Crezul Verei Atkins, spionul din spatele celebrului James Bond: „M-am născut în România şi a fost un accident al istoriei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Vera Atkins era cel mai important agent secret al Marii Britanii. Curajoasă şi inteligentă, gălăţeanca este şi astăzi un model pentru serviciile de informaţii.

Vera Maria Rosenberg, sau mai bine spus Vera Atkins - aşa cum a devenit cunoscută în întreaga lume - s-a născut pe 18 iunie 1908 în Galaţi. Tatăl ei era renumitul om de afaceri Max Rosenberg, un evreu născut in Germania. În timpul Războiului Burilor, Max furniza armatei britanice terci de cereale şi conserve din carne aduse din Australia. Afacerile au fost atât de înfloritoare, încât le-a extins până la Cape Town, fiind achiziţionată şi o mină de diamante.

Atunci când afacerile au început să înregistreze pierderi uriaşe, familia Rosenberg s-a stabilit în Galaţi. Era începutul secolului 20, iar Vera şi mama sa nu au fost deloc încântate de această mutare, deşi din punct de vedere financiar lucrurile erau din nou pe un drum ascendent, Max fiind proprietarul unui şantier naval şi a flotei comerciale pe Dunăre. Se pricepea atât de bine la afaceri, încât îl consilia chiar şi pe regele Carol al II-lea în problemele financiare ale regatului.

„M-am născut la Galaţi şi ăsta a fost un accident al istoriei”

Succesul financiar al părinţilor i-au asigurat Verei o educaţie aleasă, aceasta fiind trimisă în Elveţia, Franţa şi Anglia pentru a urma cursurile unor şcoli private. Oriunde a mers, viitoarea agentă secretă a negat mereu originea sa românească, identificându-se mai mult cu rădăcinile cosmopolite ale mamei ei. Împreună cu aceasta, Vera s-a mutat în Anglia imediat după decesul tatălui ei, spunând că „a fost un accident al istoriei să mă nasc la Galaţi”.  

Înainte de izbucnirea războiului, Vera a luat pentru prima dată contact cu serviciile de spionaj britanice, existând însă şi voci care au afirmat de-a lungul timpului ca aceste legături începuseră de fapt în România. În februarie 1941, Vera Atkins a fost angajată la SOE (Special Operations Executive), unde a fost asistenta mentorului ei, colonelul Maurice Buckmaster.

Acest serviciu se afla încă la început de drum, fiind înfiinţat în 1940, de Winston Churchill, cu scopul de a elibera Europa de ocupaţia nazistă prin acţiuni de sabotaj şi subminare.

Rolul gălăţencei era de a organiza rezistenţă pe teritoriile ocupate, şi de a planifica acte de terorism şi sabotaj împotriva naziştilor. Tot ea era responsabilă de pregătirea noilor spioni şi a „biografiei” acestora. Fiecare spion pe care îl recruta trebuia să fie britanic, dar un foarte bun vorbitor de limba franceză. Aceştia proveneau din toate sferele de activitate, inclusiv din rândul bancherilor. Tuturor Vera le spunea că şansele de supravieţuire în misiuni erau de 50 la sută.

Întreaga activitate a Verei Atkins în serviciile secrete a fost sursă de inspiraţie pentru Jan Fleming, creatorul renumitului personaj James Bond. Acesta a fost fascinat de inteligenţa şi curajul gălăţencei, spunând că „În lumea reală a spionilor, Vera Atkins era şeful”. La rândul său, Jan a fost spion în tinereţe, însă niciodată nu s-a ridicat la nivelul gălăţencei, aceasta fiind cel mai important agent secret al Serviciului Operaţiilor Speciale britanice, SOE.


Un jurnalist canadian, fascinat de viaţa spioanei


Jurnalistul canadian William Stevenson (1924-2013) a fost singura persoană autorizată de Vera Atkins pentru a-i scrie biografia. Acesta a avut acces la documente desecretizate pentru a relata cât mai corect viaţa Verei, care continuă şi în zilele noastre să fie un model pentru serviciile secrete.

„Vera a găsit un sediu pentru guvernul în exil al Poloniei în biroul editorului Boy Scout Magazine, F. Haydn Dimmock, din Buckingham Palace Road. Rolul lor în distrugerea Scutului Franţei al lui Laval avea să fie eroic”, scria William Stevenson.

Vera Atkins s-a retras din spionaj după zece ani de activitate şi s-a stabilit în Winchelsea, Sussex, într-un sat din Anglia. În anul 1987, aceasta a primit titlul de Comandor al Legiunii de Onoare şi a fost medaliată cu „Crucea de război”. Şi Francois Mitterand i-a recunoscut aportul adus la eliberarea Franţei, acordându-i legiunea de onoare.

Fostul agent secret a murit pe 24 iunie 2000, la vârsta de 92 de ani. Vera Atkins a fost căsătorită cu prinţul Caradja, primind titlul de Prinţesa Ecaterina Caradja, controversata Briana Caradja fiind urmaşa sa directă.

Daniel Craig - James Bond FOTO The Telegraph
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite