Ce au sacrificat marii constructori pentru a scoate pe piaţă automobile ieftine.„Cuzinetul era o bucată zdravănă de oţel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile clasice au o durabilitate neegalată de niciuna din autoturismele moderne Foto: www.promotor.ro
Maşinile clasice au o durabilitate neegalată de niciuna din autoturismele moderne Foto: www.promotor.ro

Împătimiţii de maşini spun că nu se mai construiesc maşini ca altădată, tocmai pentru că autoturismele vechi erau construite să reziste o viaţă. Nu cu foarte mult timp în urmă, când se achiziţiona o maşină, noul proprietar pornea cu gândul că o va lăsa moştenire.

Tendinţa impusă de constructorii de maşini este să scoată pe piaţă maşini noi, mai performante, dar care să înlocuiască la aproximativ 5 ani modelele precedente. 

Constructorii de maşini produc acum maşini mai ieftine şi economice, trecându-se astfel de la automobilul clasic, realizat în totalitate din metal, la automobilul modern, în care materialele plastice sunt câştigători absoluţi.

Una din marile probleme ale maşinilor noi este că producătorii, din motive de cost, au înlocuit piese din metal cu unele din plastic. De exemplu, radiatorul de răcire, care pe vremuri avea şi lateralele din aluminiu, acum este construit cu miezul din metal şi laterale din plastic. Aşa că nu e de mirare că se fisurează mai uşor şi se dezlipeşte în timp, având o fiabilitate mai redusă ca cele vechi.

Există şi un avantaj al folosirii materialelor plastic din perspectiva siguranţei active şi pasive a pasagerilor şi nu numai. Înlocuirea pieselor din partea frontală a maşinii cu cele din plastic s-a realizat pentru a micşora traumatismele produse în cazul unui impact cu un pieton sau altă maşină. Nu poate fi omis nici faptul că materialele din plastic  reduc semnificativ greutatea automobilului, economisindu-se şi resurse, dar şi combustibil, dar în egală măsură ajută şi la menţinerea unui climat cât mai sănătos pentru noi şi mediul înconjurător.

Din punct de vedere al durabilităţii, nu există însă termen de comparaţie pentru piesele folosite la maşinile clasice. ”Un exemplu sunt conexiunile furtunelor de admisie a aerului, care trec la maşinile noi prin nişte piese de legătură din plastic. Plastic, care de la schimbările repetate de temperatură, de la -20 de grade la +100 de grade, ajunge să se coacă efectiv şi se fisurează. Înainte, totul era din metal. Cu piese din fontă sau aliaj, făcute să ţină o viaţă. Ce-i drept, fabricarea unei asemenea piese dura mai mult şi costa cam cât 50 de piese din plastic. Dar cine se gândea la costuri acum 30 de ani?”, explică Marcel Boghian, inginer auto.

Mai multe mărci, dar, în principiu, aceeaşi maşină

Aşadar, unul dintre principalele motive pentru care maşinile noi sunt semnificativ mai slabe din punct de vedere calitativ este folosirea abuzivă a plasticului. Constructorii de maşini îl folosesc pe scară largă pentru că este mai ieftin şi astfel se reduc costurile de producţie.

Cert este că nu numai piesele care aveau rol estetic au fost afectate de tendinţa de a face economie de material , ci şi motoarele, care nu se mai aseamănă decât ca principiu cu cele folosite la maşinile clasice. De exemplu, cuzinetii de acum sunt o glumă proastă faţă de ce se folosea în trecut.

”Cuzinetul era o bucată zdravănă de oţel, cu şanţuri pentru ungere, care nu se uza decât dacă mergeai vreo două zile fără pic de ulei. Segmentii erau la fel, ditamai inelele din cel mai bun oţel de pe piaţă, nu vreo chinezărie ca acum”, precizează inginerul Marcel Boghian. Pistoanele, bielele şi blocul erau forjate, fiind verificate manual de o echipă întreagă de ingineri, nu ca acum, când controlul calităţii se face la lot, nu individual.

Nu poate fi omisă nici tendinţa de modularizare a maşinilor, ce înseamnă că foarte multe piese ale maşinilor se potrivesc la mai multe mărci,singurele diferenţe fiind doar cele de natură estetică. ”Constructorii au dorit să le creeze consumatorilor impresia că au parte de o paletă cât mai variată de maşini, când în realitate diferenţa este doar aspectul şi preţul, datorită prestigiului fiecărei mărci în parte”, trage concluzia inginerul Marcel Boghian.   

Ţinând cont de cele expuse anterior, aveţi acum imaginea de ansamblu a punctelor forte, dar şi a vulnerabilităţilor maşinilor moderne şi a celor clasice, iar dacă doriţi să achiziţionaţi un autoturism, o puteţi face  în cunoştinţă de cauză.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite