia şi familia, fiindu-mi luat dreptul la o viaţă normală", ne-a declarat Alecsandru Capotă.

Preotul dat statul în judecată şi a cerut Tribunalului Galaţi să constate caracterul politic al încarcerării sale.

De cealaltă parte, Ministerul Finanţelor, reprezentantul statului român în proces, a solicitat respingerea acţiunii fostului deţinut politic pe motiv că nu s-ar încadra în prevederile legii 221/2009, ce priveşte condamnările cu caracter politic. Instanţa a amânat judecarea procesului pentru 22 ianuarie 2010.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite