Condamnat să înveţe acasă, deşi vrea să meargă la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Şcolii nr. 15 l-a refuzat pe un copil în cărucior care vroia să înveţe ca un om normal. Directoarea şcolii acuză familia lui Marius Băiculescu că îl trimitea la şcoală şi apoi uita de el.

Recent,  publicam în „Adevărul de Seară” povestea unui copil de etnie romă - Marius Sandu Băiculescu, în vârstă de 10 ani – extrem de fericit că putea merge la şcoală chiar dacă era în căruciorul cu rotile.
 
După un accident vascular suferit pe când avea doar cinci ani, băiatul a rămas parţial paralizat. Nu poate să-şi mişte aproape deloc mâinile şi picioarele şi vorbeşte cu dificultate. Verdictul medicilor a fost clar şi ireversibil - tetrapareză spastică.

Trimis acasă

Odată cu acest verdict a venit şi o altă veste proastă pentru Luci (nr. aşa îl strigă toată lumea pe Marius Băiculescu): nu este primit la şcoală şi intră într-un program de şcolarizare la domiciliu.

A fost desemnată şi o învăţătoare – Camelia Stănciulescu - care să meargă de câteva ori pe săptămână acasă la copil (patru ore pe săptămână).

Ambiţia copilului a fost însă atât de mare, încât a izbucnit în lacrimi şi a spus că vrea să meargă la şcoală, indiferent cum, dar vrea să fie în preajma celorlalţi copii. Inclusiv mama copilului a suţinut acest lucru, dar până la urmă s-a văzut că a făcut-o doar din interes.

După câteva luni în care băiatul a fost primit la şcoală, la cursurile unei clase de-a treia, conducerea şcolii a decis să nu-l mai primească şi să respecte decizia medicilor: şcolarizare la domiciliu.

 „De ce tocmai pe băiatul meu nu vor să-l mai primească la şcoală? Ce-a făcut? Luci stă acum şi plânge acasă. Eu sunt o femeie necăjită, n-am bani, vai mama mea!
”, jeleşte mama copilului, Argentina Băiculescu. Ea este hotărâtă acum să-şi retragă de la cursuri şi celalt copil, care învaţă tot la Şcoala nr. 15.

„Eu, chiar dacă sunt ţigancă, nu-s grea de cap. Sunt de la Toflea! Eu îi iau pe amândoi şi îi duc la altă şcoală”,
spune supărată femeia.

Conducerea şcolii şi-a motivat însă decizia într-un mod cât se poate de transparent.

„Mama copilului consumă băuturi alcoolice destul de des. De cele mai multe ori uita să vină să-şi ia copilul de la şcoală. De multe ori, copilul rămânea singur în şcoală şi nu oriunde, ci la etajul întâi, unde noi nu avem rampă pentru persoane cu handicap.

Se chinuiau săracele femei de serviciu să-l coboare, numai ele ştiu cum reuşeau. O dată chiar era cât pe ce să-l accidenteze pe scări. Or, noi nu putem accepta acest lucru. Pe lângă faptul că este mamă, aceasta primeste chiar şi bani ca să aibă grijă de copilul cu handicap”, explică directorul şcolii, Luminiţa Tcaciuc.
 
E binevenit la activităţi

Directorul şcolii mai spune că ori de câte ori în şcoală se vor organiza activităţi artistice sau de orice altă natură, îl va chema şi pe Luci să participe la ele.

„Dar numai dacă va fi însoţit de mama lui, care se va angaja că va avea grijă maximă de copil. Altfel spus, poate nu-l mai uită pe la noi prin şcoală”
, a mai spus Luminiţa Tcaciuc.  


Învăţătoarea merge la el acasă


După ce Marius Sandu Băiculescu nu a mai fost primit la şcoală, învăţătoarea Camelia Stănciulescu s-a apucat de treabă şi merge săptămânal şi petrece cele patru ore învăţându-l pe copil tainele scrisului şi cititului, chiar la el acasă.

A acceptat decizia conducerii şcolii şi spune că nu este nicio problemă să lucreze cu copilul acasă la el. Este şi plătită cu 15% în plus la salariu pentru acest serviciu.

Profitând de zilele frumoase, învătăţoarea Camelia Stănciulescu a ieşit cu Luci în curte, la soare, unde a făcut deja primele exerciţii la matematică. „Este un copil receptiv la cunoştinţe, în ciuda handicapului”, spune învăţătoarea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite