Afacerea gunoiului plimbat cale de sute de kilometri a ajuns să pută şi la UE: suntem în procedura de infringement

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Costel Crângan
FOTO Costel Crângan

Senatul României cere o anchetă, plecând de la faptul că România are cel mai prost sistem de gestiune a deşeurilor menajere dintre toate ţările membre ale Uniunii Europene. Asta deşi în ţara nostră s-au investit 2 miliarde de euro pentru ca problema să fie rezolvată. Jumătate din gunoiul colectat în judeţele Galaţi, Vrancea şi Vaslui (peste 5.000 de tone lunar) dispare către o direcţie necunoscută, existând bănuiala că este depozitat ilegal.

În urma problemelor grave cu care confruntă mai bine de jumătate dintre localităţile din România în privinţa depozitării şi procesării gunoiului, dar şi a faptului că la Comisia Europeană a fost declanşată procedura de ingringement,comisia de mediu a Senatului a propus zilele trecute demararea unei anchete.

„Comisia Europeană a demarat în luna mai procedura de infringement împotriva României pentru nerespectarea obligaţiilor privind raportarea implementării mai multor norme UE în domeniul deşeurilor. În pofida avertismentelor anterioare din partea Comisiei, autorităţile române nu şi-au îndeplinit obligaţia de a revizui şi actualiza planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deşeuri. În mod normal, această revizuire ar fi trebuit să aibă loc cel târziu în 2013, însă, după cum vedem, nici până astăzi ea nu a avut loc”, ne-a declarat senatorul gălăţean George Stângă, unul dintre iniţiatorii solicitării adresate Biroului Permanent al Senatului.

În justificarea solicitării se arată că, potrivit statisticilor europene, ţara noastră este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide. În 2015 aceasta a înregistrat cea mai mare rată de depozitare a deşeurilor din UE, mai exact 72 %, cu mult peste media UE de 25,6 %.

„Pentru a clarifica situaţia în care se află statul român, alături de ceilalţi colegi din Comisia pentru mediu a Senatului, am înaintat Biroului Permanent solicitarea de a constitui o comisie parlamentară de anchetă cu rol de documentare în privinţa managementului deşeurilor în România. Necesitatea acestei comisii este dată, în primul rând, de infringementul aplicat României, dar şi de faptul că în această perioadă se elaborează de către Guvern strategiile în domeniu. Comisia trebuie să vină în sprijinirea eforturilor ţării noastre de a scăpa de infringement”, a mai spus Stângă.

Vă reamintim că în mai bine de jumătate dintre localităţile din România sunt probleme grave cu gunoiul. După cum scria recent cotidianul „Adevărul” (AMĂNUNTE AICI), judeţele Galaţi, Vrancea şi Vaslui au cea mai complicată situaţie, căci nu peste 400 de localităţi au la dispoziţie nicio groapă de gunoi ecologică (cu excepţia municipiului Galaţi, care are dotările necesare, însă acestea sunt proiectate să deservească doar oraşului), după ce depozitul Rateş Tecuci a fost închis definitiv din data de 17 iulie 2017.

Localităţile amintite sunt acum nevoite să ducă deşeurile la groapa Muchea de la Brăila, cale şi de peste 350 de kilometri dus-întors. Costurile sunt imense şi au determinat dublarea şi chiar triplarea tarifelor de salubritate şi, în plus, groapa de la Brăila nu poate prelua decât jumătate din gunoiul generat de cele trei judeţe. 

Primarii localităţilor vizate spune că încearcă o colectare selectivă direct la sursă, pentru a diminua cantitatea, însă există semnale că, de fapt, gunoiul este depozitat ilegal în gropi de gunoi care pe hârtie figurează ca fiind închise. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite