Cel mai mizerabil împărat dintre toţi care au ocupat tronul roman. Bea gunoi de mistreţ amestecat cu apă, iar caleaşca în care călătorea era trasă de femei goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Împăratul Nero s-a remarcat doar prin excesele şi extravaganţele sale Foto ro.wikipedia.org
Împăratul Nero s-a remarcat doar prin excesele şi extravaganţele sale Foto ro.wikipedia.org

Istoricii îl consideră un ratat şi un nebun cu acte în regulă, iar extravaganţele sale şochează şi astăzi, ca şi cruzimea fără margini de care a dat dovadă. Şi-a ucis fără ezitare mama, Agrippina, dar şi pe sora vitregă, Octavia.

Împăratul Nero i-a şocat pe romani prin gesturile sale extravagante, dar şi prin cruzimile la care i-a supus pe cei care i-au stat împotrivă sau pur şi simplu nu i-au plăcut. Educat de un dansator sirian şi un frizer grec, Nero nu purta niciodată aceeaşi haină de două ori, iar la pescuit mergea doar cu plase din aur, fiind însoţit întotdeauna de 500 de trăsuri.

Romanii au rămas muţi după ce Nero a decis să joace ca actor rolul unei femei în chinurile facerii, iar la petreceri mânca limbă de flamingo şi creier de strut, scrie Cristoph Schulte-Richtering în cartea ”Regi, războaie şi cocote”.

Nero mergea desculţ prin palatul imperial şi se pricepea la canto, actorie şi lirică, însă deloc la politică. Îl amuza să bată noaptea pe la casele romanilor, dar şi să se îmbete şi să se certe cu supuşii de rând. Împăratul nebun obişnuia să bea gunoi de mistreţ amestecat cu apă, gesturile sale ieşite din comun făcându-l pe Pliniu cel Bătrân să îl considere ”pestilenţa pământului”.

La rândul său, Theodor Mommsen, laureat al premiului Nobel, a spus despre Nero că este ”cel mai mizerabil împărat dintre toţi câţi au ocupat tronul roman”.

Nero îşi făcea de multe ori apariţia în mod neaşteptat în teatru şi începea să cânte, torturându-şi sonor publicul ore în şir. Nimeni nu putea pleca şi toată lumea trebuia să aplaude din inimă, altfel risca să fie executat. Peste tot erau infiltraţi spioni, iar cei care căscau în timpul reprezentaţiilor împăratului sau se arătau plicitisiţi, plăteau cu viaţa, se menţionează în cartea ”Regi, războaie şi cocote”.

Un şoc pentru romani a fost şi fantezia lui Nero de a se înfăşura în blănuri de animale sălbatice, care erau cusute în jurul lui. Împăratul era închis apoi într-o cuşcă, iar peste câteva ore era eliberat şi se năpustea asupra unor supuşi legaţi de stâlpi în pielea goală. Dacă mai adăugăm pe lista de excese şi faptul că Nero s-a căsătorit cu paharnicul său, Sporus, pe care l-a castrat, iar apoi a încercat de mai multe ori să îi schimbe sexul, tabloul este complet, detaliază Schulte-Richtering în cartea sa.

Cum a ajuns Nero campion olimpic la 6 probe

Împăratul Nero este acuzat şi că ar fi dat foc Romei şi a urmărit ”spectacolul” de pe dealurile din jur, cântând la liră, dar nici până astăzi informaţia nu a fost confirmată de istorici. Ţapi ispăşitori au fost găsiţi creştinii, care au fost arşi de vii sau au ajuns hrană pentru lei, scrie Cristoph Schulte-Richtering în lucrarea sa.

Din dorinţa de a câştiga Olimpiada din Grecia, Nero a introdus noi discipline, iar în anul 67 d.Hr. a participat la o cursă de care. Împăratul s-a dezechilibrat însă într-o curbă şi a căzut, dar arbitrii-judecătorii l-au văzut tot pe el câştigător, mai ales că fuseseră mituiţi cu un milion de sesterţi. În aceeaşi manieră a fost declarat Nero campion olimpic la alte cinci probe, se consemnează în cartea ”Regi, războaie şi cocote”.

Toate aceste gesturi şi cheltuielile fără măsură ale lui Nero au început să agite spiritele în rândul aristocraţiei şi comandanţilor de legiuni din provinciile romane, mai ales după ce s-a constatat că soldele soldaţilor abia mai puteau fi plătite. În cele din urmă, garda pretoriană a hotărât să scape de Nero, iar acesta s-a refugiat la vila ministrului său de Finanţe, Phaon, alături de paharnicul Sporus şi şeful cancelariei imperiale. Împăratul nu a avut curaj să se sinucidă, exclamând „Ah, ce artist piere odată cu mine!”, astfel că ultimii săi prieteni i-au înfipt un pumnal în gât, menţionează Cristoph Schulte-Richtering în lucrarea sa.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite