Canabisul creşte în voie lângă gardul Şcolii gimnaziale „I.L. Caragiale” din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii se joacă în curtea şcolii lângă tufele de canabis Foto: M. Mototolea
Copiii se joacă în curtea şcolii lângă tufele de canabis Foto: M. Mototolea

Prezenţa numeroaselor tufe de cânepă sau marihuana în vecinătatea instituţiei de învăţământ a fost semnalată de un cititor al publicaţiei Adevărul, ediţia on-line. Aşteptăm reacţia autorităţilor.

Zilele trecute, sub informaţia postată pe site privind reţinerea a trei traficanţi care încercau să comercializeze o răşină sintetică similară celei extrase din canabis, prinşi în flagrant de către poliţiştii BCCO coordonaţi de procurorii DIICOT, un cititor, care semnează Tudor, a postat următoriul comentariu: „Uitati-vă la şcoala nr 3, pe langă gard creşte marijuana..."

Am verificat informaţia şi, într-adevăr, aşa este.

De-a lungul unuia dintre gardurile care delimitează curtea Şcolii numărul 3 din Micro 20, (perpendiculat pe Bulevardul Dunărea), cresc în voie câteva zeci de tufe de cânepă sălbatică (sau marihuana), unele de dimensiuni apreciabile.

În consecinţă, aşteptăm să vă putem informa cu privire la reacţia promptă a autorităţilor. Nu de alta, dar dincolo de aspectul inestetic al bălăriilor (care se pare că nu deranjează conducerea şcolii) acestea pot fi utilizate în scopuri ilegale având în vedere conţinutul lor de THC (tetrahidrocannabinol) o substanţă cu efect psihoactiv.

Cânepei se pare că îi prieşte în vecinătatea şcolii

Bogăţie de cânepă în flora spontană de lângă Şcoala 3

Aseară, când am fotografiat tufele de cânepă, în vecinătatea lor se jucau mai mulţi copii. Cu siguranţă că ei nu ştiu la ce pot servi respectivele bălării, dar comentariul cititorului nostru demonstrează că există şi persoane avizate. Din fericire, cea care ni s-a adresat a făcut-o din simţ civic, semnalând pericolul potenţial.

Ce este canabis sau marihuana

Potrivit unui comunicat al Ispectoratului General al Poliţiei, marihuana este cel mai frecvent drog ilicit utilizat in lume, mult mai periculos decât cred consumatorii acestuia. Marihuana este un halucinogen mediu, care are efecte antidepresive si dezinhibitoare ca şi alcoolul. Consumul acestui stupefiant determină apariţia mai multor simptome: uscăciunea gurii, accelerarea ritmului cardiac, scăderea echilibrului, diminuarea memoriei recente etc. El este consumat deoarece produce o stare de bine, insoţită de relaxare şi visare, provocand iluzii consumatorilor mai uşor sugestionabili şi modifică percepţiile".

Comunicatul mai precizează că:

În mod normal, plantele din specia Cannabis sunt utilizate ca plante textile, în scopuri medicinale şi pentru extracţia drogului THC. Substanța psihoactivă este extrasă din florile uscate și frunzele soiurilor selecționate pentru a produce cantități mari de THC. Diferite extrase de cannabis, printre care și hașișul sunt și ele obținute din aceste plante.

Specialiştii în domeniu consideră că nu există decât o singură specie de cânepă denumită ştiinţific Cannabis sativa.

Caracteristic cânepei este faptul că, indiferent de varietate sau de zona în care aceasta este cultivată, ea biosintetizează un compus chimic cu efect halucinogen - tetrahidrocanabinol (THC) - a cărui concentraţie este influenţată de factori pedoclimatici, valoarea acesteia crescând necontrolat în verile deosebit de călduroase.

Datorită prezenţei acestui compus în compoziţia chimică a plantei, produsele vegetale obţinute din Cannaabis sativa (indiferent de specia cânepei din care acestea s-au obţinut), au fost introduse sub controlul legislaţiei internaţionale (Convenţiile Naţiunilor Unite din 1961 şi 1971) şi naţionale (Legea nr. 143/2000).

Nu rupeţi nici măcar o frunzuliţă din acele tufe!

Cânepa de lângă gard

Canabisul de lângă şcoală

Potrivit Legii 143/2000, privind traficul si consumul ilicit de droguri, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă faptele prevazute la alin. privesc droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani."

Vom reveni pe marginea acestui subiect.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite