Capacitate 2017. Rezolvarea subiectelor la Limba Română la Evaluarea Naţională VIDEO

Capacitate 2017. Rezolvarea subiectelor la Limba Română la Evaluarea Naţională VIDEO

FOTO Captura video Adevărul Live

Examenele încep la ora 9.00, în zilele de 19 şi 21 iunie, în săli de clasă monitorizate video. Rezultatele vor fi afişate pe 26 iunie, candidaţii având posibilitatea să depună contestaţii în aceeasi zi, până la ora 20.00. Rezultatele finale vor fi cunoscute pe data de 30 iunie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luni, 19 iunie, a început examenul de Evaluare naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a. Peste 3.500 elevi din judeţul Galaţi s-au înscris să susţină cele două probe: la Limba şi literatura română şi Matematică.

Elevii gălăţeni vor susţine probele de concurs în 118 centre din întregul judeţ, lucrările fiind corectate în cinci centre de evaluare.

La primul subiect, elevii au avut de demonstrat că poezia "Ploaia", de Magda Isanos, aparţine genului liric. Tot la acest subiect, absolvenţii clasei a VIII-a, au avut de găsit sinonime ale unor cuvinte din textul dat, să explice rolul unei cratime într-o secvenţă din poezie, să menţioneze două cuvinte care au diftongi, să numească tipul de rimă şi măsura ultimului vers în poezia dată, şi să transcrie două figure de stil.

În prima parte a celui de-al doilea subiect, elevii au avut de răspuns la 6 întrebări pe baza unui text la prima vedere, respectiv articolul „Cel mai rapid de pe pământ” din revista Terra Magazin. O cerinţă a fost „Scrie titlul articolului din care a fost extras fragmentul şi denumirea publicaţiei în care a apărut”, iar fiecare întrebare are câte patru puncte. 

Ultimul exerciţiu de la subiectul al doilea a fost redactarea unei naraţiuni care să aibă între 150 şi 300 de cuvinte, despre o întâmplare reală sau imaginară, petrecută în timpul unei întreceri sportive. Candidaţii trebuiau să aibă în vedere succesiunea logică a evenimentelor, două elemente ale contextului spaţio-temporal, conţinutul să fie adecvat cerinţei şi să respecte numărul de cuvinte.   Acest subiect are 12 puncte.

Din cele 100 de puncte, candidaţii vor primi 14 puncte pentru redactarea întregii lucrări. Mai exact, două puncte pentru unitatea compoziţiei, două pentru coerenţa textului, doua pentru adecvarea registrului de comunicare, stilului şi vocabularului la conţinut, trei pentru ortografie, trei pentru punctuaţie, un punct pentru aşezarea corectă a textului în pagină şi un punct pentru lizibilitate.

REZOLVAREA SUBIECTELOR (VIDEO)

citeste totul despre: