Cutremurele din Izvoarele. Localnicii sunt îngroziţi că au reînceput seismele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurele din Izvoarele au început din nou să zguduie pământul de sub localnici, care se tem că ar putea trăi din nou coşmarul de acum doi ani. Autorităţile locale au anunţat prefectura şi specialiştii seismologi, iar aceştia vor veni din nou în localitate pentru a cerceta fenomenele.

Panica oamenilor a început marţi, la ora 10 şi 17 minute. Pământul s-a zguduit iar, spre disperarea oamenilor care se gândesc cu groază la coşmarul pe care l-au trăit în 2013. "A fost îngrozitor, m-am speriat foarte tare. Au fost mai multe, şi seara, şi dimineaţa. Mă îngrozeşte", ne-a mărturisit o localnică. Un bărbat care lucra la grajd îşi aminteşte că a fost la un pas să se accidenteze în momentul în care a început cutremurul. "M-a zgâlţâit serios, dacă nu eram legat, sigur aş fi căzut. Am avut mare noroc. Au fost mai multe cutremure, au apărut alte fisuri în pereţi, crăpături. Trăim aceleaşi nenorociri", ne-a mărturisit bărbatul.

Cutremurele din Izvoarele. Primar: „Ceva se întâmplă!“

Cutremurele au fost simţite şi de primarul comunei gălăţene Slobozia Conachi. Potrivit lui Ion Neculau, "s-au produs două seisme cu o magnitudine de 3 grade pe scara Richter, însoţite de două bubuituri puternice, iar ulterior, la orele 16.00 şi 18.00, au avut loc alte două cutremure de intensităţi mai mici, respectiv de 2 grade pe scara Richter. Evident că toate au creat panică în zona centrală a satului Izvoarele. Ceva se întâmplă. Coincid aproape. Sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie. Acum e noiembrie". 

Seismele au fost resimţite atât de localnicii din satul Izvoarele cât şi de o parte din cei din satul Slobozia care sunt mai aproape de Izvoarele. Autorităţile locale au trimis sesizări şi la Prefectură, chiar dacă nu s-au înregistrat pagube materiale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea, " domnul prefect a contactat specialiştii de la Institutl pentru Fizica Pământului, iar în zilele următoare o echipă a Insitutului să ajungă în teritoriu să monitorizeze situaţia". 

Cutremurele din Izvoarele. Se caută cauzele

Acum localnicii aşteaptă specialiştii de la INFP care să reia cercetările în zonă, astfel încât clipele dificile trăite acum doi ani să nu se repete. Ei sunt convinşi să extracţiile petroliere din zonă sunt principalul motiv. "Sigur de acolo vine problema. Bagă ei acolo, sparg pe acolo să dea de petrol. Sigur totul este de la sonde," ne-a declarat un localnic. 

Din 23 septembrie şi până la începutul lunii octombrie 2013, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela din judeţul Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a instalat atunci în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru localizarea cu precizie a zonei unde se produc cutremurele, precum şi echipamente de măsurare a deplasării faliilor cu rezoluţie de un milimetru. Raportul final preciza că principala cauză a cutremurelor din Galaţi este una tectonică.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite