Cum să ne menţinem echilibrul în faţa haosului din viaţa de zi cu zi: lupta cu oboseala, cu stresul şi cu depresia, analizate de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de avantajele vieţii moderne, organismul nostru este tot mai slăbit în faţa haosului. Ne stresăm la locul de muncă, mâncăm pe fugă, nu mai facem sport şi nici nu ne odihnim suficient. Iar până la apariţia unor probleme de sănătate nu este decât un pas. Medicii ne sfătuiesc să învăţăm să menţinem un echilibru în viaţa cotidiană.

Stresul

Problemele de la serviciu şi cele din viaţa personală îşi pun rapid amprenta asupra sănătăţii. Stresul nu doar că te indispune, dar îţi afectează şi funcţionarea organelor. Toate aceste dezechilibre au reacţii în lanţ şi duc la apariţia unor boli nemiloase. Stresul este principalul factor care favorizează apariţia cancerului prin activarea unei gene care duce cu uşurinţă la răspândirea bolii. Deoarece sistemul imunitar s-a deteriorat, tot stresul face ca boala să se metastazeze.

Depresia

O altă maladie a vieţii moderne este depresia, afecţiune care se manifestă printr-o tristeţe excesivă, pierderea plăcerii şi bucuriei pentru viaţă. De asemenea, persoanele depresive sunt foarte neliniştite şi lipsite de speranţă. Medicii specialişti atrag atenţia că aceşti pacienţi ajung la medic atunci când se află într-un stadiu avansat al bolii. Până la împlinirea vârstei de 40 de ani, 40 la sută din populaţie trece printr-o criză depresivă, boala fiind mai întâlnită la femei.

„Lipsa celor dtragi sau statutul economico-social pot determina dezvoltarea anumitor stări de indispoziţie sau forme grave de depresie ce necesită tratament medicamentos. De aceea este bine ca persoanele care au un anumit profil ce poate duce la anumite stări să fie sub supravegherea membrilor familiei sau a persoanelor apropiate. Din păcate au fost cazuri când aceste persoane au recurs la gesturi extreme şi aici mă refer la tentativele şi chiar la reuşitele de suicid”, a declarat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Probleme de stomac

Pentru că suntem mereu pe fugă, alimetaţia este tot mai des neglijată. Aşa că mâncăm junk food şi ajungem să fim lipsiţi de energie şi să suferim de gastrite.  

„Secialiştii în sănătate recomandă un program regulat de mese în toate momentele importante ale zilei: dimineaţa, la prânz şi seara şi evetual, două gustări între aceste intervale. Astfel, organismul are un circuit continuu şi constant de obţinere a substanţelor nutritive. În condiţiile în care sărim peste o masă, organismul se adaptează noilor condiţii, el fiind privat de anumite substanţe necesare întreţinerii funcţiilor vitale şi atunci el îşi încetineşte anumite procese metabolice, astfel încât rezerva energetică şi calorică să îi acopere cât mai mult procesele funcţionale ale organismului. Dacă mâncăm o singură dată pe zi, aşa cum obişnuiesc să procedeze tinerii, şi acea masă este de obicei seara, nu facem altceva decât să obişnuim organismul cu acest stil de viaţă, care produce anumite dereglări în cadrul metabolismului. Cu alte cuvinte, organismul asimilează mult mai rapid substanţele nutritive, îşi creează depozite astfel încât să îi ajungă pentru următoarele 24 de ore, iar în condiţiile în care apare şi o a doua masă, putem să declanşăm un proces de creştere în greutate cu depunere de ţesut gras. În alte condiţii, dacă mesele nu sunt regulate, putem să declanşăm şi afecţiuni digestive, cum sunt gastritele sau afecţiunile ulceroase gastro-duodenale. De asemenea, o alimentaţie iraţională poate declanşa şi boli endocrine şi metabolice. Ideal este să respectăm programul celor trei mese, iar seara, după orele 18.00 - 19.00, să nu mai mâncăm mese copioase, ci doar gustări rapide, care aduc un surplus energetic”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Oboseala

Viaţa modernă ne-a făcut să uităm că organismul nostru mai are nevoie de pauze şi de odihnă, iar igiena somnului a fost de asemenea neglijată. Aşa că ne deconectăm foarte târziu şi eventual adormim în faţa televizorului sau în timp ce ne butonăm telefonul inteligent. Şi nici nu e de mirare că suntem mai mereu obosiţi, sau că ochii noştri s-au îmbolnăvit.

„Greşelile cele mai frecvente pe care le face cineva în privinţa somnului sunt luarea grijilor, a angoaselor noastre zilnice în pat, când încercăm să ne facem o listă cu ceea ce avem de făcut a doua zi. Apoi, expunerea la lumină înainte de somn este o altă greşeală pe care o facem din lipsa timpului. Trebuie să încercăm să evităm să ne citim mail-urile, să privim televizorul sau alte dispozitive care emit lumină în spectru albastru. Este de preferat să ne relaxăm puţin pentru un somn satisfăcător. Altfel somnul poate deveni extrem de fragmentar şi superficial. De asemenea, există şi o tulburare care se cheamă malpercepţia stării de somn. Persoanele au impresia că dorm profund, dar se trezesc dimineaţă că nu au dormit suficient”, a spus  dr. Sînziana Lovin, expert în probleme de somn.

Afecţiuni ale ochiului

„Tulburările oftalmologice în ceea ce priveşte fenomenele de refracţie sunt apanajul unei patologii a vieţii moderne, în care suntem înconjuraţi de tehnologie, de multe ecrane, de calculoatoare, monitoare, telefoane inteligente şi tablete. Statul cu ochii în aceste dispozitive nu face altceva decât să afecteze vederea, astfel încât, din păcate, un număr din ce în ce mai mare de tineri suferă de tulburări de refracţie, fie că vorbim de miopie, hipermetropie sau astigmatism. Aceste afecţiuni trebuie corectate din timp, astfel încât ele să nu se agraveze”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Medicii ne sfătuiesc să ne facem bilanţul anual al stării de sănătate şi să adoptăm un stil de viaţă sănătos, printr-o alimentaţie corectă şi sport.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite