Cum ştim ce maşină ni se potriveşte. Cel mai simplu mod de a afla dacă ne foloseşte autoturismul la care visăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi sunt confuzi când vine vorba de achiziţia unei maşini. Mulţi potenţiali cumpărători nu cunosc cu adevărat ce preferinţe au sau ce tip de maşină li se potriveşte în raport de serviciul pe care-l au, de numărul membrilor de familie sau de locul unde parchează. Prin urmare, au o dilemă dacă să-şi cumpere o maşină mică, berlină sau hatchback.

Pentru a veni în ajutorul celor care vor să îşi cumpere o maşină, am realizat un ghid practic împreună cu un inginer auto, pe care potenţialii cumpători îl pot utiliza pentru a afla cu adevărat ce preferinţe au şi cum să determine rapid tipul de automobil de care au nevoie.

Mai întâi, este necesară o clasificare a automobilelor, pentru a înţelege diferenţele dintre ele. Berlina este un tip de automobil cu pavilionul închis, cu cel puţin 4 locuri şi 4 ferestre laterale. Caroseria hatchback este un alt tip de încadrare al automobilelor moderne. Cuvântul este un neologism provenit din limba engleză, ”hatch” înseamnând trapă şi ”back”- spate.

Cel mai important pas înainte de achiziţia unei maşini este scopul pentru care dorim să o cumpărăm. Dacă intenţionăm să o cumpărăm pentru a merge la serviciu, pentru călătorii sau pentru ambele. Cu cât este mai mică maşina, cu atât mai bine, recomandă specialiştii.

”Hatchback, gen Polo, Sandero, Clio sau altele similare. Da, sunt bune şi de mers la mare cu ele, pentru că dacă sunteţi doar doi, aveţi loc şi în spate de bagaje. Nu cumpărati maşini mari doar pentru că o să mergeţi de două ori la mare şi o să luaţi şi nişte prieteni cu voi şi trebuie să aveţi loc de bagaje. Veţi constata că 99% din timp veţi fi singur în masină şi veţi mişca din loc două tone de fier, pe considerentul că mergeţi la mare cu prietenii odată pe an”, explică Marcel Boghian, inginer auto.

Alt aspect de luat în considerare este parcarea. Aveţi loc de parcare pentru maşină la serviciu? Dar acasă? Trebuie să ţineţi cont, de asemenea, şi de oraşul în care locuiţi. Cu cât este mai aglomerat, cu atât necesitatea achiziţiei unei maşini mici devine mai mare. Un alt criteriu extrem de important sunt costurile, atât cele de achiziţie a autoturismului, cât şi cele de întreţinere, deoarece nu vrem să cumpărăm o maşină, în care să investim non stop bani în întreţinere sau la care asigurarea este  scumpă.

Ce dotări nu trebuie să lipsească la autovehicul

Cel mai simplu mod de a afla dacă vă permiteţi maşina respectivă este să întrebaţi un proprietar cât îl costă revizia la un autovehicul similar. Adăugaţi suma amintită la fiecare 10.000 de kilometri, anvelope noi la trei sau patru ani, impozitul anual, asigurările şi consumul aproximativ.

”Vedeţi câte maşini mari sunt pe şosea, cumpărate de proprietari care şi-au permis costul de achiziţie, dar nu au bani pentru revizii sau cauciucuri noi. Aşadar, trebuie să ţinem cont că maşina e un mijloc de transport. Atunci când întreţinerea ei şi celelalte costuri ne ard la buzunar, maşina devine o corvoadă şi trebuie să renunţăm la ea”, precizează inginerul Marcel Boghian.

Când cumpărăm o maşină, e musai să avem şi ceva dotări la ea. Specialiştii recomandă să achiziţionaţi un autoturism cu cât mai multe dotări şi un preţ de achiziţie accesibil. Cele mai importante dotări, ce nu ar trebui să lipsească din nicio maşină, sunt: ABS, aer condiţionat ,geamuri şi oglinzi electrice,senzori de parcare şi proiectoare de ceată.

Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont şi de motorul cu care este echipat automobilul. Atunci când achiziţionaţi o maşină, sfatul specialiştilor este să vă orientaţi la un cuplu mai mare. ”Pentru a avea maşina pe care o doriţi, trebuie să ţineţi cont de următorul lucru:  dacă faceţi mulţi kilometri, este bine să achiziţionaţi un hatchback, de preferat de clasă medie, deoarece costurile de întreţinere şi consumul sunt mai reduse, spre deosebire de o maşină mai grea, care are un consum mare”, trage concluzia inginerul Marcel Boghian. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite