Cinci scenarii apocaliptice demonstrate de oamenii de ştiinţă şi ajunse în filme celebre. Cum s-ar putea sfârşi lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au realizat aceste modele plecând de la scenariile apocaliptice din Biblia creştină şi din scrierile străvechi ale altor religii, dar şi de la aspecte ce ţin de evoluţia tehnologiei şi a societăţii umane, precum şi prin calcule probabilistice legate de dinamica Universului.

Încă din zorii civilizaţiei umane, scenariile apocaliptice au fost „la modă”, oamenii fiind într-o adevărată competiţie pentru a imagina poveşti de groază cât mai credibile (şi mai înfricoşătoare) despre sfârşitul lumii.

Dacă la început totul era legat de relaţia omului cu Divinitatea (oricare ar fi fost ea), apocalipsa fiind văzută ca un soi de pedeapsă supremă pentru neascultare şi păcate, o dată cu evoluţia tehnologică scenariile s-au nuanţat, posibilele cauze fiind demonstrate din perspectivă ştiinţifică.

Vă prezentăm în continuare cinci astfel de modele, unul mai înfricoşător decât altul, deşi, după cum se poate constata, şansele ca respectivele catastrofe să se întâmple sunt în majoritatea cazurilor infime.

Impactul Terrei cu un asteroid sau cu o cometă

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Yale (USA), care au dezvoltat un lung şir de scenarii pe această temă, dacă un asteroid cu un diametru de cinci kilometri ar intra în coliziune cu planeta noastră, existenţa vieţii pe Terra ar tinde către imposibil.

Praful rezultat în urma impactului s-ar ridica în atmosferă, ducând la schimbarea dramatică a climatului (practic, ar urma o noapte lungă de 3-5 ani, cu temperaturi de sub minus 60 de grade Celsius), răstimp în care toată flora şi fauna ar dispărea.

Aerul ar deveni irespirabil, iar suprafaţa Terrei ar fi măturată de un imens tsunami, cu o înălţime de peste cinci kilometri,  care ar distruge toate structurile construite de om. Potrivit oamenilor de ştiinţă, un astfel de scenariu se petrece o dată la 20 de milioane de ani. Probabilitatea unui impact în timpul vieţii noastre este de 0,00013%.

Există şi varianta adiacentă că un astfel de impact ar schimba orbita Pământului în jurul Soarelui, ceea ce ar duce fie la răcirea globală accentuată, fie la creşterea drastică a temperaturii. Ambele scenarii induc ideea că oamenii care ar putea supravieţui impactului în adăposturi subterane nu vor mai putea locui niciodată la suprafaţa Terrei, iar civilizaţia umană va dispărea.

O astfel de catastrofă a inspirat scenariul (cu happy-end, însă) cunoscutului film „Armageddon” (1998) avându-i în rolurile principale pe Bruce Willis, Ben Afleck şi Liv Tyler. Rămâne de antologie şi coloana sonoră de excepţie, în care se distinge piesa „I Don't Want to Miss a Thing” a trupei Aerosmith. Un alt film apreciat pe o astfel de temă este „Impact nimicitor” (1998), cu Robert Duvall şi Téa Leoni.

Schimbări climatice extreme

Potrivit Oxford University`s Future of Humanity Institute, schimbările climatice ar putea avea consecinţe cu mult mai grave decât cele sugerate de majoritatea rapoartelor agreate de agenţiile guvernamentale din ţările dezvoltate.

Pe fondul unor super-uragane, a inundaţiilor catastrofale, a secetei extreme şi a unor schimbări bruşte de temperatură, cele mai sărace ţări ale planetei (incapabile să investească în siguranţa cetăţenilor) ar putea deveni complet nelocuibile, fapt ce ar conduce la foamete, declin social şi migrare în masă. Probabilitatea uni astfel de eveniment este de 0,01%.

Există şi scenariul asociat al colapsului ecologic al planetei, din cauza poluării ncontrolate şi a consumului peste capacitatatea de regenerare a resurselor (mai ales apa potabilă) însă nimeni nu a calculat, cel puţin deocamdată, şansele ca acest lucru să se întâmple.

Cel mai cunoscut film pe această temă este „The Day After Tomorrow” (2004), cu Dennis Quaid şi Jake Gyllenhaal.

Război nuclear

Posibilitatea unui război nuclear în acest secol este estimată de oamenii de ştiinţă(sunt cel puţin 50 de astfel de prognoze independente) la circa 0,05%. fiind însă în continuă scădere.

image

Explozie nucleară SURSA FOTO lumeatacuta.ro

Un astfel de război ar putea duce la o iarnă nucleară, în care temperaturile extrem de scăzute ar distruge stratul de ozon, motiv pentru care viaţa ar dispărea sub bombardamentul de radiaţii cosmice.

Unii savanţi cred că războiul nuclear ar putea fi declanşat chiar de o inteligenţă artificială, care ar prelua constrolul asupra sistemului informatic planetar (deci şi asupra arsenalelor militare) şi ar decide să extermine oamenii. Probabilitatea unui astfel de eveniment este de 0-10%.

Tema a inspirat numeroase filme, unul dintre cele mai bune fiind „Ultimul Ţărm” (1959), care-i are în distribuţie pe  Gregory Peck, Ava Gardner şi Fred Astaire. Foarte interesant este şi „The Book Of Eli” (2010), cu  Gary Oldman, Mila Kunis şi Denzel Washington, chiar dacă aici aveam de-a facu cu un final oarecum fericit, nu cu sfârşitul lumii.

Boală mortală contagioasă, fără leac

O pandemie globală este un scenariu destul de probabil, şansele de producere fiind mai mari decât ne-am aştepta, respectiv de 0,001%, potrivit cercetătorilor de la Oxford University’s Future of Humanity Institute.

Oamenii de ştiinţă dau drept exemplu recenta epidemie de Ebola din Africa sau pandemiile de gripă sau HIV din trecut. Există şi varianta în care virusul mortal ar fi creat în alaborator, în scop militar (sau ştiinţific), fiind eliberat în mediu în mod accidental. Şansele unei apocalipse, în acest caz, cresc ameţitor, de aproape zece ori faţă de varianta iniţială.

Pe această temă s-au făcut mii de filme, însă cele vizionate au fost, de departe, cele din seria „Resident Evil”, în care rolul principal este jucat de cunoscuta actriţă Milla Jovovich.

Erupţie supervulcan

Un vulcan imens (de tipul celui „adormit” sun parcul natural Yellowstone din SUA) care ar putea lansa în atmosferă un volum de 1.000 de kilometri cubi sau chiar mai mare ar duce la o catastrofă globală.

image

Erupţie vulcan SURSA FOTO lumeatacuta.ro

Praful lansat în atmosferă nu ar mai permite luminii soarelui să pătrundă, iar planeta ar îngheţa. De altfel, scenariul semănă mult cu cel al impactului cu un meteorit de mari dimensiuni, iar, efectele unui astfel de eveniment ar fi similare cu cele ale unui război nuclear.

Probabilitatea unei erupţii uriaşe în timpul vieţii noastre este de 0,00003%, spun cercetătorii de la Universitatea din California.Un exemplu în acest sens este filmul „Volcano” (1997), care probabil ar fi fost mult mai cunoscut dacă n-ar fi avut ghinionul să fie lansat în acelaşi an cu celebru „Titanic”. Tot o catastrofă, dar una cu substrat romantic, deci mult mai cu priză la public.


Vă mai recomandăm şi:

Cele mai mari catastrofe navale româneşti din istorie. Traian Băsescu şi incendiul înfricoşător de pe râul Sena

Naufragii cumplite pe Dunăre. Secretele scufundării navei „Mogoşoaia“, cea mai mare tragedie din istorie, care a curmat 239 de vieţi

FOTO Galaţiul se prăbuşeşte în Dunăre cu 12 centimetri pe an. Un cutremur poate provoca o catastrofă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite