Două sate de romi din judeţul Galaţi, în carantină din cauza epidemiei de Covid-19. Măsurile sunt drastice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din satul Toflea FOTO Arhiva Adevărul
Imagine din satul Toflea FOTO Arhiva Adevărul

Satele Toflea şi Brăhăşeşti, din comuna Brăhăşeşti, sunt locuite în proporţie de circa 80% de cetăţeni de etnie romă, iar aproape o jumătate din populaţie este plecată în străinătate sau s-a întors acasă în ultimele două luni. Deja, 42 de localnici au fost confirmaţi cu coronavirus.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Galaţi a anunţat, duminică, 24 mai 2020, că două sate au intrat în carantină din cauza epidemiei de Covid-19. Potrivit informaţiilor furnizate de Instituţia Prefectului judeţului Galaţi este vorba despre satele Toflea şi Brăhăşeşti, din comuna Brăhăşeşti, unde trăiesc aproape 7.000 de oameni (comuna are în total 8.800 de suflete), conform ultimului recensământ.

În comună, populaţia de etnie romă înseamnă, conform cifrelor oficiale, 60% din populaţie, însă la Toflea proporţia ajunge la aproape 85%, iar la Brăhăşeşti se apropie de 80%, locuitorii de etnie română fiind mai numeroşi în celelalte două sate ale comunei (Cosiţeni şi Corcioveni).

Este important de ştiut că aproape o jumătate dintre locuitorii satelor Toflea şi Brăhăşeşti sunt sau au fost plecaţi în străinătate. Marea majoritate au ales Germania şi au format o colonie importantă în oraşul Hagen din Renania de Nord-Vesfalia. Numai că, în aprilie, comunitatea a intrat în conflict cu autorităţile germane (pe fondul încălcării tuturor regulilor privind prevenirea răspândirii epidemiei de Covid-19), care i-au obligat pe cei de acolo să părăsească Germania.

DETALII AICI: FOTO Cum au băgat românii dintr-un sat gălăţean spaima în germani. Autorităţile din Hagen sunt în alertă maximă

În aceste condiţii, în ultima lună, peste 2.000 de tofleni şi brăhăşeşteni s-a întors acasă, aducând cu ei o adevărată bombă biologică, dacă ţinem cont că în colonia din Hagen (care numără cam 4.500 de suflete, aproape toţi romi din judeţul Galaţi) fusese deja descoperit un focar important de Covid-19, după cum declarau autorităţile locale din amintitul oraş în aprilie 2020. 

Conform datelor oficiale, 42 de localnici au fost confirmaţi cu coronavirus, iar unul a murit din cauza infecţiei, ceea ce a impus izolarea la domiciliu a altor 284 de persoane.

Potrivit deciziei CJSU Galaţi, cele două sate sunt introduse în carantină pentru un interval de 14 zile, începând cu ora 5,00 a zilei de 24 mai 2020. În zona carantinată este permisă intrarea, respectiv ieşirea pentru o serie de activităţi precis identificate. Astfel este permis transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice, precum şi aprovizionării populaţiei pe baza documentelor justificative care să indice scopul şi destinaţia transportului.

De asemenea, sunt exceptate persoanele care locuiesc (sau nu) în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, sanitar veterinar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor, transporturilor şi activităţi cu caracter religios, însă doar pentru situaţii excepţionale care ţin de menţinerea serviciilor publice sau operaţionale.

Nu vor avea restricţii nici persoanele ce desfăşoară activităţi agricole şi nici voluntarii care vor asigura bunuri de strictă necesitate şi hrană, pe baza unei adeverinţe eliberate de către Primăria Brăhăşeşti. Lista voluntarilor va fi întocmită de către Primăria Brăhăşeşti şi avizată de către Centrul Judeţean pentru Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Galaţi. În toate cazurile, însă, intrarea şi ieşirea din sate se face prin completarea declaraţiei pe proprie răspundere.

Persoanele care locuiesc în zona de carantină, aflate în alte situaţii decât cele menţionate, vor putea părăsi zona de carantină numai după ce obţin aprobarea scrisă, semnată de către toţi reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Galaţi, urmare a unei solicitări din partea persoanei respective, vizată de către CLSU Brăhăşeşti şi transmisă Centrului Judeţean pentru Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Galaţi.

Toate persoanele care intră sau ies din satele Toflea şi Brăhăşeşti în interes de serviciu (excepţiile menţionate mai înainte) vor trebui să prezinte autorităţilor legitimaţia de serviciu (valabilă pentru instituţiile bugetare) sau adeverinţa de salariat eliberată de angajator (valabilă pentru celelalte categorii).

În cadrul adeverinţei eliberate de către angajator, trebuie specificat în clar următoarele aspecte: datele de contact şi de identificare ale angajatorului, datele de contact şi de identificare ale persoanei angajate/salariate, itinerariul de deplasare al acesteia între domiciliul şi locaţia în care acesta îşi desfăşoară activitatea de lucru, precum şi necesitatea argumentată a prezenţei angajatului la locul de muncă şi faptul că, persoana în cauză a fost instruită cu privire la obligativitatea respectării măsurilor de prevenirea riscului epidemiologic.

În zona carantinată se va limita la maximum deplasarea persoanelor cu domiciliul, reşedinţa ori cu adresa declarată pentru izolare/carantină şi se va monitoriza permanent respectarea acestor măsuri prin Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Galaţi. În toate spaţiile publice este obligatorie acoperirea nasului şi gurii cu măşti de protecţie sau cu variante alternative. Administratorii sau deţinătorii spaţiilor comerciale din zona de carantină sunt obligaţi să asigure dotarea acestor spaţii cu dispozitive de dezinfecţie a mâinilor pe bază de alcool.

Traficul rutier a fost deviat în zona celor două localităţi. Varianta ocolitoare pentru autovehiculele cu masa totală maxim admisă mai mare de 7,5 tone se va desfăşura pe DJ 241 şi DJ 241A. Varianta ocolitoare pentru autovehiculele cu masa totală maxim admisă mai mică de 7,5 tone se va desfăşura pe DJ 241 şi DJ 241A.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi va stabili asigurarea continuităţii actului medical prin medicii de familie din Comuna Brăhăşeşti şi va întocmi lista cu diferitele categorii de persoane cu risc, cum ar fi: femei gravide, persoane dializate, pacienţi oncologici, etc.

CJSU Galaţi instituie ca măsură obligatorie evaluarea de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a oportunităţii şi prioritizării de testare a persoanelor cu domiciliul, reşedinţa, ori cu adresa declarată pentru izolare/carantină şi transmiterea solicitărilor de sprijin cu materiale sanitare şi personal de specialitate către Institutul Naţional de Sănătate Publică /Ministerul Sănătăţii.
 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite