Ce se întâmplă cu apa lăsată în pahar peste noapte - mituri şi adevăruri explicate de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii ne recomandă să concumăm apă îmbuteliată în bidoane de sticlă. Foto: Adevărul
Medicii ne recomandă să concumăm apă îmbuteliată în bidoane de sticlă. Foto: Adevărul

Obişnuieşti să laşi un pahar cu apă pe noptieră? Ţi se pare că a doua zi are un gust ciudat? Ei bine, fiind în contact cu aerul, apa absoarbe dioxid de carbon şi o mică parte din aceasta este transformată în acid carbonic, care va pierde unul sau doi protoni, fapt care îi transformă gustul.

Probabil că ai observat o schimbare a gustului apei din paharul lăsat pe noptieră, sau uitat pe birou pe parcursul întregii zile. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că acest lucru nu e doar în imaginaţia noastră, şi că apa într-adevăr se schimbă atunci când e lăsată neacoperită o perioadă mai lungă de timp.

„Majoritatea avem obiceiul să punem pe noptieră câte un pahar cu apă în cazul în care peste noapte organismul simte nevoia de a consuma acest lichid. Trebuie să ştim că apa din pahar poate să sufere anumite modificări nefiind protejată de o farfuriuţă pe care ar fi bine să o punem deasupra. Schimbările sunt datorate de particulele care se pot pune pe suprafaţa apei, astfel contaminând-o cu praf sau cu încărcătura microbiană care poate să existe uneori în încăperea în care dormim”, a declarat doctorul Valentin Boldea, D.S.P. Galaţi.

De ce trebuie să ţinem cont înainte de a lăsa apa în pahar peste noapte

Este bine să ţinem cont de câteva recomandări cu privire la camera în care dormim, astfel încât să avem un somn odihnitor.

„Trebuie să aerisim foarte bine camera şi să ştergem praful la câteva zile, în funcţie de viteza cu care se depune pe mobilă, astfel încât acel praf să nu ajungă în paharul cu apă pentru că există riscul de apariţie a unor afecţiuni digestive în primul rând, dar şi alergice datorate de încărcătura cu praf şi restul de acarieni cel mai frecvent. De asemenea, în momentul în care apa intră în contact cu aerul poate suferi şi modificări de oxidare, acea numită apă stătută care îşi schimbă proprietăţile fizico-chimice, dar şi încărcătura microbiană. Chiar dacă noi punem în pahar apă dintr-un bidon sau sticlă îmbuteliată, lăsată descoperită suferă modificări de a se contamina cu microorganisme prin fenomenele descrise anterior. Dacă avem posibilitatea, e bine să ţinem apa într-un bidonaş pe noptieră sau să existe căniţe cu sistem de închidere, astfel încât apa să intre cât mai puţin în contact cu aerul”, a precizat doctorul Valentin Boldea, D.S.P. Galaţi.

Dacă obişnuiţi să consumaţi apă îmbuteliată în sticle de plastic, trebuie să ştiţi că acestea sunt dăunătoare sănătăţii şi medicii recomandă să nu le refolosim.   

„Într-adevăr, e bine ca apa pe care o consumăm să fie din bidoane de sticlă, pentru că acestea se dezinfectează mult mai uşor decât un bidon de plastic pe care eventual îl refolosim câteva seri la rând. La fel de adevărat e şi faptul că în ultima perioadă, pe majoritatea pet-urilor chiar scrie că sunt făcute din materiale reciclabile care pun cât mai puţin în pericol sănătatea populaţiei”, a spus doctorul Valentin Boldea, D.S.P. Galaţi. 

Nu uitaţi ca în această perioadă caniculară să consumaţi cel puţin doi litri de lichide pe zi, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite