DNA a trimis în judecată 21 de persoane în dosarul doctorului Gheorghiță. În același timp, învinuiții au reclamat procurorii la CEDO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Gheorghiță
Viorel Gheorghiță

Cele mai multe dintre acuzații sunt pentru abuz în serviciu. Printre ce 21 de învinuiți se află șefii direcțiilor sanitar-veterinare Galați și Brăila, mai mulți medici veterinari, și câțiva angajați ai unor firme private. În același timp, persoanele învinuite au făcut plângere la CEDO împotriva DNA!

După cinci luni de cercetări, procurorii DNA Galați au înaintat judecătorilor dosarul penal care îl are ca principal învinuit pe medicul Viorel Gheorghiță, directorul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Galați.

În total au fost trimise în judecată 21 de persoane, printre care șefii DSVSA Galați și Brăila, mai mulți angajați ai celor două instituții, doi funcționari din ANSVSA și mai mulți angajați ai unor firme private din Galați, Brăila și București.

Cele mai multe dintre persoanele învinuite sunt acuzate de procurori de abuz în serviciu, dar există și cinci acuzații de fals, trei acuzații de luare de mită, trei de dare de mită, două de falsificare de alimente, două de șantaj și una de mărturie mincinoasă.

Avocatul Alexandru Bălan, care-i apără pe cei mai mulți dintre învinuiți, ne-a declarat că acuzațiile formulate de procurori „sunt bazate pe abuz” și că împotriva DNA Galați a fost depusă o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), pe motiv că „pe parcursul anchetei penale s-au folosit metode ilegale și s-au determinat mărturii mincinoase, în defavoarea învinuiților, prin amenințare și șantaj”.

Avocatul a mai spus că procedurile legale au fost sistematic încălcate de DNA Galați. „Avem dovezi în acest sens, există și un precedent pentru care CEDO a dat soluție favorabilă reclamantului, așa că avem convingerea că se va face dreptate”, a mai spus Bălan, care a promis că în zilele următoare va oferi detalii legate de plângerea depusă la CEDO.

Foarte interesant este că procesul nu se va judeca la Galați, ci la Bacău, la solicitarea DNA. Avocatul învinuiților apreciază că strămutarea este benefică pentru desfășurarea procesului. „La Galați s-au făcut deja, în faza preliminară - când au fost puși să judece magistrați cu dosar la DNA  - presiuni asupra judecătorilor de către șeful DNA, procurorul Gheorghe Ivan. Mutarea la Bacău elimină aceasă situație”, a spus Bălan.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite