Controversata viaţă secretă a liderului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej. Ce taină ruşinoasă împărţea cu Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căsătorit cu fata unui sifonar din Galaţi, de care a divorţat după ce şi-a început ascensiunea politică, Dej a fost bănuit de homosexualitate, dar a avut şi o relaţie secretă cu una dintre cele mai cunoscute actriţe românce din acea vreme. Adversarii liderului comunist au afirmat că l-a promovat pe Ceauşescu deoarece împărţeau un mare secret.

În ciuda faptului că în ochii românilor era prezentat ca un personaj cu o carismă de invidiat, care ducea un trai auster, aproape monahic (iertată să fie alăturarea de termeni), fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej (1901-1965) a fost, încă din timpul vieţii, unul dintre cei mai bârfiţi bolşevici români.

Nu puţini au fost cei care l-au considerat pe Dej un „gay cu seceră şi ciocan”, sintagma fiind preluată şi de o serie de posturi de radio din Vest, care făceau haz deseori pe seama unei presupuse înclinaţii homosexuale a românului care se visa o versiune balcanică (îmbunătăţită) a celebrului Iosif Visarionovici Stalin.

Orice bârfă bună are o temelie solidă

Evident, bârfa (ca orice bârfă care se respectă) avea o doză substanţială de adevăr la bază. De fapt, totul pornea de la un incident petreut în 1936, în închisoarea Văcăreşti, acolo unde proaspăt divorţatul Ghiţă Dej se afla cu mult mai puţin versatul Nicolae Ceauşescu.

De fapt, Ceauşescu era în acea vreme doar un tinerel cam nătâng, nimerit în mişcarea muncitorească după ce fusese prins de Siguranţă la un soi de ceai dansant considerat miting subversiv, însă Dej era deja un agitator comunist notoriu, căci ajunsese la Văcăreşti după celebrele mişcări de la Griviţa, din ’33.

O serie de mărturisiri ale unor ilegalişti comunişti închişi la Văcăreşti, în 1936, acreditează ideea că Dej s-ar fi luat la bătaie, la un moment dat, cu un legionar pe nume Bozânţan, incidentul având loc în infirmieria puşcăriei, acolo unde „tovarăşul Ghiţă” se dusese să-şi scoată o măsea.

Incidentul este consemnat în arhivele penitenciarului (dacă este să ne luăm după o serie de declaraţii date de Alexandru Bârlădeanu în presa de după 1989), iar surpriza este aceea că, după încăierare, Bozânţan a declarat că a sărit să-l caftească pe Dej fiindcă acesta i-a făcut propuneri indecente unui legionar de-al lui.

Gheorghiu Dej (dreapta sus) în 1933

Gheorghiu Dej (dreapta sus) în 1933, însoţit de camarazi FOTO ICCC România

Nu putem şti dacă mărturia lui Bozânţan era adevărată sau doar o minciună, căci atmosfera generală dintre comunişti şi legionari era foarte încordată în acea vreme. Încăierările erau frecvente între membrii celor două grupări, iar acuzaţiile reciproce de homosexualitate erau la ordinea zilei.

Fără îndoială, homosexualitatea era considerată păcat de moarte de către ambele tabere, căci în logica strictă a „relaţiilor principiale“ şi a „moralei comuniste“, relaţiile gay erau similare cu trădarea marxism-leninismului, în timp ce la legionari erau în flagrantă  opoziţie cu delirul mistic (cu accente moraliste împinse până la discriminarea rasială şi etnică) afişat de liderii mişcării.

A profitat Ceauşescu de incident?

Multă vreme s-a speculat că Dej şi Ceauşescu ar fi împărţit ceva experienţe masculine în puşcăria de la Văcăreşti, ceea ce i-ar fi adus ulterior într-un soi de camaraderie pe care ceilalţi o considerau cam suspectă.

Deşi nu s-a aflat niciodată dacă Nicolae Ceauşescu ar fi ştiut măcar despre episodul bătăii dintre Bozânţan şi Dej, speculaţii şi zvonurile au continuat să curgă, inclusiv după moartea celor doi.

De altfel, după Revoluţie, academicianul Alexandru Bârlădeanu (cunoscut ca un opozant al regimului Ceauşescu) avea să pună din nou paie pe foc, afirmând că succesiunea lui Ceauşescu la conducerea partidului comunist (pe atunci partid muncitoresc) ar fi fost legată de presupusul episod amoros de la Doftana.

Însurat din interes, divorţat de nevoie

Fără îndoială, viaţa amoroasă a tovarăşul Ghiţă n-a fost una chiar simplă, chiar şi scoţând din ecuaţie presupusa homosexualitate. Se căsătorise în 1926, la Galaţi, cu o femeie despre care se spune că fusese de o rară frumuseţe, dar şi cu o zestre bunicică.

Maria Stere Alexe era fiica unui sifonar cu ceva bănuţi (avea prăvălia în zona Portului Galaţi; a fost demolată prin 1980), însă avea şi reputaţia că avea ochi alunecoşi şi inima zburdalnică. În fine, doi ani mai târziu, venea pe lume Vasilica, celebra actriţă Lica Gheorghiu de mai târziu, pentru care Dej va dezvolta o iubire paternă vecină cu nebunia.

image

Imagine de la nunta lui Dej cu Maria Alexe FOTO Colecţia Maksay a Muzeului de Istorie Galaţi

În 1931, cuplului i se mai năştea o a doua fetiţă, Constanţa, iar la puţin timp după aceea, Gheorghe este mutat disciplinar la atelierele CFR de la Dej, din cauza ieşirilor lui comuniste. Acesta este şi momentul care va duce la extinderea numelui activistului bolşevic cu particula Dej.

Pe fondul răcirii relaţiilor, Maria refuză să meargă cu el şi, practic, cei doi soţi se despart. În 1933, când el era judecat în procesul intentat muncitorilor ceferişti de la Griviţa, Maria deschide divorţul, pe care îl obţine în 1934. La scurt timp, se recăsătoreşte cu un funcţionar din Galaţi şi îşi trăieşte restul vieţii ca o persoană obişnuită, asigurându-şi existenţa din meseria de croitoreasă.

După divorţul de Maria Alexe, Dej nu s-a mai căsătorit niciodată, ceea ce a alimentat în unele cercuri (atât din interiorul parttidului, dar mai ales din exteriorul lui) zvonurile legate de homosexualitatea tovarăşului.

Interesat este, însă, că au circulat, în paralel, şi o sumedenie de bârfe legate de cât de armăsar putea să fie la pat tovarăşul Ghiţă. S-ar părea că după ce a ajuns în vârful piramidei comuniştilor români, Dej s-a bucurat din plin de plăcerile vieţii, lăudându-se cu numeroase amante rusoaice, detaşate de KGB la Bucureşti.

În acelaşi timp, există şi mărturii solide despre relaţia amoroasă constantă, însă bine ţinută la secret de toată lumea, dintre Gheorghiu Dej şi frumoasa şi celebra actriţă Elvira Godeanu.


Vă mai recomandăm şi:

Cum s-a însurat liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej cu fata duşmanului de clasă. O poveste despre dragoste, activism şi materialism

Maria Stere Alexe, soţia lui Gheorghiu-Dej, era fiica proprietarului unei fabrici de apă gazoasă din portul Galaţi. Mariajul a fost o combinaţie periculoasă de amor şi materialism. S-a ajuns la divorţ după doar cinci ani. Începutul carierei politice a lui Dej coincide, straniu, cu divorţul de Maria.


Familie ruptă în două de infernul comunist: „Bunicul şi bunica mea au murit despărţiţi de sârma ghimpată a unei graniţe ce nu trebuia să existe”

Corneliu Musurivschi, un gălăţean de 54 de ani, este depozitarul unei istorii dramatice trăite de neamul său: mama – declarată duşman al poporului la 14 ani, tatăl – urmaş al unei familii de români, pulverizată de-a stânga şi de-a dreapta Prutului de către Armata Roşie.


Povestea românului care a cântat pentru preşedintele american Richard Nixon, iar Gheorghiu-Dej a vrut să îl înfieze

Cu o carieră de 55 de ani în muzica uşoară românească, Theodor Munteanu este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti din România. Pe scenă a cântat alături de Dan Spătaru, Gică Petrescu, Dorina Drăghici, Aurelian Andreescu, Gabriel Dorobanţu şi Mihai Constantinescu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite