EXCLUSIV : Topul companiilor care otrăvesc mediul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ArcelorMittal rămâne liderul poluării la Galaţi, cel puţin prin prisma amenzilor primite de la Mediu
ArcelorMittal rămâne liderul poluării la Galaţi, cel puţin prin prisma amenzilor primite de la Mediu

Potrivit Gărzii de Mediu, combinatul ArcelorMittal ocupă poziţia de lider în topul marilor poluatori. Pe „podium”  mai sunt SC Suintest SRL şi  Petrom.Cu ajutorul Gărzii de Mediu vă oferim topul celor mai amendaţi poluatori în 2009. Campion absolut este, previzibil, ArcelorMittal.

Locul 1 în topul poluatorilor este ocupat, la distanţă de ArcelorMittal, care a primit în 2009 şapte amenzi în sumă totală de 350.000 de lei. Sancţiunile sunt în principal pentru nerespectarea legislaţiei sau a autorizaţiei integrate de mediu.

Iată cele mai importante sancţiuni primite de Combinat. În luna iulie a acestui an, Garda de Mediu Galaţi a aplicat o sancţiune de 100.000 de lei pentru că nu a realizat la termen toate măsurile premergătoare încetării activităţii la Halda de Zgură. Din această cauză, un mal uriaş s-a prăbuşit în canalul de legătură între lacurile Mălina Nord şi Mălina Sud, obturând curgerea naturală a apelor.

În aceeaşi lună, Direcţia Apelor Prut a amendat colosul metalurgic cu 70.000 de lei, după ce cursul de apă Mălina a fost blocat pe o lungime de aproximativ 60 metri, ca urmare a şlamului existent în albia minoră a cursului de apă Mălina.
 
La jumătatea lunii octombrie combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a mai primit o amendă în valoare de 50.000 de lei, după ce, în urma unui control, s-au descoperit scurgeri de var la una dintre benzile transportatoare.

Pe 28 noiembrie comisarii Gărzii de Mediu au aplicat din nou o amendă de 100.000 de lei celor de la ArcelorMittal. „Sancţiunea a fost aplicată după ce s-a descoperit un depozit neconform de şlam, de 14.000 de tone, în zona Uzinei Cocso-Chimice”,  a explicat Mihai Turcu, şeful Gărzii de Mediu Galaţi.

Peste 1000 de tone de deşeuri periculoase, îngropate

Locul doi este ocupat de SC Suintest SRL, la care la începutul lunii ianuarie comisarii Gărzii de Mediu Galaţi au făcut o descoperire şocantă. Peste 1.000 de tone de gudron, reziduri petroliere şi deşeuri medicale au fost găsite îngropate lângă ferma de porci Prisaca, din comuna Ghidigeni.

Deşeurile erau depozitate la doar zece metri distanţă de albia râului Bârlad şi proveneau în mare parte de la ArcelorMittal. Pentru otrăvirea mediului, administratorul Suintest SRL a primit două amenzi în valoare de 150.000 de lei şi a fost pus sub urmărire penală.   

Petrom se ţine aproape

Pe locul trei  în topul marilor poluatori se află compania Petrom, care la începutul lunii august a primit o amendă de 50.000 de lei, după ce a distrus o vie din judeţul Galaţi în urma unor scurgeri accidentale. Tot atunci a mai primit şi o amendă de 100.000 de lei,  pentru neasigurarea condiţiilor tehnice şi neasigurarea condiţiilor de mediu.

Poziţia a patra în topul marilor poluatori este ocupată de fabrica de ulei Prutul. Gălăţenii care locuiesc pe străzile din apropierea unităţii au sezizat în nenumărate rânduri Garda de Mediu că nu pot respira din cauza noxelor emise. În urma unui control efectuat de  comisarii de mediu în luna noiembrie, s-a constatat că societatea nu  are tehnologia adecvată pentru desfăşurarea acestei activităţi. A primit o amendă de 100.000 de lei.

Tot 100.000 de lei amendă au primit şi firmele Pruty Group  (spălătoria auto) Ady Toma SRL (colectare deşeuri).

Urmează în top SC Mesogeus, firma greacă care lucrează la groapa de gunoi pe lucrările ISPA. Pentru nerespectarea obligaţiilor de mediu, patronul grec a primit o amendă de 60.000 de lei. Aceeaşi amendă a primit-o şi SC Biotehnic Group.  

În topul poluatorilor amendaţi se mai află: Gresting Com - 20.000 de lei, Compagra SRL Piscu- 10.000 şi SC  Petru Rareş Cuca - 10.000 de lei.

Patru poluări şi pe Dunăre, doar una cu autor cunoscut

Conform Gărzii de Mediu Galaţi, de la începutul anului au fost depistate patru poluări pe Dunăre. În doar un singur caz a fost găsit autorul poluării. Este vorba de incidentul din data de 26 august, când comisarii de mediu au depistat o deversare de ulei uzat dintr-o conductă spartă, în zona Şantierului Naval Damen. Firma a fost amendată cu 3.500 de lei şi a suportat cheltuielile de depoluare.

Celelate trei poluări, rămase cu autori necunoscuţi au fost produse, se pare, de nave care tranzitau zona. „Este vorba fie de scurgeri de carburant din rezervoare sparte, fie de deversări de santină cu premeditare”, spune comisaul şef al Gărzii de Mediu.

Este ştiut faptul că mulţi comandanţi de navă preferă să arunce reziduurile pe ascuns, în Dunăre, pentru a nu plăti taxele mari (de câteva mii de dolari) percepute pentru golirea santinei de Administraţia portuară .




Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite